vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.21. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 21.száma!

A tartalomból:

Vak ez a ló, vagy bátor? (címlapon)

Qui prodest? Mégsem lebecsülendő figura ez a Kovács Béla. Kisszerű testben nagyszerű kapcsolatépítési képesség rejtőzik. Nem véletlenül kiválasztott. Tudja, hova mit kell nyújtani. Tamás Gáspár Miklós lángpallosával lesújt a Fideszre, védelmezi KGBélát és a Jobbikot. Végre elvált a tüdő a májtól. Mi más véleményen vagyunk, szerintünk kizárhatjuk a blöfföt, komoly lehet a gyanú, hiszen a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal adataira támaszkodva a legfőbb ügyész levélben kereste meg Martin Schulzot, az EU Parlament elnökét, Kovács Béla ügyében… Érdekes módon a Jobbikban állítólag még tagsággal sem bíró, és rá a Jobbik vezetése semmilyen módon hatni nem tudó és egyéb legendákkal övezett Balóné Morvai Krisztina kelt leghangosabban és leglelkesebben Kovács Béla védelmére. Parancsra? Naivitásból? A fene se tudja! A módszer azonban figyelemre méltó. Moszkvai emberük ártatlan, harsogja. Honnan tudja? Ha igen, ha nem? Makacs tagadásban van, hiszen mire megjön a döntés az EU-tól a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről, ők már vidáman fogyasztják a mi forintjaink nekik utalt részét Brüsszelben, s mert az eljárás elég bonyolult, hosszadalmas, a választás meg most hétvégén lesz, hát hárítanak, ahogy a csövön kifér.

 In memoriam Csurka István

A MAGYAR MEGÚJULÁS VILÁGPOLITIKAI JELENTŐSÉGE (2.oldal)

A megvert liberálisok, az eddig korlátlan hatalmú nemzetellenesek éppen azt akarják bemagyarázni a köztudatba, hogy a választási eredmény nem a nemzet újraéledő öntudatának következményeként született meg, hanem csak kommunikációs trükk eredménye. Ugyanolyan, mint az ő minden eddigi győzelmük: egy félrevezetés bekasszírozása. Általában a Fidesz kommunikációs ferdítéseire és azok baloldalt romboló hatásaira hivatkoznak. Azt állítják, hogy a Fidesz sajtója, suttogó propagandája hatásos volt, a baloldalé pedig béna. A Fidesz a médiumain keresztül át tudta hangolni és be tudta csapni a közvéleményt – mondják. Ez persze teljes képtelenség. A balliberális, nemzetellenes oldalnak döntő médiatúlsúlya van még ma is.

 Kettészakadt az Európai Unió irányítása

Ha azt akarjuk, hogy a falvak ne néptelenedjenek el, akkor már az általános iskolákban agrárismeretekre kell oktatni a diákokat (4.oldal)

Nemzeti küzdelemmé vált a magyar szuverenitás megvédése az unióban, amellett, hogy Magyarország az Európai Unió teljes jogú, teljes körű és szilárd tagja kíván lenni. Dr. Turi-Kovács Béla, a parlament korelnöke, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE), Kisgazda Polgári Szövetség (KPSZ) elnöke elmondta: az elmúlt ciklusban a kormány jelentős anyagi föltételt biztosított ahhoz, hogy minél többen vállaljanak gyermeket. Az óvodai és bölcsődei férőhelyek számát viszont jelentősen növelni kell, hiszen a fölmérések is igazolják, hogy a magyar nők döntő többsége szeretne gyermeket szülni.

 Visszautasítjuk a Gyurcsány-párt vádjait

Feladatunk megszüntetni a közbiztonságra veszélyt jelentő nyomortelepeket, megerősíteni a közbiztonsági szolgálatokat, és szigorítani az együttélés szabályait (5.oldal)

Miskolc Megyei Jogú Város közgyűlésének Fidesz–KDNP-s többsége május 8-án szavazta meg, hogy azok, akik elhagyják a nyomortelepeken lévő lakásaikat és más településeken vásárolnak magasabb komfortfokozatú ingatlant, 1,5-2 millió forint „lelépési díjat” kapnak – azzal a feltétellel, hogy azt öt évig nem adhatják el. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere megkeresésünkre elmondta: míg a szocialista képviselő táblákkal tüntet a nyomortelepek, a gettóbűnözés felszámolása ellen, addig a Jobbik a parlamentben nem szavazza meg az ezrek, tízezrek mindennapi életét megkeserítő, csaló fészekrakók miskolci lakótelepekről való kitelepítését.

