vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.25. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 26.száma!

A tartalomból:

SZÁRSZÓ (címlap)

Szárszó 1943 óta fogalom a magyar életben. Ott és akkor nemzeti sorskérdéseinkről gyűlt össze tanácskozni a magyar szellemi élet színe-java, majd az ötvenedik évfordulón szintúgy. Azt az ötven évvel korábbit nemcsak könyvekből ismerhette meg az érdeklődő, hiszen az 1993-as találkozót Püski Sándor, a legendás könyvkiadó, a verhetetlen nemzeti ikon személye kötötte össze. Másfélezernél is több résztvevője volt az 1993-as Szárszónak, amely vitathatatlan folytatása volt a 43-asnak, a korábbinak. A konferencián felszólalók között 13 akadémikus, egyetemi-főiskolai tanár, 4 aktív miniszter, 4 exminiszter, 2 püspök, országgyűlési képviselők, írók, költők, továbbá kiváló építészek, ismert jeles művészek-értelmiségiek voltak láthatók-hallhatók. A Magyar Fórum nemcsak Szárszói Fórum címen jelentetett meg napilapot a tanácskozás ideje alatt, hanem Csurka István vezetésével szervezője és szereplője volt az 1993-as szép napoknak ott a Balaton partján… A törpe kisebbség, amely a szellemi terrorizmus és hatalmaskodás útján csak látszólag kívánt nemes emberi célokat szolgálni, de valójában szégyenteljes visszaélést követett el „az igazi, a történelmi mélységű magyar demokrácia gondolata ellen”. És csalt, hazudott, lopott. Mindent, ami sűrűbb a levegőnél. Így lopta el a valódi Szárszói Konferencia nevét is, s ma már felnőtt egy generáció, amely nem tudja mi a való. Mert a liberálbal által 2010-ig szinte totálisan uralt nyilvánosságon keresztül nem közvetítették. Holott az alapvető tisztesség azt kívánná tőlük, hogy egy foglalt rendezvény nevét ugyanúgy tiszteletben tartsák, ahogy a művészeti- közéleti szereplők közül a később színre lépő felszólítás nélkül megváltoztatja a családi nevét is, mintegy tiszteletből, megkülönbeztetve magát az előbbitől. De erre alighanem hiába várunk, mert róluk a saját híveik is kiállították már a végbizonyítványt.

 In memoriam Csurka István

MAGYARORSZÁG FELSZÁMOLÁSA (II. RÉSZ) (2.oldal)

Európától sok segítséget nem várhatunk. Ámde, ha bizonyító erővel mutatjuk fel új értékeinket, ha kiemelkedünk a posztkommunizmus zűrzavarából, a jobb minőségű élet mozgóképeivel, akkor felfigyel ránk az újak iránti régi fogékonyságával. S akkor mégsem leszünk felszámolva.

A kommün ugyanis, ami a feldarabolást megelőzte, feltárta, hogy annak a sok tekintetben már asszimilálódott rétegnek, amely a kiegyezés óta folyamatosan egyre nagyobb befolyásra tett szert, van egy rendkívül veszélyes, gátlástalan magyarellenes csúcsa, kinövése, amely adott esetben az egészet magával sodorhatja a magyarellenességbe. Ismét felemás, rossz válasz született. Elkezdődött a zsidózás, a numerus clausus és vele párhuzamosan a rendi világ, a megbukott rendszer átmentése. Nem történt meg a földreform. A magyarság nem teremtett a saját népe számára új helyzetet, versenyhelyzetet a veszélyességét megmutató idegen elemekkel szemben, hanem a magyarságát külsőségekben fejezte ki. Szabó Dezső látta meg ezt legvilágosabban. A német elem tör előre a hatalom csúcsai felé és közben magyarként sértegeti a zsidót, a magyarság ellen fordítja a kommünben ártatlan, asszimilálódni kész rétegeit is, közben a magyar paraszt föld nélkül tengődik, kívül a nemzeten. Vagy mélyen alatta.

