vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.28. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 22.száma!

A tartalomból:

Dupla büntetést a politikusbűnözőkre* (címoldalon)

Nem a tizedmagammal alapított párt történetét írom, csak a 2002-es tavaszi országgyűlési választások elvesztése után előállt helyzetet próbálom emlékezetembe idézni. A választások első fordulója utáni szétziláltságból a nemzeti oldal 8 évig képtelen volt felállni. Azt hamar átláttuk, mi ezen a helyzeten a rendelkezésünkre álló politikai és anyagi eszközökkel aligha tudunk változtatni. Hiszen olyan nagy erővel és szervezetten rontott ránk az ellen kívülről és belülről, hogy elkerülhetetlen volt a korábban szembefordulókkal a 2006-os választásokon a belülről is követelt összefogás kényszere. Az összefogás gondolata végül a körülmények nyomása alatt a MIÉP– Jobbik a Harmadik Út pártban testet öltött. Az eredménytelenség közismert, az együttműködés rémálomszerű volt, a jobbikos jellemről sok mindent megtudtunk, és a többséghez képest Szegedi Csanád, akivel én mindössze egyszer találkoztam, egy kellemes modorú, jó kiállású, eszes fiatalembernek tűnt. De ahogy jött, úgy ment, az látszott rajta, ő másban utazik. Valahogy nem olyan kispályás fickó volt, mint mondjuk Szabó Gábor, akiről Vona azt nyilatkozta: ő a legcsodálatosabb pártigazgató. Telt múlt az idő, majd Szegedi Csanádról egyszer csak „leleplező” családi papírok kerültek elő. Most olybá tűnik, éppen akkor és éppen azért, mert hiába kérték, nem akarta átadni az EU-s parlamenti helyét Kovács Bélának. De mitől volt ilyen fontos Kovács Béla? …Szegedi Csanád a minap besétált Rónai Egonhoz az ATV-be, és az alábbiakról tájékoztatta a nagyérdeműt:

(…) Az igaz-e, hogy a kurucinfót az ön fizetéséből és az önnek járó különböző támogatásokból, európai uniós támogatásokból finanszírozták?

– Az igaz, hogy azok az emberek, akik vélhetően a kurucinfónak a szerkesztői, vagy sokan akik a kurucinfó szerkesztőinek tartják magukat, azoknak én fizettem.

Ő a szerkesztő, Novák Előd?

– Én ezt akkor tudnám teljes bizonyossággal állítani, ha én azt itt bizonyítani tudnám, vagy bizonyítani szeretném. De Novák Előd igen, ő nagyon hosszú időn keresztül kapott tőlem fizetést, és Kürk Roland is éveken keresztül kapott tőlem fizetést.

És végeztek is önnek valami munkát, vagy ezzel pótolták a hazai jövedelmüket?

–Hát azt én nem tudom, de nincs tudomásom arról, hogy nekem munkát végeztek volna.

 In memoriam Csurka István

TRIANON (2.oldal)

Valójában nem tudjuk, hogy a történelem megannyi elpusztult, másikban vagy több másikban feloldódott népe közül hány választotta – a kor tudatossági szintjének megfelelően – önkéntesen, beletörődve a felolvadást és a beolvadást, a néphalált. Meghajolva egy nagyobb erő parancsa előtt, megérezve, hogy az eredeti közösség vesztes és védhetetlen. A saját élet, a nemzés mindig mindenek fölött áll. Hány kisemberi kiegyezés történik meg, amikor egy sztyeppei ember megtanulja egy másik törzs nyelvét, odaadja barmait, vagy éppen lányait, anyaöleit. Sokféle néphalál volt már. Amikor most önhibát említünk, akkor valamit nyomban tisztázni kell, mert e körül van a legtöbb ferdítés, tudatos hazugság és hamisítás. Még ma is. Trianon, a Magyar Királyság szétdarabolása nem önhibánk. Már több mint százötven éve állítja a pánszláv indíttatású, Masaryktól Benesig és napjainkban Eörsi– Konrádig terjedő magyarellenes propaganda, hogy a magyar tragédia a kisebbségek elnyomása miatt szükségképpen következett be, mert az Osztrák–Magyar Monarchia a „népek börtöne” volt, és különösen a magyar részén bántak a gőgös, konok magyarok kegyetlenül a birodalmukban élő nemzetiségekkel. Aztán amikor a jóhiszemű, de európailag balkezes presbiter, Woodrow Wilson amerikai elnök idetelepítette a „népek önrendelkezési jogát”, akkor egyszerre kiderült a magyarságnak ez az ősi hibája. A trianoni ítélet erre a primitív trükkre épült.

 BULISTÁK

A Jobbik és a Gyurcsány párt sanszai (3.oldal)

Bauer Tamásnak elege lett Gyurcsányból, mert azt ígérte neki, benne lesz a parlamentben, és a végén, mire felébredt Varjúé lett a szék, Bauer tehát kilépett. Pont most, mikor össze kellene ülni Vonáékkal és tisztázni, hogy melyikük a zsák és melyikük a foltja. Tudniillik összeillenek a legteljesebb mértékben. Mondhatnánk megtalálták egymást, ha nem tudnánk, hogy azonos műhelyben présre nyomták őket. Rendszer, módszer, technika ez a közös siker alapja. Régebben Vona volt a morc, Gyurcsány a morcabb, a new deal szerint mostanában inkább egy betépett masszív füvező mosolyával megjelenő Vona virgonc, Gyurcsány virgoncabb. Mindketten diadalittasan jelentették, mi vagyunk a másodikok. Fleto, május 25-én még rá is táncolt egy kicsit, mint annak idején Ron Werber tanácsára Jelcin. A muzsikok a produkciót ott is, itt is kajolták. Megjegyzem Jelcin a feleségét 1997-ben többre becsülte, nem rángatta bele a hamis kampányába.