 Városfejlesztő beruházásokra költötték az állam által átvállalt milliárdokat

Költséghatékonyan működtetjük településünket, tehát nem kell attól sem tartani, hogy új adónemek kerülnek bevezetésre (7.oldal)

Fejlesztésekre költötte Siófok azt a több mint 4,5 milliárd forintnyi hitelösszeget, amelyet az állam teljes egészében átvállalt a város önkormányzatától. Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere elmondta: a banki kölcsönökre azért volt szükség, mert Siófok területe egy megyei jogú városéval vetekszik. A közművek és az önkormányzati intézmények fenntartása hatalmas összegeket emészt fel, emellett az önkormányzat a társasházak energetikai korszerűsítését is fontosnak tartotta.

 Merle Tamás: Eljöttél, vártam rád? (7.oldal)

A tavaly megrendezett jubileumi István, a királynak a megannyi vesztes mellett nyertesei is voltak: egy interjúból derült ki, hogy a Szörényi–Bródy szerzőpárosnak egyaránt tetszett az Alföldi-féle rendezés, mint mondták végre egyetértenek valamiben. A páli fordulat után nem is kellett sokat várni a béke gyümölcsére, idén újra a nagyérdemű elé áll az Illés zenekar maradéka, a meghirdetés szerint Pásztory Zoltánt és Illés Lajost a modern technika segítségével fogják a színpadon megjeleníteni. Elvakult rajongóként azt gondolhatnánk, hogy Szörényi Levente és Bródy János példája útmutató mindnyájunknak. Két ellentétes világnézettel bíró ember, akik folyton folyvást félre tudják ezt tenni, nem csillapodik a béke, a barátság és az együtt zenélés öröme iránti vágyuk. Az ő összefogásuk sikeres… Végiggondolva az egészet, én mégiscsak Deák Bill Gyula számát dúdolgatom magamban… „Sok rockernek csak üzlet az élet, búcsúkoncert, mégis visszatérnek, valahogy megélnek…”  

Gyógyszerfejlesztés és repülési szimulátorok Debrecenben

Magyar tudósok hiánypótló feladatokat látnak majd el a központban (8.oldal)

Az Európában is egyedülálló zöldmezős fejlesztés a magyar szakemberek tudásbázisaként a hazai innovációt szolgálja majd – jelentette ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ ünnepélyes alapkőletételén Debrecenben. Dr. Czirják György, a Pharma-Flight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: bízunk benne, hogy Közép-Kelet-Európában számos légitársaság és repüléssel foglalkozó cég pilótáinak képzése Magyarországon, Debrecenben valósul meg.

 A harmonizált jogszabályok hatályba lépését követően a hangsúly a jogérvényesítésre tevődött át

Csatlakozásunk óta valamennyi környezetvédelmi szakterületen elsődlegesek voltak

az EU tagsággal összefüggő feladatok (9.oldal)

Magyarország európai uniós csatlakozása óta jelentős változások történtek a vizek, a talaj és a levegő minőségének védelme, a települési szennyvízelvezetés és -tisztítás, a hulladékgazdálkodás, illetve a természetvédelem területén is. Szerkesztőségünk vendége Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

 Az arany szellemiségének keresése, és primér jelek a képen

Sokan azt hiszik, hogy művészetemet csupán anyagszerű festészet jellemzi, pedig sokkal lényegesebb a gondolkodásmód (10.oldal)

Székács Zoltán festőművész, keramikus: Nem nehéz fölvinni az aranyat a műre. Viszont alapvetően maga az arany kicsit életidegen a képtől, ezért úgy érezhető, mintha „lekívánkozna” róla. Az a célom, hogy az aranyat úgy alkalmazzam a műveimnél, hogy ne azt az érzést keltse, mintha szándékos dekorációról lenne szó; azt akarom elérni, hogy az arany a kép szerves része legyen. Többen használtak aranyat előttem is, gondoljunk csak az ikonfestészetre, így nagyon sok pozitív példára lelhetünk, de én nem szeretném, hogy valaki a képeimen lévő aranyra úgy tekintsen, mint egy olyan külsőségre, ami csupán az eladhatóságot szolgálja.

