vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.06. 

Csíksomlyói pünkösdi búcsú – 2014

Csíksomlyó ma is eleven üzenet, kisugárzása ma is erős, ma is időszerű. Ma is azt kérjük a Székelyek Nagyasszonyától, tekintsen le kegyesen gyermekeire, áldja meg Székelyföld határait! Gyermekei továbbra is legyenek dolgosak, törekedjenek az erkölcsös és istenes életre, bátran álljanak ki az igazságért, józansággal ítéljék meg evilági dolgaikat, hogy méltó fiai legyenek a te szent Fiadnak, a mi Urunk Jézus Krisztusnak!

 Eltelünk a Szűzanya közbenjárására kapott kegyelmekkel, hazatérve magunkkal visszük szeretetét. A hosszú évszázadok, az embert próbáló szenvedések annyi értéket kimunkáltak itt igen sok ember szívében, amiből a zarándok hálás szívvel meríthet. Ne hagyjuk el a kegyhelyet anélkül, hogy megvallanánk tudatosan, hogy a Boldogságos Szűzanyát égi édesanyánkká fogadjuk, és kérjük, vezessen bennünket a legbiztosabb úton az ő szent Fiához, Jézus Krisztushoz! (Fr. Urbán Erik templomigazgató)

 A zarándoklat liturgikus programja

 Június 6-án, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

 Június 7-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

 A papságot, a búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon fél 11-kor indul a kegytemplom előtti térről az ünnepi szentmise helyszínére, a Hármashalom oltárhoz. Az előző évek hagyományának megfelelően a labarumot a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium két végzős diákja viszi. Idén Böjte Csongor és Süket Hunor a két kiválasztott, akik az iskola vezetősége döntésének értelmében kiváló tanulmányi eredményükkel és jó magaviseletükkel érdemelték ki a megtisztelő feladatot. Faciger: Bârsan Ervin. A kisbazilika-jelvényt Kerekes Péter viszi. Ők szintén a Segítő Mária gimnázium végzős tanulói.

 Az ünnepi búcsús szentmise, amelyet a Duna Televízió és a Mária Rádió élő adásban közvetít, délután fél 1-kor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. A szentmise főcelebránsa nm. és ft. dr. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke lesz. A 2014-es pünkösdi búcsú egyetlen meghívottja az ünnepi szónok: ft. Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes, plébános.

 A kegytemplomban a pünkösdelőesti szentmisét követően, este 8 órától reggelig tartó virrasztás lesz.

 Június 8-án, vasárnap pünkösd ünnepe van. A szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor lesznek.

 Június 9-én, hétfőn pünkösd másodnapján a szentmisék a kegytemplomban szintén ünnepi sorrendben lesznek: 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor.

 A pünkösdi búcsú szónoka

 A búcsú egyetlen meghívottja, az ünnepi szentmise szónoka Ft. Oláh Dénes Maros-Küküllő kerületi főesperes.

 A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Egyházközség plébánosa és Maros-Küküllő kerület főesperese 1957. január 31-én született a Hargita megyei Korondon. 1976-ban érettségizett a gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában. 1983. június 19-én szentelte pappá a gyulafehérvári székesegyházban dr. Jakab Antal püspök.

 1983 és 1987 között a kolozsvári Szent Mihály Plébánia segédlelkésze, 1987-től 1990-ig a Kovászna megyei Alsócsernátonnak és filiáinak a plébánosa volt. 1990 és 1996 között a dél-erdélyi Petrozsényben, 1996 és 2009 között ismét Kolozsváron, a külvárosi Szent Péter Plébánián szolgált. Ezzel párhuzamosan 1996–1999-ben ószövetségi szentírást tanított a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán, illetve 1997 és 2009 között a kolozsvári közszolgálati rádió katolikus adásait készítette. 2009-óta a marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János Egyházközség plébánosa és Maros-Küküllő kerület főesperese.

 Egyházirodalmi munkássága is jelentős. Kötetei: Erdélyi karácsony, Az Ige szolgálatában, Szavad fáklya a lábam elé, Tekintetem a hegyek felé emelem, Az Úr szava zúg a vizek árján, Csorgóskút, Haragszom a muskátlimra.

 Ft. Oláh Dénes papi jelmondata: „Itt vagyok, Uram, engem küldj!” (Iz 6,8). Izajás próféta szavait, vagyis az engedelmességet tartja papi hivatása alapjának: „A papi élet lényege – vallja a búcsú szónoka – az engedelmesség, ami maga a hit, és a hit maga az engedelmesség. Ennek szellemében vállaltam el a csíksomlyói búcsúra való felkérést is. Ha a Szűzanya engem, a méltatlant szemelt ki a ferences atyák által erre a magasztos szolgálatra, akkor én alázattal elfogadom megtisztelő rám tekintését, és az ő segítségével megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, hogy szívemet fogékonnyá, lelkemet készségessé, ajkamat pedig alkalmassá tegyem erre a nem mindennapi feladatra.”

 

Összeállította:

Borsodi L. László

ferences sajtóreferens