vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.16. 

Ft. Oláh Dénes a csíksomlyói pünkösdi búcsú szónoka

Mint ismeretes, 2014. június 6–9. között kerül sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Az elmúlt évtizedek hagyományának megfelelően az összmagyarságot megmozgató zarándoklat egyetlen meghívottja ebben az évben is az ünnepi szentmise szónoka lesz. A Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárósága idén ft. Oláh Dénes Maros-Küküllő kerületi főesperest kérte fel erre a feladatra.

 A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Egyházközség plébánosa és Maros-Küküllő kerület főesperese 1957. január 31-én született a Hargita megyei Korondon. 1976-ban érettségizett a gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában. 1983. június 19-én szentelte pappá a gyulafehérvári székesegyházban dr. Jakab Antal püspök.

 1983 és 1987 között a kolozsvári Szent Mihály Plébánia segédlelkésze, 1987-től 1990-ig a Kovászna megyei Alsócsernátonnak és filiáinak a plébánosa volt. 1990 és 1996 között a dél-erdélyi Petrozsényben, 1996 és 2009 között ismét Kolozsváron, a külvárosi Szent Péter Plébánián szolgált. Ezzel párhuzamosan 1996–1999-ben ószövetségi szentírást tanított a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karán, illetve 1997 és 2009 között a kolozsvári közszolgálati rádió katolikus adásait készítette. 2009 óta a marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János Egyházközség plébánosa és Maros-Küküllő kerület főesperese.

 Egyházirodalmi munkássága is jelentős. Kötetei: Erdélyi karácsony, Az Ige szolgálatában, Szavad fáklya a lábam elé, Tekintetem a hegyek felé emelem, Az Úr szava zúg a vizek árján, Csorgóskút, Haragszom a muskátlimra.

 Ft. Oláh Dénes papi jelmondata: „Itt vagyok, Uram, engem küldj!” (Iz 6,8). Izajás próféta szavait, vagyis az engedelmességet tartja papi hivatása alapjának: „A papi élet lényege – vallja a búcsús szónok – az engedelmesség, ami maga a hit, és a hit maga az engedelmesség. Ennek szellemében vállaltam el a csíksomlyói búcsúra való felkérést is. Ha a Szűzanya engem, a méltatlant szemelt ki a ferences atyák által erre a magasztos szolgálatra, akkor én alázattal elfogadom megtisztelő rám tekintését, és az ő segítségével megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni, hogy szívemet fogékonnyá, lelkemet készségessé, ajkamat pedig alkalmassá tegyem erre a nem mindennapi feladatra.”

 Június 7-én, pünkösdszombaton az ünnepi búcsús szentmise fél 1-kor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben található Hármashalom oltárnál.

 

Borsodi L. László

ferences sajtóreferens