vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.18. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 25.száma!

A tartalomból:

BOSSZÚ (címlapon)

Rosszindulatú és átlátszó érvelés látott napvilágot Magyarországról. Nem először, megszokhattuk volna már, de azért ami sok, az sok. Tanultnak látszó embereknek nem ég le a bőr a képükről, amikor a sajtószabadság elvesztéséről hazudoznak, ahelyett hogy bevallanák: utálunk adót fizetni, a fenébe is. Kíváncsi lennék, bárhol, Luxemburgban vagy Németországban meg merné-e tenni egy akárhány-milliárdos cég is, hogy egy adófajta bevezetésének tudomásulvétele helyett, elkezdi rágalmazni az ország vezetőinek hozzátartozóit. Andreas Rudas, az RTL Klub országos kereskedelmi televíziót üzemeltető RTL Magyarország anyavállalatának régiós vezetője kijelentette: a tervezett reklámadó „kísérlet arra, hogy diktatórikus intézkedések nélkül korlátozzák a sajtószabadságot”.

 In memoriam Csurka István

MAGYARORSZÁG FELSZÁMOLÁSA (2.oldal)

Európától sok segítséget nem várhatunk. Ámde, ha bizonyító erővel mutatjuk fel új értékeinket, ha kiemelkedünk a posztkommunizmus zűrzavarából, a jobb minőségű élet mozgóképeivel, akkor felfigyel ránk az újak iránti régi fogékonyságával. S akkor mégsem leszünk felszámolva.

Ha Magyarország felszámolását mint folyamatban lévő műveletet hozzuk szóba, akkor egyúttal azt is állítjuk, hogy Magyarországnak itt a régión belül, a volt szovjet gyarmatországok körén belül különleges, egyéni sorsa van. Igen, ezt állítjuk, ezt állítom. Ennek ellentmondani látszik a közép-európai országok Jaltában elhatározott és később megvalósított közös sorsa, amely még a ’89–90-es változások során is csak némi ütemkülönbséget eredményezett. Az előző rendszer mindenütt megdőlt, szabad választásokat tartottak, és a régi pártelit, ha nem is egyenlő mértékben, mindenütt megtartotta és gazdaságivá változtatta a hatalmát. Hol van itt a különös sors, a sajátságos, a más elrendelés? Először is, a közös sorsban több a látszatos hasonlóság, mint a valóság. A népek nem tudják átlépni történelmük árnyékát.

 Pártcsaládon belüli erőszak és a morális megújulás (3.oldal)

Botrányos eset A BAL – Balpárt első kongresszusán, ahol tettlegességig fajult egy vita az egyik meghívott előadó, Szatmári Réka és Hanti Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke között. A HírTV-ben hallottuk, hogy a június 9-i szombati rendezvényen a vendégként jelen levő MEASZ-elnök, egyben az MSZP holdudvarához tartozó politikus a magát feministaként meghatározó Szatmári Rékának több ízben is arra célzott, nézetei összefügghetnek a nemi életével. Szatmári elmondása szerint előbb kikérte magának a MEASZ-elnök megjegyzéseit, majd amikor a politikus folytatta, megmarkolta a nemi szervét, mondván, így próbált utánajárni, annak mérete miként függ össze a politikus antifasiszta nézeteivel.

 A lehallgatás (3.oldal)

Kissé eufemisztikusan, csupán hibának nevezte Angela Merkel német kancellár lehallgatását Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, derült ki a ZDF német közszolgálati televízió honlapján vasárnap közölt interjújából. Azonkívül, feleslegesnek is mondta a volt külügyminiszter Edward Snowden kiszivárogtatását, mert Barack Obama elnök már korábban úgy gondolta, felül kell vizsgálni a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások hatására hozott törvényeket, sőt H. Clinton szerint a „titkosszolgálatok túlságosan széles felhatalmazásáról” már vita is folyt. De mikor gondolta ezt az elnök úr? Szerintünk, amikor észlelte, hogy a Snowden nevű informatikus, lelépett az infókkal. Snowden nyilvánvalóan nem azért szerezte azokat, hogy idő előtt felhívja az amerikai törvényhozás és a nyilvánosság figyelmét a disznóságokra, hanem azért, mert valószínűleg ezzel bízták meg. Oroszországba menekült, ami „önmagában is nehezen magyarázható”, hiszen Oroszország a totális megfigyelés állama, amelynek tevékenysége teljes mértékben átláthatatlan – mondja bagoly a verébnek, hogy nagyfejű!

