vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.06. 

Gazdagodik Kaposvár: patinás épületeket vesz meg a város

2008-ban, a válság kirobbanásának évében, még 66 milliárd forint volt, míg mára 76 milliárd forint Kaposvár vagyona

Az idei költségvetés elfogadásakor három ingatlan önkormányzati tulajdonba vételét tűzte ki célul Kaposvár; az egyik a MÁV internátus, a másik a gabonaforgalmi, vagyis a Nostra, a harmadik pedig a Csokonai Fogadó épülete.  

Menjünk sorban. Milyen állapotban van most a MÁV internátus épülete, s miért éri meg, ha városi tulajdonba kerül, hiszen legalább 1 milliárd forintot kellene a felújítására költeni? – kérdezem Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét.

 – Mielőtt a konkrétumokra térnénk rá, engedjenek meg néhány szót a filozófiánkról. Az volt a célunk a három ingatlan önkormányzati tulajdonba vételével, hogy ilyen módon is gyarapítsuk városunk vagyonát. 2008-ban, a válság kirobbanásának évében, még 66 milliárd forint volt, míg mára 76 milliárd forint Kaposvár vagyona, és erre azért vagyunk kiemelten büszkék, mert az elmúlt években – s bizonyára erre a tisztelt olvasók is jól emlékeznek – szinte valamennyi település a túlélésért küzdött. Ma ezzel szemben jó ütemben halad a kórházépítés, a 2,5 milliárdos utolsó ütem finanszírozását a kormány már jóváhagyta, most kint van Brüsszelben az ügy. Átalakítjuk továbbá a volt Honvéd utcai kazánházat, a Nádasdi utca és környéke megújul, megépül a desedai látogatóközpont. Végre meghallgatták a kérésünket, hiszen csaknem 5000 kaposvári családot veszélyeztetett két korábbi árvíz a városban. Szinte teljesen elkészült az árvízi vésztározó és folyik a mederrendezés is, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

 Említette, hogy éppen a válság idején sikerült nagyságrendekkel gyarapodni. Mi a titok?

 –Városunk vagyongyarapodásának két oka van, az egyik, hogy több beruházásunk mára elkészült, a másik pedig az, hogy mi nem eladtuk a közszolgáltató cégeinket, hanem megtartottuk és újakat is vásároltunk. Így magasabb lett ezeknél a cégeknél az önkormányzat tulajdonrésze. Még két olyan szolgáltató cég működik, amely nem a városé, ám mindkettőben többségi önkormányzati tulajdonrészt szeretnénk vásárolni: a temetkezési vállalat és a kéményseprő cég. Tehát ezekkel és a már említett három ingatlannal is növekszik az önkormányzat vagyona.

 Akkor most térjünk vissza ezekre!

 – A MÁV internátus 1897-ben épült, és az első középület volt városunkban. Azon az önkormányzati telken épült, amit azért vásárolt meg akkor a város, hogy fejlődni és bővülni tudjon. Akkor ezt a telket a városatyák ingyen adták oda és még kölcsönt is adtak a MÁV-nak, hogy az építkezést minél hamarabb befejezze. Az ingatlan a MÁV fiúnevelő intézetének épült, majd ezt követően általános iskola működött az épületben. Az iskola bezárása óta ez a nagyon szép, Kaposvár belvárosában fekvő, nagy udvarral rendelkező műemlék épület jóformán üresen áll. Mi azonban nem engedhetjük meg, hogy az enyészet martalékává váljon. Mindenki tudja, hogyha egy épületet nem használnak, nem szellőztetnek, nem fűtenek, akkor előbb-utóbb tönkremegy. Jelenleg ez az ingatlan állami tulajdonban van. Kértük az államtól, hogy kerüljön a város tulajdonába, hogy mi gondoskodhassunk róla. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pozitívan döntött, és a kormány elé került az az előterjesztés, amely ezt az épületet városi tulajdonba adná.

 És milyen tervek vannak a hasznosítására?

