vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.08. 

Magyarországon az innováció és az ipari fejlődés egyik fontos bázisa lehet a bionika

Bionikai Innovációs Központ épül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közreműködésével

Öt milliárd forinttal támogatja a kormány a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével létrejövő Bionikai Innovációs Központ (BIK) létrehozását; a forrást a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap biztosítja. A támogatás célja, hogy a Bionikai Innovációs Központ elősegítse és koordinálja a hazai bionikai innovációs hálózat kialakulását és működését, valamint katalizálja és erősítse a hazai bionikai ipar kibontakozását és versenyképességét.

 Mielőtt rátérnénk a Bionikai Innovációs Központ létrehozására, feladataira, legyen kedves – mivel olvasóink közül nem mind járatosak az egészségtudomány világában – definiálni a bionika fogalmát – kérem Dr. Mátyus Pétert, a Semmelweis Egyetem Szerves Vegytani Intézetének igazgatóját, a BIK tudományos igazgatóját.

 –A bionika szó a biológia és az elektronika szavak összekapcsolódásából ered, bár ismerünk egyéb származtatást is. A mi értelmezésünk szerint a bionika a biológiai oldalról a molekuláris biológia, s bizonyos mértékig az idegtudományok, másfelől az elektronika, az informatika és a biotechnológia tudományterületeinek újszerű ötvözése által született olyan mérnöki terület, amelynek a révén új eszközök, eddig nem ismert megoldások születnek. Az alkalmazások elsősorban a biomedicina területeire irányulnak, de a bionikai eszközöknek, szolgáltatásoknak óriási jelentősége lehet az élelmiszeripar, az agráripar, a környezetvédelem és a nemzetvédelem szempontjából is.

 Nemzetvédelmi szempontból miért jelentősek ezek az eszközök?

 –Sajnálatos módon a bioterrorizmus az utóbbi 10-15 évben kitüntetett figyelmet kap, s közismert példákkal lehet nemzetvédelmi jelentőségét alátámasztani. A bionika révén olyan diagnosztikai eszközök fejlesztésével is foglalkozunk majd, amelyek alkalmasak az ilyen típusú anyagoknak – legyenek akár élők, vagy élettelenek – a rendkívül gyors felismerésére, ugyanakkor akár egykézben is elférnek.

 Hazánkban mikor indult el a bionika oktatása, és mi lesz a feladata a most létrejövő szakmai központnak?

 –Körülbelül öt évvel ezelőtt kezdődött el a bionika oktatása hazánkban. Dr. Roska Tamás akadémikussal, a Bionikai Innovációs Központ kezdeményezőjével történt közel egy évtizeddel ezelőtti találkozásom nagyon nagy jelentőségű a bionika iránti elkötelezettségem szempontjából. Roska professzor úr mindent megtett a bionika honosítása érdekében. Az ő korábbi aktivitása sok módon kapcsolódik a bionikához. Professzor úrral a bionika tartalmából indultunk ki (mint utaltam rá: részben a biomedicinális, biológiai területek, részben az informatika és az elektronika összefonódásával létrejött mérnöki tudományról van szó), s ebből adódott a Semmelweis Egyetem – jól ismert a biomedicina területén való kimagasló kompetenciája – és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információstechnológiai Kara – amely erős informatikai és bionika-releváns bázissal rendelkezik – összefogásának szükségessége. A két intézmény fizikailag is közel van egymáshoz.

Ezek alapján gondoltuk azt, hogy ez a két intézmény biztosítani tudja a bionikai képzés hátterét. Így öt évvel ezelőtt elindult a bionikai alapszak képzés, kontinensükön elsőként. Sikerült az alapszakot követő két mesterszakot is akkreditáltatni. Az első hallgatók most végeztek a mesterszakokon. Nagyon fontos az a tény, hogy a magas színvonalú oktatás curriculuma teljesen új, amely révén a bionika azon ismeretanyagát sajátítják el a hallgatóink, s olyan kompetenciákkal rendelkeznek a képzés végére, melyek az új típusú eszközök kutatásához, tervezéséhez, fejlesztéséhez és megvalósításához szükségesek.

A hazai BIONIKA szempontjából ez volt tehát az első lényeges esemény, míg a második a Bionikai Innovációs Központ-projekt elindulása, aminek fő célja a - még fizikailag nem létező - Központ létrehozása kiváló szakemberekkel és kompetetív projektekkel.

Csupán Központról van szó, vagy annál többről is?

