vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.06. 

VMSZ: Baszkföldihez hasonló autonómiát

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) követelni fogja, hogy alkotmányerejű törvénnyel határozzák meg Vajdaság autonómiáját, mint ahogy az Katalónia és Baszkföld esetében is megfigyelhető, írja a Večernje novosti.

 A VMSZ Vajdaság nemrégiben elfogadott statútumát csak átmeneti megoldásnak tartja, amely Szerbia új alkotmányának elfogadásáig lehet érvényben, ezért követelni fogják, hogy a tartomány autonómiáját alkotmányos törvénnyel határozzák meg, ahogy az Katalóniában és Baszkföldön van.  

„A legjelentősebb vajdasági magyar párt ugyan nemrégiben támogatta a tartomány statútumának elfogadását, de ennek ellenére csak átmeneti megoldásként éli meg, amely megoldás Szerbia új alkotmányának meghozataláig maradhat érvényben” – idézi a lap Pásztor Bálintnak, a VMSZ magas rangú tisztségviselőjének és frakcióvezetőjének szavait.

 Pásztor Bálint elmondta, a VMSZ úgy véli, az új alkotmány értelmében nagyobb autonómiát kap majd Vajdaság, az alaptörvény pedig összhangban lesz az európai előírásokkal.

 „A jelenlegi hatalomnak még ebben a mandátumban meg kellene hoznia az új alkotmányt” – szögezte le Pásztor.

 Egeresi Sándor, a párt tartományi frakcióvezetője szerint az új alkotmánynak tartós megoldást kellene adnia Vajdaság státusára.

 „A tartomány autonómiáját alkotmányos törvénnyel kellene meghatározni, amely a statútumnál magasabb szintű dokumentum, de az alkotmánynál alacsonyabb szintű” – mondta Egeresi a Novostinak nyilatkozva.

 Példaként az olaszországi Dél-Tirolt és a spanyolországi Baszkföldet említette, amelynek az autonómiáját ilyen alkotmányerejű törvény szabályozza.

 Egeresi elmondta, a VMSZ érdekei elsősorban gazdasági jellegűek, de emellett az új alkotmányba be kellene építeni Vajdaság sajátosságait is, mint amilyen a többnemzetiségű és több vallási felekezethez tartozó lakosság. Mint mondta, a vajdasági magyarok számára világos, hogy Vajdaság helyzete és autonómiájának szintje leginkább a többségi szerb nemzettő függ, akik a tartomány lakosságának 70 százalékát képezik, de szerinte fontos pozitív légkört kialakítani, a jövőbeni státusszal kapcsolatos tárgyalásokat pedig felesleges érzelmek nélkül kell lefolytatni.  

„Az alkotmányban hangsúlyozni kellene, hogy a Vajdaságban élő polgárok és nemzeti közösségek egyenlőek, és nem pedig kisebbségek, ahogy azt a jelenlegi statútum meghatározza” – szögezte le.

 Elmondta ugyanakkor, hogy a VMSZ programjának célja az is, hogy etnikai-területi autonómiát biztosítson annak a nyolc észak-bácskai községnek, amelyekben a magyarok alkotják a többséget.

 

(Forrás: vajma.info)