 –Hozzávetőlegesen 1 milliárd forintba kerülne az ingatlan felújítása, lakhatóvá tétele, de megéri, mert nem akarjuk, hogy ez az épület összedőljön. Mi az épületet felajánlottuk az ügyészségnek, sőt még bejelentkezett használatba vételre a református általános iskola és óvoda is.

 Még négy évvel ezelőtt ifjúsági szabadidőközpontként újult volna meg a kaposvári Nostra épülete, ám elegendő támogatás híján fiatalok helyett hajléktalanok kedvelt helye lett. Ezért döntöttek a tulajdonba vétel mellett?

 – Helyesek az információi. Egy nagy gabonaraktárról van szó, nagy méretű gabonasilóval. Az épület közvetlenül a belváros szélén helyezkedik el, és a kaposvári vár maradványainak területére építették 1931-ben, s valóban a hajléktalanok lakják az ingatlant. Négy esztendeje, amikor felvetődött az ifjúsági szabadidőközpont ötlete, akkor már meg szerettük volna vásárolni az ingatlant, s akkor 180 millió forintot kértek érte. Azért nem vettük meg akkor a Nostrát, mert igen drágának tartottuk az árát, most viszont, hogy a környéken rendet tudjunk teremteni, megvásároljuk. De nem 180 millióért, hanem 1 millió 200 ezer forintért.

 Mi lesz ennek az ingatlannak a sorsa?

 – Mivel ipari műemlékről van szó, a hasznosítás nagy mértékben függ a Műemlékvédelmi Felügyelőség határozatától. Terveink szerint az épület magtár részeit lebontanánk, és a siló részeibe a kaposvári és az idelátogató fiatalok számára szeretnénk a szabadidő eltöltéshez attraktív lehetőséget biztosítani.

 A harmadik épület a Csokonai Fogadó, a Fő utcán álló kétszintes barokk épület, mely egykor tiszti lak volt, ma panzióként ismerik a város lakói. S ebben az épületben adták át 1798-ban gróf Széchenyi Ferencnek ünnepélyes keretek között a főispáni címet. Ez az épület kinek a tulajdonában van?  

– Ez az épület egy ingatlan befektető tulajdonában van, a Siotour-vagyon részeként. Valóban az épületnek nagyon érdekes a története. Kaposvár legrégebbi ingatlanáról van szó. Városunk anno az Esterházy-uradalom része volt, s ebben az épületben volt az uradalom központja. 1798-ban gróf Széchenyi Ferenc – a legnagyobb magyar édesapja – Somogy megye főispánja lett. De nem itt kapta meg a beiktatást, hanem az épületben zajlott az azt követő ünnepség. Ezen a nagyszabású eszem-iszomon részt vett Csokonai is, aki híres művében, a Dorottyában írt is erről az épületről. Teltek az évek, és a ház Siotour-vagyon lett. A Siotour privatizációja során pedig magántulajdonba került. A cégeket felszámolták, s így lett egy ingatlanbefektető cég tulajdona. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy ezt a történelmi műemléket, a város történetéhez nagymértékben hozzátartozó épületet 129 millió forintért öt év alatt részletekben megvásároljuk.

 Hogyan hasznosítanák az épületet?

 – Ha találunk olyan vállalkozást, amelyik hasznosítja, annak örülnék, amennyiben nem találunk, nekünk kell megoldani ezt a problémát. A célunk, hogy teljen meg élettel az épület. Tehát mindenképpen a turizmus szolgálatába állítanánk ezt az ingatlant, hiszen Csokonai Fogadóként eddig is csalogatta a turistákat. Mi is színvonalas fogadót szeretnénk itt működtetni és a város tourinform irodája is itt kapna helyet.

 Ennek a három ingatlannak a megvétele és felújítása mennyibe kerül a városnak?

 – Hozzávetőlegesen 3 milliárd forintba. De nem csupán városi beruházásról van szó, mert a Csokonai Fogadót vállalkozásba szeretnénk kiadni.

 S mindezzel újabb munkahelyeket lehet teremteni.

 – Egyrészt újabb munkahelyeket teremtünk, másrészt pedig jelentős örökséget veszünk át. Az enyészet helyett az egyre szebb városképet választjuk.

 

Medveczky Attila