 Szakmai radikalizmus (3.oldal)

A Jobbikon belül dúl a harc. Vannak a radikálisabbak, akik most bekerültek az elnökségbe és vannak a mérsékeltebbek, akik közül néhányan kikerültek a Jobbik vezetéséből. Hogy a Kovács Béla féle pénzből ki mennyit kapott, és hogy a felvett összeg milyen mértékben radikalizálja, vagy éppen mérsékli a vezetőséget, azt egyenlőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy a mérsékeltebbek által kitalált új fogalom, a szakmai radikalizmus egyelőre nem aratott nagy sikert. Hogy mi a szakmai radikalizmus? Fából vaskarika. A nemzeti radikalizmus és szakmailag megalapozott politizálás elegyítése. A nemzeti radikalizmus nagyjai Szabó Dezső, Németh László, Bajcsy-Zsilinszky Endre és Csurka István művei és politikai tevékenysége lényegében egy gondolatkörben forogtak. Ennek a gondolatkörnek egy rendkívül fontos eleme volt az idióta, semmitmondó szómágiák, a logikátlan zavaros gondolatok és kifejezések száműzése.

 Az elkövetkezendő években a kormány párhuzamosan fejleszti a Liget intézményeit

A Városliget átalakítása Európa egyik legfontosabb városi családi-kulturális desztinációjává teszi a parkot (5.oldal)

A kormányzat fejlesztési tervei szerint az új múzeumi negyed kialakításával párhuzamosan a Liget zöld felületének aránya 60- ról 65 százalékra emelkedik és biológiai aktivitása is növekszik. Dr. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: A Városliget fejlesztésének szándéka erős kormányzati támogatottsággal rendelkezik, így nem csoda, hogy a kritikák, ellenérvek egy jó része a kormánnyal való konfrontáció politikai közegében jelenik meg.

 Tovább folytatódhat a megyeszékhely dinamikus fejlődése

A kultúra fejlesztése, a művelődés terjesztése az identitástudat megerősítésének leghatékonyabb eszköze (7.oldal)

Szolnokon Szalay Ferencet állítja polgármesterjelöltként a Fidesz szervezete, amit – csakúgy, mint a többi megyei jelölt indítását – a párt országos választmányának is el kell fogadnia. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, aki támogatja Szalay Ferencet a jelöltségben, úgy fogalmazott, egyöntetűen választották meg a Fidesz ülésén, hiszen sokat tett a szolnoki lokálpatriotizmus megerősítéséért és a város fejlődéséért is. Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere elmondta: a polgármesteri program alapgondolata a megkezdett munka folytatása. Lényeges a munkahelyteremtés, a munkahelyek biztonsága és a bérszínvonal emelése. El szeretnénk érni, hogy Szolnok regionális és országos ereje növekedjen. Mindennek fontos eleme a közlekedési infrastruktúra javítása, hiszen a 4-es főút négysávosítása kelet felé már elkezdődött, de nélkülözhetetlen, hogy Budapest irányába is elvégezzék ezt a munkát.

 Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás Békés megyében

Be kéne vezetni az elvárható öngondoskodás kötelezettségét (8.oldal)

Dr.Baranyi István Pusztaföldvár polgármestere: Régóta megfogalmaztam már, s a májusi fórumon is elmondtam, hogy be kéne vezetni az elvárható öngondoskodás kötelezettségét, mint jogi kategóriát. Ezt nem mindennap ellenőriznénk mindenkinél, hanem amikor az egyén a közösséghez fordul segítségért, akkor lehetne kontrollálni az elvárható öngondoskodást. Erre egy példa: ha az illető 50%-os mértékben leszázalékolt, akkor – ha nem szenved súlyos agyi és mozgásszervi bántalmakban – a kertjét, a háztartását rendben tudja tartani. S amennyiben szeretné, hogy az önkormányzat anyagilag is segítsen rajta, s ezt meg is kapja, akkor legyen joga az adott szervnek ellenőrzi azt, hogy az illető az elvárható öngondoskodásnak mennyiben tesz eleget. Amíg ez nem valósul meg, addig a pénzügyi támogatásokat lehetetlen igazságosan kiosztani.

