vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.16. 

Nagyítás a „májusegyütt” jelenséghez

Amikor a valóság vagy egy lehetséges világ valamely elemét, jelenségét aránytalanul felnagyítjuk, a nagyítás releváns szemantikai skáláján az adekvát jelöléshez képest a végtelen felé transzponálva a jelenséget, apró, de lényeges részlet válhat világosan láthatóvá.

Van az úgy, hogy az ember hosszú időn keresztül néz valamit hiába, aztán elég egy pillanat, és már nem csak néz, lát is. Mert hirtelen egy történés kinagyít minden apró részletet. Így jártunk a „májusegyütt” léggömbök megpillantásakor, bár már korábban is sejtettük, hogy a Jobbikkal együtt ez az ellenzék, az SZDSZ–LMP–EGYÜTT–DK–Összefogás, Seres Máriák, Bokros Lajosok, Kormányváltók és a fene se tudja még milyen nevű alakulatok, egyetlen létező organizmus. Ez a választás, különösen a kampány, a körkörös hazudozásuk az imidzsváltásról megmutatta, hogy a jobbik milyen tökéletesen illeszkedik, mi több benne él ebben az organizmusban.

Ez az erős megállapítás a pártok elitjére vonatkozik, a választópolgárok majd mindegyikéhez, vagy a megtévesztett tagokhoz, szinpatizánsokhoz méltányosan kell viszonyulni, akkor is ha ez a bagázs, így ahogy van, együttesen: feltételezi egymást. Egyik a másik nélkül életképtelen.

Az egypártutód agonizál, ez mint kórisme közismert. Mi azonban a külső jelekkel nem elégedtünk meg, képalkotó vizsgálat során a biológiát hívtuk segítségül: létezik gazda (állat) mint szervezet, melynek teste vagy annak egy része táplálékot és védelmet nyújt egy élősködőnek (parazitának) s az ezt a viselkedését kihasználja úgy, hogy a szervezetépítést neki nem kell elvégeznie. Definitív (vagy elsődleges) gazda az olyan organizmus amelyben az állati élősködő ivaréretté válik és szaporodni kezd. Ugyanez a gazda köztes (vagy másodlagos) gazda is lehet, ha benne más élősködő(k) egyedfejlődésének csak egy szakaszát (például a lárvális korát) vagy életciklusának ivartalan fázisait tölti(k) el. Ezek a paraziták képesek a gazda minden életerejét elszívni. Ha hihetünk Spencernek, a biológiai és társadalmi organizmusok hasonló elven működnek. A részint gazda, részint köztes szervezet, a kormányváltók fő ereje, negyedszázaddal ezelőtti ujjá alakulásakor MSZP-néven is megtartotta a legerősebb beágyazottsággal rendelkező pozícióját. A legfrissebb diagnózis szerint most haláltusáját vívja, miközben parazitái relatíve virulnak.

DK

A városszerte nyüzsgők egy-egy rögzített pillanata arról árulkodik, hogy Heller Ágnes és Konrád György közbenjárására a házasságszédelgő, kispályás hazudozó álma valóra vált: mentelmi jogot szerzett magának újabb négy évre. Cinikusan a kamerába röhögve ismeri el, az MSZP (listája) volt a táptalaj. Nélküle a bejutási küszöbig sem jutott volna. Az Apró klán és hátországának érdekérvényesítő ereje elégedettséggel tölti el. Gyurcsány és pártja a gazda organizmusában ivarérett élősködővé vált, csak a gazda kimúlása akadályozhatja meg a további szaporodásban.

Együtt–PM

Bajnai Gordon (pártpolitikai) életkorának ivartalan fázisát töltötte el a gazdaszervezetben, gyenge kezdés után visszaesett: az Együtt–PM pártelnöke a Szabadság téren kiskorúakkal egykapuzik, jó ha figyelünk! Vannak pikáns pillanatok, mint Bajnai kijelentése: a választási vereség elvi okokból, közelebbről azért következett be, mert nem ült egy asztalhoz a Jobbikkal, ezen változtatna. Nem lesz nehéz dolga, hiszen társelnöke, Szabó Tímea férje, gyermekének apja a jobbikos Hunyadi Gábor. A jogerős bírósági ítélet szerinti neonácikkal résen kell ám lenni, mert itt surranak a pályán, a „ választók nem tudják, hogy az igéreteik egy része(!), kártékony”, – mondja Gordon, és azt ígéri, majd egy jó kis tv-„vitában leleplezi őket”, nehogy polgárháborúba vagy az orosz érdekszférába vezessék az országot!