 Visszaadtuk a gyermeknevelés és a legális munkavállalás társadalmi megbecsülését

Folyamatosan emelkedik a munka mellett gyermeket vállaló családok elkölthető jövedelme (4.oldal)

Évente 55-60 milliárd forinttal több maradhatna a két gyermeket nevelő családoknál, ha a döntéshozók a jelenlegi duplájára emelnék a kétgyermekesek családi adókedvezményét. Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára megkeresésünkre közölte: Az adókulcsok kiugróan magas mértéke 2010 előtt a teljesítmények visszafogását, a jövedelmek eltitkolását, vagy extrém esetben akár az ország elhagyását eredményezte.

 Meg kell teremteni Európa energiabiztonságát

A külföldi tulajdonú cégek, és a hazai baloldal mindenkinek nekimennek, aki a lakosság érdekét védi (5.oldal)

Brüsszel hétpontos ajánlási csomagjában a rezsicsökkentés visszavonását és a bankadó csökkentését várja Magyarországtól. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője szerint Magyarország megmutatta, hogy a rezsicsökkentést végre lehet hajtani, sőt azt is megüzente Brüsszelnek, ez még nem elég. Tovább kell folytatni! A képviselő nem tartja meglepőnek, hogy a külföldi tulajdonú cégek, amelyeknek Magyarországon nagyon komoly támogatóik vannak, most rohannak az extraprofit után.

 A város vezetésének a kormány ellenzékéből a kormány partnerévé kell válnia

Sokszor a legjobb szándékú javaslatnak is ellenálltak a baloldaliak, ha azt mi fogalmaztuk meg (7.oldal)

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Szegedi Szervezetének Közgyűlése elsöprő többséggel Dr. Gyimesi Lászlót, a Fidesz szegedi elnökét, önkormányzati képviselőt, városfejlesztési tanácsnokot javasolja a Szövetség szegedi polgármester-jelöltjének az őszi önkormányzati választásra. A Fidesz szegedi elnöke elmondta: Szegeden a gazdasági szerkezet igencsak eltorzult az utóbbi 10-20 évben. A városban azóta több mint két tucat termelőüzem szűnt meg. A belvárosi kiskereskedők megélhetését nagyban nehezíti az a belvárosi nagybevásárlóközpont, amit támogatott a jelenlegi városvezetés. Szegeden a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a legtöbb polgárt, s ezért a legkomolyabban segítenünk kell a kisvállalkozóknak. Abban is gondolkodunk, hogy a szegedi vállalkozásoknak kevesebb adót kelljen fizetniük

 A kormány megerősíti a kereskedőházi rendszert

Lefedjük a magyar exportáló kis- és közepes vállalkozások jelentős részét (8.oldal)

Annak érdekében, hogy jelentősen növekedjen a kis- és középvállalkozások részesedése a magyar exportból, a kormány megerősíti a kereskedőházi rendszert. Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) vezérigazgatója lapunk megkeresésére elmondta: szerepet vállalunk a finanszírozásban, a logisztika megszervezésében, s akár a folyamatos kapcsolattartásban is, amit a hazai kisvállalkozók önerőből igen nehezen tudnak megoldani.

