vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.25. 

Parlamenti tevékenység a számok tükrében -Szlovákia

Az év elejétől számítva összesen 50 naptári napot töltöttek a képviselők a parlament épületében. Ez alatt az idő alatt 42 törvényt fogadtak el, ebből 36-ot kormányjavaslatra, a maradék hat pedig képviselői javaslatra került a törvényhozás elé.

A köztársasági elnök három törvényt utalt vissza a testület elé újratárgyalásra, rövidített eljárásban pedig ez idő alatt négy törvényt tárgyaltak meg. A jelen választási időszak kezdetétől összesen 262 jogszabályt fogadtak el – erősítette meg a parlament médiakommunikációs osztálya a SITA hírügynökségnek.

Az ez évi négy parlamenti ülésből a leghosszabb a május és június fordulóján tartott ülés volt, ekkor összesen 12 napig tárgyaltak a képviselők. Volt egy ünnepi ülés is, Andrej Kiska köztársasági elnökké avatása alkalmából, június 15-én.

Minden bizonnyal a Robert Fico kormányfő elleni bizalmatlansági szavazás ügyében tartott rendkívüli ülés is beírta magát a történelembe, mivel az ülés alatt úgy éjfél tájt összekaptak a Smer és az ellenzék képviselői. A főszereplő, Fico persze hiányzott az ülésről, a beszéde után ugyanis azonnal távozott az ülésteremből, ahogy a kormányzó Smer összes képviselője is.

A törvényhozó atyák az év első felében szerették volna TomᚠBorec igazságügy-minisztert is elmozdítani a székéből a volt kassai képviselő, František Olejník ügyével kapcsolatos fellebbezése miatt, akit öt évig tartó börtönbüntetésre ítéltek korrupció miatt.

Rendkívüli ülést tartott a parlament Jana Dubovcová ombudsman ügyében, a parlamentnek a kormány eljárása miatti nyugtalanságának kellett volna hangot adnia határozat formájában, mivel az a januári ülésén nem tette lehetővé, hogy az ombudsman asszony tájékoztassa a kormánykabinetet az alapvető és szabadságjogok állítólagos sérüléséről a szepsi romatelepen történt rendőri beavatkozás során.

De rendkívüli ülést kezdeményezett az ellenzék az első Fico-kormány idején 2006 s 2010 közt történt ellentmondásos emisszió-eladás kivizsgálása ügyében is. A kormányzó Smer azonban blokkolta az ülést, mivel nem hagyta jóvá a programját.

 

(dé, Felvidék.ma)