vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.16. 

Amerikai zsoldosok harcolnak Ukrajnában

A Bild am Sonntag német lap szerint, a Szlavjanszk elleni büntető akcióban az Academi amerikai magán katonai alakulat zsoldosai vesznek részt.

Köztudott, hogy ez a szervezet csak a Külügyminisztérium és a CIA jóváhagyásával vállal munkát. A Bild írja, hogy a zsoldosok délkelet-ukrajnai jelenlétére vonatkozó információt a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat is megerősítette.

Az Academi hírhedt amerikai cég soraiban volt katonák szolgálnak, akik díjazás ellenében „forró pontokon” teljesítenek feladatokat.

Az Orosz Külügyminisztérium még áprilisban közölte, hogy Délkelet-Ukrajnában „mintegy 150 amerikai szakértő” vesz részt a büntető akcióban. Akkor a Greystone nevű szrevezetről volt szó. A szervezet képviselői, természetesen, tagadják, hogy közük van az ukrán eserményekhez, ugyanúgy egyébként, mint az Academi alkalmazottjai is. De bármilyen név alatt cselekedjenek is a zsoldosok, jelenlétüket Ukrajnában már nem lehet eltitkolni.

Nyilvánvaló, hogy Washington hivatalosan soha nem ismeri el, hogy zsoldosokat küldött Ukrajnába. Sőt, eddig többé-kevésbé sikerült álcázni jelenlétüket. És az ilyen titoktartásnak van alapja – mondja Alekszandr Guscsin szakértő:

Ha a föderalizmus hívei foglyul ejtenének zsoldosokat, Oroszország komoly ütőkártyát kapna: ez azt mutatná, hogy az amerikaiak valójában a konfliktus egyik feleként lépnek fel. Más dolog, hogy azt fogják mondani, ez egy nem hivatalos struktúra, az állam nem ellenőrzi ezt a céget. De figyelembe véve a szervezet hírnevét, ez bizonyítékul szolgálhat, hogy a Nyugat, elsősorban az USA részese a konfliktusnak.

Mint kiderült, az EU tudatában van amerikai harcosok jelenlétének Délkelet-Ukrajnában. A Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) április 29-én tájékoztatta erről a német kormányt. Korábban az európai média beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok nem volt hajlandó visszaküldeni a CIA tizenhárom ügynökének holttestét Ukrajnából.

Ezek a katonák akkor haltak meg, amikor Szlovjánszk városvédői lelőtték helikopterüket.

Délkelet-Ukrajna védői és lakosai számára nem titok, hogy zsoldosok vesznek részt a harcban. Rádiólehallgatások során rögzítették, hogy nem csak angolul, hanem olaszul és más európai nyelveken folytattak beszélgetéseket. Egyébként az a tény, hogy az Academi amerikai cég, nem jelenti, hogy csak amerikai állampolgárok vannak soraiban. Zsoldosokat világszerte toboroznak, többek között Ukrajnában is. És a munkáltatókat nem érdeklik a jelöltek ideológiai vagy vallási preferenciái.

 

(Oroszország Hangja)