vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.27. 

A város vezetésének a kormány ellenzékéből a kormány partnerévé kell válnia

Sokszor a legjobb szándékú javaslatnak is ellenálltak a baloldaliak, ha azt mi fogalmaztuk meg

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Szegedi Szervezetének Közgyűlése elsöprő többséggel Dr. Gyimesi Lászlót, a Fidesz szegedi elnökét, önkormányzati képviselőt, városfejlesztési tanácsnokot javasolja a Szövetség szegedi polgármester-jelöltjének az őszi önkormányzati választásra. A Fidesz szegedi elnöke elmondta: Szegeden a gazdasági szerkezet igencsak eltorzult az utóbbi 10-20 évben. A városban azóta több mint két tucat termelőüzem szűnt meg. A belvárosi kiskereskedők megélhetését nagyban nehezíti az a belvárosi nagy-bevásárlóközpont, amit támogatott a jelenlegi városvezetés. Szegeden a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a legtöbb polgárt, s ezért a legkomolyabban segítenünk kell a kisvállalkozóknak. Abban is gondolkodunk, hogy a szegedi vállalkozásoknak kevesebb adót kelljen fizetniük.

 Képviselő urat ajánlotta a szegedi Fidesz szervezete polgármester-jelöltnek. Ezt az ajánlást a Fidesz Országos Választmánya hagyja majd jóvá. Amennyiben a Fidesz Országos Választmánya rábólint jelölésére, akkor csak a Fidesz, vagy más szervezetek közös polgármester-jelöltje lehet ősszel?

 –Miután az a megtiszteltetés ért, hogy a Fidesz szegedi szervezete támogatta polgármester-jelöltségemet, azt a koncepciót vázoltam föl, hogy hármas szövetségben indulnánk a helyhatósági választáson. Így a Fideszen kívül a KDNP és L.É.T., azaz a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásának közös polgármester-jelöltje lehetek. Azért tartom lényegesnek az ő részvételüket is a szövetségben, mert Szegeden hozzávetőlegesen 70 ezren –ami a város lakosságának majdnem a felét teszi ki– laknak lakótelepeken. Fontos, hogy az ő képviseletüket is hatékonyan ellássuk, és a kampányban hathatósan megszólítsuk őket.

 Az elmondottakból arra is következtethetünk, hogy a lakótelepeken élőkre nem fordít kellő figyelmet a jelenlegi MSZP-és polgármester?

 –Botka László nem csak a lakótelepeken élőkre, hanem egész Szeged városára sem fordít kellő figyelmet, főleg most, mikor csupán félállásban polgármester, míg félállásban az MSZP pártvezetője. Számomra Szeged az első, s annak minden polgára, így a lakótelepeken élők is. Azt is be kell vallanunk, hogy szövetségünk a lakótelepi részeken nem ért el kimagasló sikert a választásokon. Ezért is tartom fontosnak az ott élők megszólítását.

 Az mekkora kihívást jelent, hogy Budapest és Miskolc mellett Szegeden szerzett egyéni mandátumot- igaz csak négy százalékos előnnyel -  a baloldali összefogás Szabó Sándor révén?

 –A szövetség támogatottsága összvárosi szinten alig változott négy év kormányzás után. 2010-ben mindhárom körzetet megnyertük, azonban most a három helyett csak kettő választókerület volt, s azok szociológiai sajátosságai jelentősen eltértek, így az egy-egy mandátum mögött az egyikben egy jelentős többség, a másikban egy csekély hátrány realizálódott. Az önkormányzati választásokon 20 egyéni szavazókörzetben mérettetik meg magukat a jelöltek, s az EP-választáson, ezen körzetek többségében a mi szövetségünk kapta a legtöbb voksot. Ez viszont reménnyel tölt el bennünket. Az önkormányzati választások igazi tétje, hogy a szegedi városvezetés a kormánnyal partneri viszonyban működjön együtt, s ne pedig a kabinet fő ellenfelének tartsa magát, úgy, hogy fő tevékenysége kimerül a miniszterelnök szapulásában. Hiszen ez utóbbi a jelenlegi helyzet.

 A jelenlegi városvezető, a szocialista Botka László közölte, újra megméretteti magát. Képviselő úr kidolgozta-e már polgármester-jelölti programját?

 –Természetesen én, ahogy képviselőtársaim is sokat gondolkodtunk a főbb programpontokon, de program hirdetését megelőzi az országos választmány döntése, az egyéni képviselőjelöltek kiválasztása és megnevezése.

 Ettől függetlenül végigjárja a Szeged választókörzeteit?

 –Már el is kezdtem újból végigjárni a választókörzeteket. A szegedi Fidesz elnökeként, két ciklus óta önkormányzati képviselőként és 2010 óta városi tanácsnokként dolgozom, tehát eddig is volt rálátásom a problémákra. Fontosnak tartom, hogy a választásokig a város összes pontjára eljussak, és a helyi lakosoktól minél több információt, javaslatot kapjak. Meggyőződésem, ha a lakosság olyan városvezetést választ, amely nem a kormány ellenzéke akar lenni, akkor Szegeden minden téren pozitív változások következnek be és az országhoz hasonlóan Szeged is jobban fog teljesíteni.

