vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.27. 

Szeptember 17-én hirdet ítéletet a szlovák alkotmánybíróság kettős állampolgárság kérdésben

Előzetes információk szerint nyilvános ülés keretében az alkotmánybíróság ősszel hirdeti ki, hogy a szlovák állampolgársági törvény összeegyeztethető-e az alkotmánnyal.

Anna Pancúrová, a testület szóvivője megerősítette a hírt.

Az ellentörvény vizsgálatát 2011 szeptemberében kezdeményezte a pozsonyi törvényhozás 30 ellenzéki képviselője, arra hivatkozva, hogy a jogszabály – amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik ország állampolgárságát – nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.

A jogszabályról január 22-én kellett volna döntenie a testületnek, ám akkor nem született ítélet, mivel az alkotmánybíróság a meghallgatások után februárra napolta el a döntéshozatalt, majd egy héttel később meghatározatlan időre elhalasztotta azt. Ezúttal az újabb időpont szeptember 17-e.

Nem egészen négy év alatt (2010. július 17-étől 2014. június 13-áig) összesen 830 szlovák polgár veszítette el a szlovák állampolgárságát a Fico-féle ellentörvény néven elhíresült módosított állampolgársági törvény miatt. Ebből 471 a nő és 359 a férfi. A legtöbben – 320-an – a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítették el a szlovákot – derül ki a belügyminisztérium adataiból.

 

(Felvidék.ma)