 Vissza kell adni az Európai Unió méltóságát és értelmét

Nyugtalanít a brüsszeli érzéketlenség, a 2006 utáni szlovák kormányok dilettantizmusa és a korrupció (12.oldal)

A tavalyi megyei választás és a nemrégiben zajlott köztársaságielnök-választás is azt mutatja, van igény a magyar politizálásra a Felvidéken. Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke szerint rendkívül fontos, hogy „az európai szintű politikában is ott legyenek az MKP képviselői, hogy mi, magunk, ne pedig mások tájékoztathassák az uniót a gondjainkról és a bennünket érintő kérdésekről.” Szlovákia történelmében május 24-én harmadszor kerül sor európai parlamenti választásra. Legutóbb 2009-ben tartottak EP-választást az országban, akkor a 13 szlovákiai képviselő közül két MKP-s képviselő jutott be az Európai Parlamentbe. Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti listavezetője elmondta: a gazdasági minisztérium honlapján is látható, hogy Dél-Szlovákiába komolyabb támogatás nem érkezett az elmúlt években, csökkent az egy főre eső GDP, emelkedett a munkanélküliség, az emberek komfortérzete pedig romlott.

 A múlthoz való viszony (19.oldal)

Az MSZP fővárosi képviselője Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga, a HVG-ben a következőket mondta: „Én például 1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben, zsidókra vadászva.” 1956 kapcsán ennél durvábban nem sérthették volna meg azokat, akik életüket áldozták a magyar szabadságért és az ő hozzátartozóikat, akiket bebörtönzött a diktatúra, akiket egy életen át üldözött. Az 56-os Intézet akkori igazgatója, Rainer M. János azonnal Havas segítségére sietett, mondván: nyilatkozata mögött az a családi tragédia áll, hogy az édesapját – Horn Gyula testvérét – '56-ban gyilkolták meg. Horn Gyula testvérét senki sem gyilkolta meg, egyes kutatások szerint, kissé illuminált állapotban a biciklijéről leesett, s egy orosz tank vagy teherautó gázolta halálra. Az 56-os Intézet akkori igazgatójának, eltekintve attól a valótlanságtól, amit Havas Szófia védelmében közreadott, van egy súlyosabb bűne. Kijelentette: „lehet a társadalom jelentős többsége által forradalomnak tartott 1956-ot ellenforradalomnak nevezni! Nem baj, ha ilyen vélemények is vannak!”

 Igazi csapat vagyunk, ez a sikerünk titka

Megvédte Bajnokok Ligája címét a Győr női kézilabdacsapata (20.oldal)

Az átlagos fiatalokat messze meghaladóan zajlik az élete. Végigszáguldott Európán a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatával, amellyel – megvédve a tavaly szerzett címet – ismételten megnyerte a Bajnokok Ligáját. Emellett hazai szinten is tarolt csapatával, hiszen a bajnokság mellett a Magyar Kupa első helyét is megszerezte. Ennek ellenére sem ülhet a babérjain, nézegetve az érmeit, hiszen javában zajlanak az érettségi vizsgák, ahol legalább olyan jól szeretne teljesíteni, mint a kézilabdapályán. Sportrovatunk vendége a Győr női kézilabdacsapatának szélsője, Korsós Dorina, aki zaklatott napjai kevés szabadidejében is örömmel állt lapunk rendelkezésére, és az újabb BL-győzelem titkai mellett annak megfejtésében is segítségünkre volt, hogy vajon minek köszönhető a Győr csapatának európai és magyarországi egyeduralma.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már május 21-én, szerdán 9 és 12 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban. Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. tavaszán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 ***

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.