vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.27. 

Kéri Kálmánra emlékezünk

20 éve halt meg Kéri Kálmán

Főtisztelendő Urak, Tisztelt Gyászoló Család, Diplomata Urak, Külföldi és Magyar Gyászolók!

Vitéz Kéri Kálmán ny. honvéd vezérezredes személyében nemcsak a felvidéki földimet, bizalmas barátomat, hanem műegyetemi tanáromat is gyászolom, nemcsak a magam és családom, hanem a volt soproni egyetem diákjai nevében és képviseletében is.

Sokan és sokszor méltatták Kéri Kálmán történelmi jelentőségű életútját, a kiváló katonát, a demokratikus politikust, a recski mártírt, a hazájához rendíthetetlenül hűséges szepességi magyart, de a megemlékezések során eddig senkitől se hallottam, hogy kiváló tanár is volt.

A második világháború elején, 1940 őszén találkoztam vele először, amikor a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem soproni Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán erdőmérnök-hallgató lettem. Akkor a háborús helyzet miatt szükség volt arra, hogy az egyetemek diákjait, akik a felmentés lejárta után a katonai kiképzésre történő behívást követően tartalékos tisztek lesznek, az egyetemi tanterv keretében minden évfolyamon honvédelmi ismeretekre oktassák és vizsgáztassák. Nekünk az előadó tanárként meghívott vezérkari tisztek korszerű honvédelmet, hadikémiát, hadiközlekedést és ballisztikát tanítottak.

1940-ben mi 18-19 éves fiatalok voltunk, ő 39 éves vezérkari őrnagy. Határozott fellépése, megjelenése, kisportolt alakja, délceg testtartása, derűt sugárzó arca, kedve mosolya már első találkozásunkkor kedvező benyomást tett ránk. Előadásait minden héten rendszeresen megtartotta, pedig katonai feladatai nagyon leterhelték. Előadásai során egyre jobban megkedveltük. Nála az első névsorolvasás és bemutatkozásunk után nem kellett rendszeresen a jelenléti ívet (a katalógust) felolvasni. Mindig telt tanterem volt. Kiváló előadó volt. Olyan szakszerű és élvezhető előadásokat tartott, hogy azok minden diákot érdekeltek, szemben más egyetemekkel, ahol – a vezérkarhoz beérkezett információk szerint – a honvédelmi előadásokat a diákok általában nagy közönyösséggel fogadták. Kéri Kálmán a hitleri Német Birodalom határától 6 km-re, az egyetemi katedráról olyan reális helyzetértékelést mert adni nekünk, amiből megértettük országunk nehéz helyzetét és a ránk leselkedő veszélyeket. Akkori helyzetértékelései, sajnos, mind bekövetkeztek. Előadásait, amíg élünk, nem felejtjük el. Több mint fél évszázad múltán is, öregdiák-összejöveteleinken mindig emlegetjük azokat és nagy tisztelettel emlékezünk rá. Nagyon sajnáltuk, amikor 1940-ben, a tanév végén azzal búcsúzott el tőlünk, hogy jövőre már nem ő fog oktatni bennünket, mert a kormány Pozsonyba küldi katonai attasénak.

A katonai szakismereteken kívül Kéri Kálmántól nagy hazaszeretetet, becsületes helytállást, a magyarság sorsáért érzett felelősséget is tanultunk.

Kedves Kálmán Bátyám! Szeretett Tanárunk! Köszönjük Neked, amit Tőled egy életre szólóan kaptunk. Nyugodj békében! Isten Veled!

Hábel György búcsúbeszéde Kéri Kálmán gyászmiséjén, 1994. június 7-én a kelenföldi római katolikus Szent Gellért-templomban