vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.08. 

A vatikáni pedofíliaellenes bizottság az elszámoltathatóságért fog dolgozni

Világos és hatékony szabályok alapján elszámoltathatók lesznek azok a püspökök és más egyházi tisztségviselők, akik nem jelentik a molesztálás gyanúját vagy nem védik meg a gyereket a pedofil papoktól – ígérte a Vatikánban a Ferenc pápa által létrehozott pedofíliaellenes bizottság, amely hangsúlyozta, hogy döntései során az áldozatok érdekei mindennél előbbre valók.

 Áldozatokat tömörítő csoportok régóta azzal vádolják a Vatikánt, hogy nem hajlandó megbüntetni azokat a püspököket és elöljárókat, akik fedezik a gyerekeken nemi erőszakot elkövető vagy őket molesztáló papokat. A jogvédő csoportok épp az elszámoltathatóságot nevezték meg a Ferenc pápára váró egyik legnagyobb feladatnak és az általa létrehozott bizottság fokmérőjének.

 A decemberben alapított bizottság, amelynek tagjait márciusban nevezte ki a pápa, most tartotta első ülését. A nyolcfős testület nevében Sean O'Malley, Boston érseke újságíróknak szombaton arról beszélt, hogy a jelenlegi egyházi törvények alapján a püspökök ugyan számon kérhetők, ha nem védik meg a gyerekeket, de ezek a szabályok nem bizonyultak hatékonynak, ezért újakra van szükség. Elképzelhetőnek tart többek között egy nyílt eljárás irányába vezető lépéseket.

 A bizottság tagjai közleményben hangsúlyozták, hogy az egyház elszámoltathatósága „rendkívül fontos" számukra, és kiemelték, milyen „lesújtó következményekkel" jár az áldozatokra nézve, ha nem jelentik a bántalmazást. Hangsúlyozták, hogy nem amerikai vagy ír jelenségről van szó, az egész világon szembe kell nézni vele, ebben pedig fontos szerepet játszik az oktatás. Megjegyezték, hogy „ezzel a kérdéssel kapcsolatban még mindig jelentős a közöny és a tagadás".

 Marie Collins, a testület ír tagja – egykori áldozat – reménytelinek nevezte a bizottság első ülését, elsősorban azért, mert rögtön felmerült a számonkérés ügye. „Tudom, hogy nagyon sok áldozat van a világon, aki reménykedik, és nagy elvárásai vannak ezzel a bizottsággal kapcsolatban" – tette hozzá.

 O'Malley szerint a testület ajánlásokkal fog szolgálni az egyes országok püspöki konferenciáinak, hogy azok javítsák a bántalmazásra vonatkozó irányelveiket. Nemrég az olasz konferencia kiadta iránymutatásait, amelyekben az szerepelt: nincs jogi kötelezettség arra, hogy a vélt molesztálásokat jelentsék a rendőrségnek.

 

MTI