 Donald Tusk kormánya (8.oldal)

Június 3-án az amerikai elnök négynapos látogatásra érkezett Európába, s útjának első állomásán részt vett az első, részben szabad lengyelországi választások 25. évfordulója alkalmából rendezett varsói ünnepségeken. Elkötelezettségünk Lengyelország, valamint kelet- és közép-európai szövetségeseink iránt biztonságunk egyik sarokköve, amely szent és sérthetetlen – hangoztatta Obama, amikor érkezése után lengyel és amerikai pilótákkal találkozott a repülőtéren. Obama hozzátette, hogy Lengyelország Amerika egyik legerősebb szövetségese, s ezt az elkötelezettséget az Egyesült Államok nagyra becsüli. Bő tíz nappal ezután a Varsóban, a híres Jeruzsálem sugárúton szerkesztett Wprost hetilap nyilvánosságra hozta titokban rögzített hangfelvételek leiratát. Ezekben kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit teszi közzé. Egyelőre nem tudni, hogy a felvételeket kik és milyen megbízásból rögzítették. Donal Tusk kormányát 2007-es hatalomra kerülése óta nem érte még ekkora támadás, ő maga 2005-ös elnökválasztás második fordulójában alulmaradt Lech Kaczynskival szemben, aki azután 2010-es haláláig elnök volt. Tusk 2007-ben lett miniszterelnök, miután pártja, a Polgári Platform megnyerte a parlamenti választásokat. A Wprost honlapján többek között a 2005-ös elnökválasztásról való beszélgetése olvasható az akkori kampányfőnöknek, melyben Zbigniew Religa neves szívsebész először bejelentette indulását, majd visszalépett Tusk javára.Religa 2009-ben meghalt. Emlékszem, hogy 2005-ben átvállaltuk az adósságát, hogy viszszalépjen – mondja Nowak a hangfelvételen. Religa kampánystábja hatalmas adósságot halmozott fel. Aztán Donaldot támogatta, de csak mert kifizettük az adósságát – teszi hozzá. A Wprost állítja, hogy bár egyszer sem említik Religa nevét, róla van szó.

 2-2,5 százalékos gazdasági növekedésben bízhatunk

A Kárpát-medence egységes gazdasági térségnek tekinthető (9.oldal)

Jóval kedvezőbben alakul a gazdasági növekedés, mint ahogyan azt a költségvetés tervezésekor várták. Szerkesztőségünk vendége: Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Közgazdasági Társaság elnöke.

A kormány nagyon óvatosan nyilatkozik a következő évek növekedési számait illetően, és a 2,3%-os arányt hangsúlyozza. Tehát van realitása annak, hogy Magyarországot – a visegrádi országokkal egyetemben – bizonyos mértékig ne érintsék a negatív európai folyamatok. A borúlátások pedig mindig összefüggnek azzal a szemlélettel, hogy a „poharat félig üresnek, vagy félig teltnek” látjuk. Így ugyanazokból a számokból más-más elemzők különböző következtetéseket vonnak le. A Költségvetési Tanács 6-7 becslésből, előretekintő elemzésekből hozza meg a saját számait, s ezen kívül különböző tanulmányokat is megrendel a Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék véleményén túl. Így eléggé megalapozottak azok a vélemények, amiket kijelentünk, és az eddigi perspektíváink szinte mind beigazolódtak. Ezért arra számítok, hogy idén kifejezetten jó gazdasági növekedést ér el az ország abban az esetben, ha nem történik a mezőgazdaságban káros fordulat, és ha a nemzetközi trendek 2014-ben megmaradnak.

 A pillanatnyi hangulat lenyomatai a vásznon (10.oldal)

Vankó István festőművész: A festőművész azért fest, mert úgy érzi, nem tehet mást.

Esetemben tehát belső kényszerről beszélhetünk. S ahogyan én változom, úgy változnak a munkáim is. Van példa arra, hogy régebbi alkotásaimat átfestem. Bizonyos időnként előszedem a régebbi munkáimat, és azokat átnézem, átértékelem, átdolgozom, átfestem. Ennek az az oka, hogy már más foglalkoztat, másként látom. Így születtek meg az Időrétegek, valamint a Felülírás című munkáim. Azzal nem mondok újat, hogy új művek létrehozásához anyagok, eszközök, festékek kellenek, ahhoz pedig pénz. Anyagok hiánya esetén az ötlet csak terv marad. Törekszem arra, hogy minél gazdaságosabban hozzam létre munkáimat.

