vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.18. 

A bözödújfalusi templomtorony

Június 29-én a kora délutáni órákban omlott le a székelyföldi Bözödújfalu katolikus templomának tornya. A falu így végleg víz alá került, hiszen a községet még a rendszerváltás előtt árasztották el vízzel a Ceausescu-féle romániai falurombolás jegyében. Bözödújfalu nem egy átlagos település volt, megtestesítette azt, amire minden magyar és erdélyi méltán büszke lehetett: Európában elsőként az Erdélyi Fejedelemségben rendelték el a teljes vallásszabadságot, mondván: „A hit Istennek ajándéka, és hitéért senki el nem marasztalható.”

Ebben a faluban békességben élt együtt katolikus és unitárius, görög katolikus és székely szombatos. A reformáció utóbbi ága erdélyi különlegesség. A vérükben székelyek egy csoportja alapította ezt a felekezetet, átvették az izraelita törvények többségét, és lettek ezáltal szombatosokká, másnéven székely zsidózókká.

A zavartalan együttélésnek a Ceausescu-féle diktatúra vetett véget, a víztározóvá vált falu sorsáról a leghívebben az egykori település melletti emlékmű felirata számol be: „A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták, és elárasztották, ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át, egymást tisztelve, és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”

Aki járt Bözödújfaluban az tudja, hogy milyen torokszorító érzés ott helyben végigolvasni ezeket a sorokat, és közben látni, ahogy egy tóból néhány rom és egy templomtorony áll ki. Továbbá milyen ízléstelen, hogy a romok, és az emlékmű túlpartján kis nyaralók épültek, és vannak, akik ott vidáman fürdőznek és horgásznak.

Az erdélyi falurombolás, vagy településszisztematizálás (ahogy az elvtársak nevezték) egyértelműen a magyarok és a szászok kultúrájának és közösségeinek a szétverését szolgálta. Hála Istennek a romániai forradalom és rendszerváltás miatt ez a továbbiakban nem valósult meg, ám gyakorta úgy tűnik, hogy a hozzáállás mit sem változott. Gondoljunk csak a székelyföldi autonómia ügyére. Az Európai Unió több országában is találunk az autonómiára példát, mégsem hallottunk még semmi biztatót az üggyel kapcsolatban vezető román politikustól.

Ezzel szemben a román kisebbségek jogait Európa szerte kiválóan képviselik. Régóta bírnak kettős állampolgársággal a Románián kívül élő románok, és a Nyugat-Európába kivándorló vendégmunkásokat is számos konzulátus segíti Olaszországban vagy Spanyolországban. Alig pár ezer fős román kisebbség él hazánkban, mégis két konzulátusuk van nálunk, csakúgy mint a magyaroknak Erdélyben. Erre az arányosságra hivatkozva nem engedélyezte a román külügyminisztérium a múlt héten, hogy további két magyar konzulátus nyíljon Erdélyben (Nagyváradon és Marosvásárhelyen). Mit számít, hogy Erdélyben nem pár ezer, hanem 1,5 millió magyar él?

Újabb olyan eset, amit nem lehet megérteni. Hogyan fordulhatnak elő ezek az unióban? A határon túli magyarok esetében miért marad el mindig a kisebbségek védelme? Azt persze várhatjuk, hogy ezekkel az ügyekkel úgy kezdjen el foglalkozni Brüsszel, mint a magyar kormánnyal…

Sokszor reménytelennek tűnik a határon túliak helyzete, akkora ellenszélben kell élniük. Nyilvánvaló, hogy sem az Európai Unióra, sem másra, csakis az anyaországra számíthatnak. Sajnálatos módon sem a kommunizmusban, sem a rendszerváltás utáni két évtizedben nem képviselték következetesen érdekeiket az egymást követő kormányok. Ha valamit, akkor ezt a harcos kiállást meg kell tanulnunk a románoktól, nem hagyhatjuk, hogy Bözödújfalu az erdélyi magyarság jelképe legyen!

Most először adatott meg, hogy hazánknak ismét nemzeti kormánya legyen, az újonnan megválasztott külügyi és külgazdasági miniszter, Navracsics Tibor óriási feladata, hogy a szomszédos országokkal megtalálja a hangot, és az ottani magyarokat kisebbségi jogokhoz segítse. Bízzunk benne, hogy a kormány és a miniszter úr határozott kiállása és kitartó munkája eredményes lesz.

Bizakodásunkat erősítik Kövér László házelnök szavai, amelyeket ez erdélyi Torockón mondott a napokban: „Csak egyetlen szerves magyar ügy létezik: a magyar megmaradás és gyarapodás ügye. Senki jogos érdekét nem sértjük, csak a magyarok érdekét erősítjük, védjük.”

 

Merle Tamás

latin-történelem szakos tanár