 A kötelező kamarai tagság kiszámíthatóságot jelentene a tagok számára

Fontos üzenet kamaránk felé a Külgazdasági és Külügyminisztérium létrehozása, különösen a sorrendiség (9.oldal)

Munkára, jól végzett fizikai munkára szüksége van az országnak – jelentette ki az Országgyűlés elnöke június 3-án a Parlament Felsőházi Termében a VII. Szakma Sztár Fesztivál országos díjátadó ünnepségén. Kövér László kiemelte: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett országos szakmai versenyen legjobb helyezést elértek elismerésének helye van a Parlament falai között, mert az ország házát olyan dolgokra kell használni, amelyek a nemzet életében nagyon fontosak. Dr. Parragh László, a Magyar

Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerkesztőségünk kérdésére elmondta: az EU kérte a kötelező kamarai tagság megszüntetését, s most ugyanezt kérik Szerbiától is. De már ők is kezdenek rádöbbenni arra, hogy ezzel nem járnak jól gazdasági szempontból. Eközben viszont számos uniós országban megtartották a kötelező kamarai tagságot, mert ők ismerik annak az előnyeit.

 Hazánk természetfotózásban nagyhatalom

Rendszeresen járok Erdélybe, ahol a hagyományos állattartást, és a még meglévő népi mesterségeket fényképezem, s így örökítem meg mindezt az utókor számára (10.oldal)

Dr. Perényi János fotóművész: A természetfotózáson kívül a kedvenc területem a riport-, portré és szociofotózás – illetve ezek egyvelege. Készítek önálló portrékat is, de leginkább azokat a fotókat szeretem, amelyek nem csak az adott embert, hanem a környezetét is ábrázolják. Így készítettem képsorozatot az erdélyi patkolókovács műhelyéről, vagy szénégetőkről.

 A rendőrség fő feladatai nyáron is változatlanok: a bűnmegelőzés, a bűncselekmények eredményes földerítése

A turisták számára nemcsak magyar, hanem idegen nyelvű bűnmegelőzési anyagokat is elkészítünk (12.oldal)

Több rendőr szolgál a nyári szezonban a Velencei-tónál, s egy szezonális bűnmegelőzési központot is működtetnek majd a turisztikai szempontból kiemelt térségben. Horváth Diána rendőr zászlós, a Fejér Megyei Rendőr Főkapitányság kommunikációs referense érdeklődésünkre elmondta: A turisztikai idényben, mint az év többi időszakában is, a leggyakoribb bűncselekmény a lopás. Kis odafigyeléssel megelőzhetők ezek bűncselekmények, ezért felelős viselkedést kérünk az állampolgároktól.

 Csorja Gergely: Mitől jobb a Nyugat (19.oldal)

A kizsákmányolás rendszere egyre kifinomultabb, egyre nehezebben tetten érhető, de egy-egy komolyabb pénzügyi és katonai agresszió, melyet finoman nyomásgyakorlásnak szoktak nevezni, azért mutatja, hogy a Nyugat kénytelen időről időre az eredeti eszközhöz visszatérni: a tiszta, agresszív erő alkalmazása nélkül a hatalom nem tartható fenn. Sőt komolyan felvetődik, hogy a Nyugat jóléte az erő alkalmazásával együtt sem tartható fenn. Az erő hatalma ugyanis viszonylagos, attól függ, hogy milyen erő áll vele szemben. És bizony a világ nagyobbik része – bár a nyugati jólét közelébe se jutott – de kiállhatja a próbát. Mi magyarok most azért vagyunk borzasztóan nehéz helyzetben, mert nekünk egyik forgatókönyv, az erőfitogtatás egyik kimenetele sem tűnik kedvezőnek.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már június 18-án, szerdán 9 és 16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 

Budapesten, 2014. nyarán

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.

 

MEGJELENT A JÚNIUSI HAVI MAGYAR FÓRUM!

A tartalomból:

Csurka István: Az áldozat imperializmusa I–II. rész

Duray Miklós: Az elkerülhetetlennek látszó tragédia

Kosaras Péter Ákos: A trianoni diktátum aláírásának „kulisszatitkai”

100 éve halt meg Feszty Árpád

Knut Hamsun (1859–1952)

Faludy György: Karinthy Frigyes

Ybl Miklós, aki megszólaltatta a követ

Chrudinák Alajos: Amerikai elnökök és a cionista lobbi

Dr. Kiss Lajos: 1914

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL ÉS A MAGYAR FÓRUM KIADÓHIVATALÁBAN!