vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.13. 

Nemzeti 11

Orbán Viktor megnevezte kormánya, a harmadik Orbán-kormány tagjait. Éppen 11-en vannak, akárcsak egy futballcsapatban és ez a hasonlat azért is érvényes, mert tudjuk, Orbán szereti a focit. Ez a mostani csapat, vagy ha úgy tetszik válogatott egy komoly előkészítő munka, egy négyéves átszervezés eredményeként állt fel.

Többnyire ugyanazokból áll, mint az előző kormány, kicsit mégis más. Ez a csapat most a látványos átszervezések után egy kevésbé látványos, de annál fontosabb időszakra készül. Most a módszeres, mindennapi, kissé talán szürke munkaidőszak következik. Most jön az a rész, hogy szembesülünk a nehézségekkel, a napi működés kínjával. Előre tudható, lesznek benne keserves részek.

A nagy átszervezés híráradata, a konfliktusok, óriási, hősies harcok után ezt a részt a magyar közönség kevésbé fogja szeretni. Ez lesz a nehezebb félidő. Sok hazaadással, néha a hazai közönség füttyögetésétől kísérve.

Ehhez az időszakhoz sokkal nagyobb kitartás, nagyobb elkötelezettség szükséges, mert a magyar lélek hajlamosabb a pergőtűzben hőstetteket véghezvinni, mint a napi munkában megbékélni.

Mi nagyon tudunk hont foglalni, végvárat védeni, a vérzivatarban megmaradni. De nehezen viseljük az állandóságot. Nem csoda, ritkán volt benne részünk.

Ez a mostani lehetőség, az esetleges csendes, de biztos megmaradás és gyarapodás lehetősége megviselheti a kormányzókat és megviselheti a választókat is. Most könnyen előtörhetnek sértettségek, kielégületlen vágyak, és előtörhet az a most talán még nem is érzett fáradtság, bizonyos fokú eltörődöttség, mely letörheti a kedvet, megölheti az elengedhetetlen lelkesedést, ha kishitűek vagyunk.

A huszadik–huszonegyedik század legnagyobb lehetőségét adta kezünkbe a Fennvaló. Ne szalasszuk el!

 

Csorja Gergely