vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.06. 

Dupla büntetést a politikusbűnözőkre*

Nem a tizedmagammal alapított párt történetét írom, csak a 2002-es tavaszi országgyűlési választások elvesztése után előállt helyzetet próbálom emlékezetembe idézni. A választások első fordulója utáni szétziláltságból a nemzeti oldal 8 évig képtelen volt felállni. Azt hamar átláttuk, mi ezen a helyzeten a rendelkezésünkre álló politikai és anyagi eszközökkel aligha tudunk változtatni. Hiszen olyan nagy erővel és szervezetten rontott ránk az ellen kívülről és belülről, hogy elkerülhetetlen volt a korábban szembefordulókkal a 2006-os választásokon a belülről is követelt összefogás kényszere. Az összefogás gondolata végül a körülmények nyomása alatt a MIÉP– Jobbik a Harmadik út pártban testet öltött. Az eredménytelenség közismert, az együttműködés rémálomszerű volt, a jobbikos jellemről sok mindent megtudtunk, és a többséghez képest Szegedi Csanád, akivel én mindössze egyszer találkoztam, egy kellemes modorú, jó kiállású, eszes fiatalembernek tűnt. De ahogy jött, úgy ment, az látszott rajta, ő másban utazik.

Valahogy nem olyan kispályás fickó volt, mint mondjuk Szabó Gábor, akiről Vona azt nyilatkozta: ő a legcsodálatosabb pártigazgató. Telt múlt az idő, majd Szegedi Csanádról egyszercsak „leleplező” családi papírok kerültek elő. Most olybá tűnik, éppen akkor és éppen azért, mert hiába kérték, nem akarta átadni az EU-s parlamenti helyét Kovács Bélának. De mitől volt ilyen fontos Kovács Béla? Találgatták a minden mögött valami súlyos okot sejtő férfiak. Szép? Hát nem. Okos? Nem tudjuk meg soha, hisz nem engedték megszólalni a sajtó előtt. Talán gilisztája van, a jobbikban meg sok a horgász? (Pardon) Szegedi Csanád a minap besétált Rónai Egonhoz az ATV-be, és az alábbiakról tájékoztatta a nagyérdeműt:

(…) Az igaz-e, hogy a kurucinfót az ön fizetéséből és az önnek járó különböző támogatásokból, európai uniós támogatásokból finanszírozták?

– Az igaz, hogy azok az emberek, akik vélhetően a kurucinfónak a szerkesztői, vagy sokan akik a kurucinfó szerkesztőinek tartják magukat, azoknak én fizettem.

Ő a szerkesztő, Novák Előd?

 – Én ezt akkor tudnám teljes bizonyossággal állítani, ha én azt itt bizonyítani tudnám, vagy bizonyítani szeretném. De Novák Előd igen, ő nagyon hosszú időn keresztül kapott tőlem fizetést, és Kürk Roland is éveken keresztül kapott tőlem fizetést.

És végeztek is önnek valami munkát, vagy ezzel pótolták a hazai jövedelmüket?

– Hát azt én nem tudom, de nincs tudomásom arról, hogy nekem munkát végeztek volna.

Hát akkor miért adott nekik fizetést?

– Hát mert amikor a Jobbik bejutott…

Ez volt az ára az európai parlamenti helyének?

– Nem. Amikor bejutottunk az Európai Parlamentbe, akkor a Jobbik még nem volt országgyűlési párt. De 2009-ben mi már bent vagyunk az Európai Parlamentben, és mi már rendelkezünk olyan kerettel, amiből tudjuk támogatni az itthoni „harcostársakat”.

De ez nem annyira vicces. Az Európai Unió finanszírozta a Jobbik talpraállását anyagilag?

– Részben igen.

És még ki?

– Ez egy jó kérdés. Sokan

Irán?

– Azt nem lehet egyértelműen állítani, hogy most az iráni kormány...

Oroszország?

– Ha vagy az orosz kormány, vagy a török kormány finanszírozta volna, hiszen akkor azt kellene bizonyítani, hogy Ahmadinezsád vagy Putyin a bankszámlájáról utalt a Jobbik bankszámlájának. És akkor egyértelműen azt tudnánk mondani, hogy nahát egyértelmű az utalás.

Nem kell azt mondani, elég azt mondani, hogy X. Y. elment Iránba, és rá két hónapra a bankszámlánkra érkezett nem tudom mennyi pénz.

– Miért kell bankszámla, elég egy táska.

Így ment?

– Elképzelhető. Elképzelhető.

És az a táska kinél landol ilyenkor? Mert valaki hozza, én értem. Ki az aki elintézte, hogy jöjjön a pénz, ki az a valaki?

– Mondok egy sokkal egyszerűbb módszert ennél, ami konspiratív, de mégsem egy túlgondolt konspiratív dolog. Magyarországon élnek török származású vállalkozók. Iráni, perzsa vállalkozók, orosz érdekeltségű vállalkozók. Ők odamennek a Jobbik vezetőihez vagy vezetőjéhez, és azt mondják, nekem annyira tetszik ez a politika, hogy szeretnénk – most mondok egy számot a hasamra ütve – tízmillió forinttal támogatni az önök kampányát. Erre most mit tud mondani egy Jobbik-vezető? Miért ne támogathatna?

Hát gondolom azt, hogy az alapítványunkra legyen kedves befizetni.

– Miért ne támogathatna egy török kebabos egy pártot Magyarországon? Lehet, hogy a kebabos az nem a saját pénzét fogja betenni, hanem őt először behívták az illetékesek.

És nem is tízmilliót?

– Az én tudomásom szerint, vagy azt mondom, hogy az én megérzésem szerint itt több tízmillió forintról van szó. Ami 2010-ben nagyon jelentős összeg…

Gondolkozzunk kebabosban, orosz üzletemberben vagy mit tudom én…

– Hát én azt mondom, hogy lehet használni a fantáziát nyugodtan.

… iráni vállalkozóban, értem. Ilyenkor a számlára érkezik a pénz? Mondta már, hogy nem. Alapítványi számlára sem?

– Nem tudom, ezt az alapítványt…

Táskában?

– Az adott szervek, a nyomozó szervek meg tudják nézni, hogy a Jobbik…

Jaj nem a nyomozó szervek érdekelnek engem, hanem a maga emlékei.

– Az emlékeimet majd meg fogom írni egyszer egy emlékkönyvben.

Szép lesz, értem.

Mit tud erre mondani a pártigazgató és a párt elnöke? Nem lenne itt az ideje megkérdezni?

 

czyla

 

* A Jobbik követeli a menetlmi jog eltörlését, a dupla büntetést, valamint vagyonelkobzás kiszabását a politikusbűnözőkre.