vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.13. 

123 kilométeres élőlánccal tüntettek Baszkföld függetlenségéért

A tüntetést egy tavalyi, hasonló megmozdulás ihlette, amelyet egy másik, nagyobb vagy teljes függetlenségre törő spanyolországi régióban, Katalóniában tartottak. A spanyolországi baszkföldön mintegy százezer ember 123 kilométeres élőláncot alkotott vasárnap azért, hogy jogot kapjon a népszavazásra a tartomány függetlenségéről. A lánc Durango várostól Pamplonáig, Navarra tartomány fővárosáig húzódott. Az emberek piros-fehér-zöld színű baszk zászlókba öltöztek. A tüntetést egy tavalyi, hasonló megmozdulás ihlette, amelyet egy másik, nagyobb vagy teljes függetlenségre törő spanyolországi régióban, Katalóniában tartottak.

 A Baszkföldnek saját nyelve és kultúrája van. Jelentős fokú autonómiát élvez Spanyolországon belül, külön parlamenttel és kormánnyal rendelkezik.

 Az ETA szeparatista csoport a múlt század ötvenes évei végétől fegyveres harcot vívott a függetlenségéért, de végül elvesztette a tömegek támogatását, és 2011-ben bejelentette, hogy feladja a küzdelmet.

 A gazdasági és pénzügyi válság miatt az elmúlt években demokratikus függetlenségi mozgalom kapott erőre a Baszkföldön. A baszk parlamenti képviselők egy csoportja május 29-én szimbolikus önrendelkezési nyilatkozatot tett, nagyobb hatalmat követelve a tartománynak.

 

MTI