 – Nem csak Központról van szó, hanem egy Bionikai Innovációs Park is létesül. Természetesen a kettő között szoros kapcsolat lesz. A központ feladata, hogy a bionikai területen magas színvonalú kutatásokat végezzen, adott esetben akár eljutva egy prototípusig; tehát az ipari megvalósítás érdekében kutasson. A bionikai innovációs park pedig, reményeink szerint, olyan kis-és közepes vállalatoknak ad helyet, melyek eredményeinket képesek továbbfejleszteni, és piacképes termékké konvertálni. Ugyanakkor a vállalatok inspirálólag hatnak a Központra is.

Magyarországon már vannak jól látható jelei a bionika térhódításának; említhetők a többek között a mi szakembergárdánk, partnereink közreműködésével született nemzetközileg is jelentős eredmények. Így várakozásunk kellően megalapozott arra, hogy a parkban működő cégek rendkívül gyorsan és jelentősen fejlődnek majd a Bionikai Innovációs Központnak is köszönhetően. A Központ feladata az is, hogy a képzést elvégző rendkívül felkészült hallgatóink befogadásával nagy jelentőségű eredmények szülessenek, míg a park küldetése mindezek hasznosítása. A Központban nem oktatunk, de fogadunk majd kutatómunkát végző hallgatókat; főleg a Phd-képzésben lesz szerepe.

Összességében ez a szakmai-konstrukció egy új versenyképes iparág hazai elterjedését és térhódítását teszi lehetővé.

 Mivel a kontinensen kuriózumról beszélhetünk, így külföldi diákok is érdeklődnek a magyarországi bionikai képzés iránt?

 –Már jelenleg is, külföldi kapcsolataink révén fogadunk külföldi hallgatókat, egyelőre kisebb létszámban. Terveink szerint hamarosan áttérünk az angol nyelvű oktatásra, elsősorban a mesterszakon, mert a hallgatói mobilitásnak nagy a jelentősége a képzés korszerűssége szempontjából. És nagyon lényeges az, hogy a hazai és külföldi hallgatók ismerjék meg egymás kultúráját, s mindebből kapcsolati tőkék szülessenek. Kapcsolataink révén még az idén több hallgatónk is tanulhat az USA-beli Notre Dame egyetemen, amelyik a bionika valódi „fellegvára”. Az Egyesült Államokból indult el a bionikának az a formája, amire mi is felfigyeltünk, és aminek a honosításával, kibontakoztatásával és innovatív továbbfejlesztésével foglalkozunk. A magyar hallgatók visszatérnek hazánkba, itthon hasznosítják és kamatoztatják tudásukat, s bízunk benne, hogy az a kultúra, amit a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttesen nyújtani képes, a két rektor – Dr. Szél Ágoston és Dr. Szuromi Szabolcs – elkötelezett támogatásával, a bionika oktatását különleges helyzetbe hozza – és mindez erősíti a külföldi hallgatók érdeklődését is.

 Szükségesnek tartja, hogy, akik a mesterképzésre jelentkeznek, már rendelkezzenek valamilyen diplomával?

 –A mesterképzés, annak tartalma miatt, azok számára végezhető el relatív könnyedén, akik a mi alapszakunkon végeztek. Ettől függetlenül befogadunk olyan hallgatókat is, akik például orvosi vagy gyógyszerészi diplomával rendelkeznek. Ilyen esetekben különbözeti felvételi vizsgát kell tenni a jelentkezőknek. Hiszen tudnunk kell, hogy a hallgató eddigi felkészültsége, ismeretanyaga megfelelő-e a mesterszak képzési követelményeinek.  

Azt lehet-e már tudni, hogy Bionikai Innovációs Központnak fizikailag hol lesz a helye? A Práter utcai intézet közelében?

 – A Központ közel lesz a Semmelweis Egyetem klinikai tömbjéhez és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai és bionikai karának épületéhez, tehát a Józsefvárosban működik majd, az Önkormányzattal már most jó az együttműködésünk.

 A feladatok hogyan oszlanak meg a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között?

 –A két egyetem 50-50%-ban a Bionikai Innovációs Központ Nonprofit Kft-nek a tulajdonosa. Tehát a központnak az anyaegyetemekkel szoros kapcsolata lesz, de ez az intézet saját személyi állománnyal működik majd, hiszen olyan főállású kutatókra lesz szükség, akik a már elmondott feladatoknak szentelik munkásságukat.

 

Medveczky Attila