vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.13. 

Az új ukrán elnökkel tárgyalt Orbán Viktor Kijevben

A kárpátaljai magyarok helyzetéről és Ukrajna európai uniós integrációjáról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Petro Porosenko új ukrán elnökkel június 7-én Kijevben - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Porosenko beiktatási ünnepsége utáni találkozón a magyar kormányfő kifejtette: egy európai perspektívájú Ukrajna Magyarország érdeke. Hozzátette: Magyarország a jövőben is érvelni fog Ukrajna uniós integrációja mellett, miután "nemzeti érdekünk, hogy az összes szomszédunk az EU tagja legyen".

Orbán Viktor egyúttal emlékeztetett, hogy ennek érdekében Magyarország korábban erősen pártolta Horvátország, most pedig Szerbia csatlakozását - idézte a kormányfő szavait Havasi Bertalan. Közölte: Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy a tárgyaláson megnyugtató és biztató tájékoztatást kapott az új ukrán államfőtől az országban élő magyar kisebbség jogainak elismerése és tiszteletben tartása tekintetében.

 Ezen a megbeszélésen is szóba került, hogy az ukrajnai magyarság nagy többségben támogatta Petro Porosenko elnökségét a május végi államfőválasztáson.

 

(MTI)