Jobbik

A Szabadság téren a Jobbik vedlik. Az Együtt–PM hosszas sivatagi bolyongás után megtalált (vita?)partnere. A gazdaszervezetben lárvális korát élte. A fekete ruhás gárdistáik által feltalicskázott 50 kilónyi anyaföldet háta mögé dobva uralja fizikailg a teret Morvai Krisztina. (Férje, [gyermekei közül kettőnek az apja] Baló György. Hegedűs a jobbikos országgyűlési képviselő, a szadeszes és hitgyülekezet alapító, ügyvezető, egy nemzetközi könyvvizsgáló cég székéből érkezett a parlamentbe. Szegedi Csanád ősjobbikos, kaftánban lép fel Brüszszelben. A nemzetközi léptékben gondolkodó Chabad koncepciója szerint: ha a zsidóság ilyen lehetőséget kapott [mint Szegedi] arra, hogy ügyét előremozdítsa, ezt nem eldobni kell, hanem élni vele, az egész közösség [ez esetben: a zsidó állam] javára. Szegedi Csanád ily módon is törlesztheti a közösség felé fennálló adósságát. Oda-vissza? A történelem ismeri a patkányösvénynek nevezett menekülőutakat.) Ahogy elnézem a listavezető asszonyságot, amikor akarja, hatalmas, pirosra festett száját kitátja, s hamm, egyszerre bekapja a jobbikos, gizda kis pártelnököcskét, szegény néhai püspök úr menyével egyetemben, s a másik gizda, a Gordon, körülbelül szalvétaként ha szolgálna Balónénak, egy valós versenyben. De itt versenyhelyzet nincs. Rothadó paktumszag terjeng.

Ezenközben az ideiglenesen telepített kisállat-simogató és ugrálóvár mellett Bajnai „májusegyütt” feliratú lufikat osztogat. Vona kiskutyákat simogat.

MSZP

Szanyi enyhe delíriumban, égre emeli véreres szemét, konkrétan Horn Gyulához beszél a színpadról, a vörös trikó alatt domborodó pocakját vakargatja, önmagával lepacsizza a témát, ez is megvolt, mögötte már nyomul egy nagy vörös test vörös szívet bont papírból. Mesterházy új dírektívájára tíz szinpadi percet szán, „vissza a gyökerekhez”. Most lehet találgatni, mit akart mondani, megkezdi a párt parazitáktól nyüzsgő zsigereinek féregtelenítését, vagy ez már a gyászmunka, ő befejezte, a gazdaszervezet drámájától sűrű a levegő.

Az általunk  a májusi kirakodóvásárukon rögzített pillanat azt sugallja, menthetetlenek. Ezek ugyanazok, akikbe lépten-nyomon belebotlunk, ők mennek köztereinkre, ha bekapcsolom a tv-t őket látom, a nyilvánosságban ők mozognak, ők azok, akiknek megjelenése képes egyesíteni az országot. Mintegy dafke. Mindegy is mit csinál vagy mit nem csinál a Fidesz kormányon, a magyar ember, ha ezekkel szembesül, végső elhatározásra jut: hanyatt-homlok rohan a Fideszre szavazni. És igaza van a népnek. A baloldalnak elnevezett, eredendően a bolsevik állampártban gyökerezett, tartás nélküli formációk vezető garnitúrája, belőle táplálkozó parazitáival együtt, sajnálom, de egyszerűen siralmas. Meg kellene újuljanak (példát vehetnének a Jobbikról), mondják, de hát könyörgöm, amióta csak ezen a néven léteznek, hányszor mondták, hogy megújulnak? Aztán maradtak, akik voltak.

De hogy lehet azt elképzelni, hogy majd a tolvaj rókának húsvéti nyuszikái születnek? Ezt a megújulást a természet nem ismeri. Rókának róka fia születik, kell ő is, így teljes a természet, de hol az a botor gazda, aki kinyitja a kölyökként mégoly aranyos kis rókák előtt a baromfiudvart? Hátha megváltozott időközben a természetük, próbáljuk ki! – felkiáltással. Ez a mostani, a saját szennyében fuldokló balliberális pártelit, véleménydiktátorokkal kitömött orgánumaival és kitartott sajtójával együtt Gyurcsány elnöki székbe emelésével indult el azon a lejtőn, amely morális megsemmisülése utolsó állomásához vezetett. Nem a számszerűsíthető választási eredmény mérte rá a végső csapást, nem az küldte a földre. Saját parazitái zabálják halálra. Egy okkal több, hogy ne bánjuk a pusztulását. Gazda nélkül parazita sincs.

 

czyla