vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.23. 

El kell távolítani a székely zászlókat Kézdivásárhelyen

Le kell szedni a székely zászlót a kézdivásárhelyi városháza homlokzatáról, és el kell távolítani a két nagyméretű lobogót a Gábor Áron-szobor mellől – mondta ki a megfellebbezhetetlen ítéletet május 14-én a brassói táblabíróság.

 A céhes város önkormányzata az utolsó fellebbezési lehetőséget is kihasználta, és élt a rendkívüli jogorvoslatot biztosító semmisségi panasszal, de a május 7-i halasztás után 14-én – ahogy az várható volt – kedvezőtlen döntés született. A pert a székely zászlók ellen Codrin Munteanu volt kormánymegbízott indította el, amit utódja, Gheorghe Marinescu folytatott. Az alapfokú ítélet tavaly szeptember 26-án született meg a Kovászna Megyei Törvényszéken, amikor kimondták: a városházáról és a közterületről mindhárom székely zászlót el kell távolítani.

Október 16-án Bokor Tibor polgármester fellebbezett. Január 31-én a brassói táblabíróság elutasította a fellebbezést, és megerősítette a Kovászna Megyei Tör­vényszék által hozott ítéletet. Több halasztás után ezúttal végleges döntés született, amit a városvezetőnek kötelező végrehajtania, ellenkező esetben pénzbüntetésben részesül.

 

Iochom István

Háromszék