vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.13. 

Közös közép-és kelet-európai fellépésre tett javaslatot Szijjártó Péter

Közös közép-és kelet-európai fellépésre tett javaslatot Szijjártó Péter a kis- és közepes vállalkozások kínai piaci érvényesülésének elősegítése érdekében a ningboi Kína-Közép-Kelet-Európa Gazdasági Csúcstalálkozón elmondott beszédében.

A kormánybiztos a csúcstalálkozó plenáris ülésén elhangzott angol nyelvű felszólalásában elmondta, hogy Európa komoly gazdasági kihívásokkal találta magát szembe és az idő azt bizonyította, hogy a bezárkózás nem jó megoldás, ezért sürgette a közép- és kelet-európai országok valamint Kína gazdasági együttműködésének szorosabbra fűzését.

 "Szoros együttműködésünkkel nem csak mi nyerünk, hanem az egész Európai Unió is erősebbé válik. Ennek az együttműködésnek a zászlóshajója jelenleg a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítása" - mondta a kormánybiztos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom jelentős részét nagy multinacionális vállalatok bonyolítják, ezért kezdeményezte egy olyan intézkedéssorozat kidolgozását, melynek nyomán a kis- és közepes vállalatok növelni tudják exportjukat Kínába.

 Szijjártó Péter javaslatot tett arra is, hogy minél több nagy kínai beruházás térségünkbe vonzása érdekében a régió országai csatlakozzanak a kínai és a magyar Eximbank által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alaphoz. "Magyarország sikeresen hajtja végre azt a stratégiáját, hogy minél több kínai vállalat hozza hazánkba a regionális központját. A Bank of China, a Wanhua, a Huawei és a ZTE döntéseinek köszönhetően immár 3 milliárd eurónyi kínai működő tőke van Magyarországon" - zárta gondolatait a kormánybiztos.

 A csúcstalálkozó margóján Szijjártó Péter megállapodott Stevan Nikcevic szerb kereskedelmi államtitkárral az előkészítés alatt álló két szerb-magyar határátkelő - Röszke-Horgos és Bácsszentgyörgy-Rastina - megépítésének felgyorsításáról, majd megbeszélést folytatott Arben Ahmetaj albán gazdasági miniszterrel, akit biztosított a magyar kormány támogatásáról Albánia európai integrációs folyamata során. Mile Janakieski macedón infrastrukturális miniszterrel pedig a kormánybiztos a magyar cégeknek a macedón villamosenergia-hálózat modernizálásába való bevonásáról egyeztetett.

 

(MTI)