 Minden téren, így a gazdasági vonalon is…Új munkahelyteremtő beruházás indul Szegeden, amiről már döntött a város közgyűlése. A városban 150 szegedi munkavállaló foglalkoztatását tervezi egy nemzetközi cég, amely a közgyűlés vállalkozás-fejlesztési támogatására jelentkezett. Az erről szóló rendeletet 2013 végén fogadta el a képviselő-testület. Ez a nemzetközi cég milyen beruházást szeretne megvalósítani?

 –2013-ban a kormányzat kezdeményezte, hogy minden települési önkormányzat alkosson rendeletet a beruházások ösztönzésére, a munkahelyteremtés elősegítésére. Ez a rendelet 2013 végén meg is született. A költségvetési vita során, 75 millió forintos keretet különítettünk el munkahelyteremtésre. Február végén fogadta el a testület a költségvetést, s még két hónap sem telt el, mikor jelentkezett a pályázatra a Transcom Hungary Kft., amely 150 új munkahelyet hozna létre Szegeden. Ebből is látszik, ha a város együttműködne a kormánnyal, s annak szándékai megvalósulását segítené, az előmozdítaná Szeged gazdaságának fejlődését. A városban 5-7 ezer között változik a munkanélküliek száma, így minden beruházás számít. Az elmúlt tizenkét évben nem volt példa a Transcoméhoz hasonló nagyságú munkahelyteremtő beruházásra Szegeden. Amíg látjuk, hogy más városokban százával, ezrével jönnek létre új munkahelyek, –s nem is kell csak a győri, vagy a kecskeméti példákat említeni, hanem elég a közeli Makó, vagy Mórahalom fejlődését tanulmányozni – , addig Szegeden hasonló sem történt. A jogi bizottság készíti el a szerződést, s annak aláírása után októberig kell megvalósítania a cégnek a projektet. A Transcom több mint 30 országban van jelen, s több tízezer embert foglalkoztat. A nemzetközi cég magyarországi leányvállalata hozza létre a call centert Szegeden.

 Tudtommal nem csak arról van szó, hogy a város vezetése szinte semmit sem tett a munkahelyteremtő beruházások érdekében, de ráadásul több termelőüzem ajtajára is lakat került.

 –Valóban: nemhogy nem jöttek létre termelőüzemek Szegeden tizenkét év alatt, hanem vagy megszűntek, vagy elköltöztek a városból. Előfordult, hogy az egyik szegedi üzem inkább átköltözött egy közeli faluba, mert itt nem sikerült érvényesülnie. Ezen kívül tudjuk: igen fajsúlyos ipari szereplők jöttek volna Szegedre, s helyette más városokat választottak. Botka László elhíresült mondása: az lenne a legnagyobb rémálmom, ha bekopogtatna az ajtómon egy autógyár képviselője. Ilyen hozzáállással nehezen képzelhető el, hogy jelentős befektetők érkezzenek hozzánk.

 Elképzelhető, hogy Szegeden csupán azért nem teremtettek új munkahelyeket, mert az azokra vonatkozó ötleteket a fideszesek vetették föl?

 –Valóban, sokszor a legjobb szándékú javaslatnak is ellenálltak a baloldaliak, ha azt mi fogalmaztuk meg. De azt nem állítom, hogy csak azért nem jöttek létre új munkahelyek a városba, mert az a mi célunk volt. Az viszont igaz: minden olyan fejlesztési elképzelést támogattunk – s így teszünk a jövőben is –, ami a városban új munkahelyeket teremthet. Nincs olyan jelentős gazdasági szereplő Szegeden, mint Kecskeméten a Mercedes, vagy Győrben az Audi. Így nálunk az állam a legnagyobb foglalkoztató.

 A Fidesz a helyi kkv-szektort is meg szeretnék erősíteni?

 –Ez nem is kérdés! A kis és közepes méretű vállalkozások nagyon fontosak számunkra. Szövetséget szeretnénk kötni a helyi vállalkozásokkal a munkahelyteremtés érdekében. Szegeden a gazdasági szerkezet ugyanakkor igencsak eltorzult az utóbbi 10-20 évben. A városban azóta több mint két tucat termelőüzem szűnt meg. Ezek között volt, amiben 1-2 , de volt, amiben 3000 ember dolgozott. A városban jelenleg a gazdaság kereskedelmi oldala dominál. A belvárosi kiskereskedők megélhetését viszont nagyban nehezíti az a belvárosi nagy-bevásárlóközpont, amit támogatott a jelenlegi városvezetés. Szegeden a kkv-ék foglalkoztatják a legtöbb polgárt, s ezért segítenünk kell a kisvállalkozóknak. Abban is gondolkodunk, hogy a kkv-éknak kevesebb adót kelljen fizetniük.

 A munkahelyek megteremtése csak egy a megoldandó problémák közül. Milyen egyéb gondokat tudna felsorolni?

 –A fedett uszoda és a harmadik híd kérdése nagyon sok helyi lakost foglalkoztat. Mindkét projekt megvalósítását a jelenlegi vezetés immár negyedszerre ígéri meg, ellenben egy kapavágás sem történt 12 év alatt. Tehát nem új keletű a déli Tisza-híd terve, amely a Bécsi körutat kötné össze a Temesvári körúttal. A harmadik szegedi híd ötlete már a kilencvenes évek közepén felvetődött. S azt se felejtsük el, hogy a híd felépítésével a város új pontjait is be lehetne vonni a gazdaság vérkeringésébe. Számtalan problémáról tudnék még most beszélni, de engedjék meg, hogy amikor véglegesednek a képviselőjelöltek személyei akkor térjünk vissza a programra.

 

Medveczky Attila