vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.13. 

Navracsics Tibor célja a magyar nemzet előkelő helyének megtartása

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter célja annak az előkelő helynek a megőrzése, amelyet ma Magyarország és a magyar nemzet betölt a nemzetközi közösségben. Martonyi János leköszönő külügyminiszter szerint jó hír, hogy a külgazdaság és a kulturális diplomácia az új Külgazdasági és Külügyminisztériumba kerül, mert így a külgazdasági kapcsolatok egész rendszere "egy házban" lesz.

A két politikus közösen nyilatkozott pénteken a sajtó képviselőinek a hivatal átadás-átvételekor. Navracsics Tibor kiemelte: céljának tekinti a közép-európai együttműködés fejlesztését, a határon túli magyarok helyzetének segítését, továbbá Magyarország egyértelmű európai és euroatlanti elkötelezettségének fenntartását.

Hangsúlyozta: nagy felelősséget jelent az új munkája, különösen azért, mert Martonyi János után veszi át a posztot, hiszen ő olyan örökséget hagy hátra, amely "nem nyomasztó, de rendkívül felemelő és magasztos küldetést tesz lehetővé". Az elmúlt években a magyar külpolitika sokszor nagyon nehéz helyzetekben is kiválóan helytállt - mondta.

 Úgy fogalmazott, hogy Magyarország megbecsült tagja a közép-európai nemzetek közösségének, az Európai Uniónak, és olyan pozíciót ért el, amelynek eredményeként ma szerte a világon ismerik Magyarországot, a magyar nemzetet, a magyarok tehetségét, és "sok barátunk van a világban".

 Ez nagy mértékben Martonyi Jánosnak is köszönhető - tette hozzá. Martonyi János azt mondta, jó hír, hogy a külgazdaság és a kulturális diplomácia az új minisztériumba kerül, mert így a külgazdasági kapcsolatok egész rendszere "egy házban" lesz. E két terület külügyminisztériumba kerülése "bizonyos szempontból az én régi tervem volt" - tette hozzá.

 A leköszönő külügyminiszter megköszönte munkatársainak az elmúlt négy évben végzett munkájukat, s egyben arra kérte őket, hogy adjanak teljes és feltétlen támogatást Navracsics Tibornak, az új miniszternek és a tárca új vezetésének. Martonyi János kérdésre elmondta: 2008-ban egyetemi tanárként vett részt a Bilderberg-konferencián, amelyen akkor nemzetközi ügyekről volt szó, nem merültek fel Magyarországgal kapcsolatos kérdések. Arról pedig, hogy az idei találkozón miről volt szó, nem tudja. Azt mondta, hogy a meghívottak köre évenként változik, a résztvevők a legkülönbözőbb körökből kerülnek ki.

Arra a kérdésre, hogy negatívumnak tartja-e, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök részt vett az idei találkozón, Martonyi János elmondta: ha valaki kap egy meghívást egy hasonló nemzetközi összejövetelre, akkor először megvizsgálja, hogy ez ad-e lehetőséget elképzeléseinek kifejtésére abban a szellemben, hogy az Magyarországnak hasznára válik.

 

(MTI)