 Nemzetépítő konferencia a Felvidéken

Szakmai rendezvényeinket olyan előadásokkal nyitjuk meg, amelyek a nemzeti öntudatra való nevelésről szólnak (13.oldal)

A Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság a Magyar Egészségügyi Társasággal együtt június 6–8. között negyedik alkalommal rendezte meg a „Ne nézzük tétlenül nemzetünk fogyását!” című nemzetközi konferenciát. A szervezők a tanácskozással a tavaly szeptemberben elhunyt dr. Bajnok István pszichiáter és volt parlamenti képviselő emlékének is adóztak

Dr. Bastrnák Ferenc, a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság elnöke: a magyar nemzetnek nemcsak a fizikális egészségügyi állapota szorul orvoslásra, hanem a lelki is. Ezért büszkén jelenthetem ki, hogy éppen a felvidéki tagozat vezette be azt, hogy mindig tart egy ilyen jellegű konferenciát, sőt mindegyik szakmai rendezvényünket két-három olyan előadással nyitjuk meg, amely a nemzeti öntudatra való nevelésről szól.

 Csorja Gergely : Kaukázusi medvetalp (19.oldal)

A magyar politikában is van kaukázusi medvetalpunk. Ezek az invazív idegen érdekeket szolgáló pártok ráadásul ugyanúgy ártatlan, a magyar közönség előtt ismert külsőségekkel álcázzák magukat, mint a veszélyes növény. Az egyik ilyen gyompárt, a Jobbik nemzeti, radikális, és néha keresztény külsőségeket vonultat fel, miközben nemzetietlen, külföldön megfogalmazott és keresztényellenes politikát folytat. Kovács, ismertebben KGBéla lebuktatása sokak szemét felnyitotta, de a gyompártnak kaszával nekieső gyomtalanítók most észlelik az irtás közben szerzett sérüléseket. Pintér Sándor kinevezte Tasnádi Lászlót rendészeti államtitkárnak. A 61 éves Tasnádi volt idáig a belügyminiszter kabinetfőnöke, és mint ilyen, tulajdonképpen a Belügyminisztérium második embere. Tasnádi múltját mindenki ismerte, mindenki tudta, hogy a hetvenes években a BRFK-án és a Belügyminisztérium III/II csoportfőnökségén dolgozott. Ez volt a kémelhárítás, és többek között itt tevékenykedett Medgyessy Péter is, és a mai magyar közélet jó néhány más szereplője is. Az alapvető különbség Tasnádi és Medgyessy, illetve a többi, múltját még ma is rejtegető III/II-es között, hogy Tasnádi ezt a tényt minden önéletrajzában szerepeltette, míg a többiek eltagadták. A másik lényegi különbség, hogy Tasnádi – a dokumentumok szerint – nem dolgozott ártatlan magyar emberekre, míg a többiekről ez nem mondható el.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már június 25-én, szerdán 9 és 11 és 14-16 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

 info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Idén tavasszal, Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026;

 Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.

 

 MEGJELENT A JÚNIUSI HAVI MAGYAR FÓRUM!

 

A tartalomból:

 

Csurka István: Az áldozat imperializmusa I–II. rész

 Duray Miklós: Az elkerülhetetlennek látszó tragédia

 Kosaras Péter Ákos: A trianoni diktátum aláírásának „kulisszatitkai”

 100 éve halt meg Feszty Árpád

 Knut Hamsun (1859–1952)

 Faludy György: Karinthy Frigyes  

Ybl Miklós, aki megszólaltatta a követ

 Chrudinák Alajos: Amerikai elnökök és a cionista lobbi

 

Dr. Kiss Lajos: 1914

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL ÉS A MAGYAR FÓRUM KIADÓHIVATALÁBAN!