vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.16. 

Băsescu: Románia sem ismerne el népszavazást

Románia azt kéri az Ukrajnában élő románoktól, legyenek lojálisak az ukrán államhoz, ha pedig népszavazáson kérnék Romániához való csatlakozásukat, azt Bukarest nem ismerné el – jelentette ki Traian Băsescu államfő tegnap arra utalva, hogy Bukarest a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vasárnapi népszavazásait sem ismeri el.

 „Egy ilyen referendum ellentétes lenne az ukrán alkotmánnyal. Ugyanígy nem ismernénk el ilyesmit Románia területén sem, ha valakiben felmerülne egy hasonló referendum megszervezése” – szögezte le Băsescu.

 Băsescu rámutatott: Orosz­ország „területrablási” szándékkal hivatkozik a kisebbségek védelmére, hogy politikai ellenőrzése alá helyezze a volt Szovjetunió térségét. Úgy véli, ennek ellenszere a kisebbségi jogok biztosítása. Az államelnök szerint Ukrajna és a volt Jugoszlávia hibát követett el, amikor „nem adta meg idejében” a kisebbségi jogokat.

 Felidézte: a román kisebbségnek szánt tankönyvszállítmányokat Ukrajna nem engedte be a határon, és Bu­karest annak idején hiába kérte a „nagy demokratának” tartott Viktor Juscsenko ak­kori elnököt és Julija Timo­senko akkori miniszterelnököt, ismerje el regionális hivatalos nyelvként a románt, ezt a jogot végül Viktor Ja­nukovics (idén februárban megbuktatott elnök) adta meg. Ki­fejtette, Románia ezzel szemben lehetővé teszi a területén élő kisebbségeknek, hogy megőrizzék kultúrájukat, identitásukat, elismeri jogukat az anyanyelvi oktatáshoz, finanszírozza sajtójukat, televízió-műsoraikat, és biztosítja politikai képviseletü­ket a parlamentben.

Moldova vonatkozásában Băsescu rámutatott: továbbra is híve az egyesülésnek, de tisztában van azzal, hogy ennek a gondolatnak alig húszszázalékos a társadalmi támogatottsága Moldovában. Viszont abban reménykedik, hogy Kisinyov tovább akar haladni az európai integráció felé, és úgy véli: a „két román állam” egyesülése egy adott pillanatban vonzó megoldás lehet arra, hogy Mol­dova „lerövidítse” az unióba vezető utat. Băsescu úgy értékelte: biztonsági szempontból nagy hiba volt Moldova részéről, hogy a kisinyovi parlament korábbi, oroszbarát többsége alkotmányba foglalta Moldova semlegességét, ez az előírás most rendkívül sebezhetővé teszi az országot. Az elnök szerint Moldovának törölnie kellene alkotmányából a semlegességre vonatkozó megkötést, hogy az ország kérhesse felvételét a NATO-ba.

 

MTI