 Ősztől olcsóbbak lesznek a tankönyvek

A következő évek nyomtatott és digitális tankönyvellátása hatékonyan hozzájárul a jövő nemzedéke tudásának versenyképességéhez (4.oldal)

Új világ kezdődik ősztől a tankönyvellátásban. Az állami szerepvállalásnak köszönhetően a huszonhárom éves trendet megfordítva nem drágulni fognak, hanem olcsóbbak lesznek a kiadványok. Ezzel párhuzamosan pedig a minőséget is fejlesztik. Az állami tankönyvellátásnak nem az a feladata, hogy egyetlenegy tankönyvkiadó, hanem az, hogy a diákok és az iskolák egészének érdekét vegye figyelembe.

 Gazdagodik Kaposvár: patinás épületeket vesz meg a város

2008-ban, a válság kirobbanásának évében még 66 milliárd forint volt, míg mára 76 milliárd forint Kaposvár vagyona (5.oldal)

Szita Károly polgármester: 2008-ban, a válság kirobbanásának évében még 66 milliárd forint volt, míg mára 76 milliárd forint Kaposvár vagyona, és erre azért vagyunk kiemelten büszkék, mert az elmúlt években – s bizonyára erre a tisztelt olvasók is jól emlékeznek – szinte valamennyi település a túlélésért küzdött. Ma ezzel szemben jó ütemben halad a kórházépítés, a 2,5 milliárdos utolsó ütem finanszírozását a kormány már jóváhagyta, most kint van Brüsszelben az ügy. Átalakítjuk továbbá a volt Honvéd utcai kazánházat, megújul a Nádasdi utca és környéke, megépül a desedai látogatóközpont. Végre meghallgatták a kérésünket, hiszen csaknem 5000 kaposvári családot veszélyeztetett két korábbi árvíz a városban. Szinte teljesen elkészült az árvízi vésztározó és folyik a mederrendezés is, összesen 1,2 milliárd forint értékben.

 Újabb 600 millió forint korszerűsítésre Nyíregyházán

Létrehoztuk a Bozsik Akadémia Labdarugó Nonprofit Kft.-t az utánpótlás-nevelésre (7.oldal)

Újabb kilenc nyíregyházi közintézmény energetikai korszerűsítése valósulhat meg az önkormányzat közel 600 milliós nyertes pályázata eredményeként. Az önkormányzat 2013-ban és idén összesen kétmilliárd forintot fordíthat intézmény-felújításokra. Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza megyei jogú város polgármestere elmondta: a felújításoknak köszönhetően amellett, hogy az intézmények dolgozói és a gyermekek komfortosabb körülmények között tölthetik a mindennapjaikat, a rezsiköltség is jelentősen csökken majd.

 Szorosabb együttműködést tervez az értéktőzsdével a NAK

A tőzsdei kereskedelem átlátható, tervezhető és biztonságos (8.oldal)

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodást írt alá a magyar agrárgazdaság és a hazai árupiac fejlesztésének elősegítése érdekében. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a NAK elkötelezett a szervezett és átlátható piaci viszonyok, valamint a versenyképes gazdálkodási feltételek kialakításában, ezért támogatja a tőzsdének az árupiac fellendítésére irányuló törekvéseit.

 Brüsszel szerint elfogadhatónak tűnik az EU-s támogatások fogadására a magyar rendszer

Most abban az időszakban vagyunk, amikor a támogatási rendszer átalakítását úgy tudjuk

végrehajtani, hogy nem kockáztatjuk a pályázati pénzek kifizetését (9.oldal)

Május 16-án ismét 150 milliárd forint uniós forrást utalt át Brüsszel. Ezt megelőzően pedig néhány nappal sikeres tárgyalást folytatott a Miniszterelnökség, így elhárulni látszik az akadály, amely miatt néhány hétig nem küldhettünk ki számlákat. Az Európai Bizottságot ugyanis úgy tűnik, meggyőztük, hogy az átalakított hazai támogatási rendszer megfelel az uniós követelményeknek. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szegedi lézerközpont akkor lesz igazán sikeres, ha az ott születő tudományos eredményekből egyre több a gyakorlati életben hasznosítható technológia valósul meg.

 A festészet gyógyító ereje

Egyesek a borzalmakat, a világ perverzitását viszik föl a vászonra, de én nem tartozom közéjük (10.oldal)

Kisser Mária festőművész: Nem a modernséget kárhoztatom. Minden egyes korban voltak olyan egyének, akik az előző stílus képviselőihez viszonyítva modernnek számítottak. A baj az, amikor az vonzza az embereket, hogy destruktív módon, a polgárpukkasztáson, a borzalmak ábrázolásán keresztül érvényesüljenek. Az önmutogatás egyik fajtája, mikor azt hiszik, az az izgató, mikor – s ez nem csak a képzőművészetre igaz – minél több rémséget, iszonyatot mutatnak a néző felé. Én viszont azt szeretném, hogy a képeimen keresztül az embereknek belső nyugalmat, mélységet közvetítsek.

 Perbeszéd helyett párbeszéd

Vitarendezés bírósági közvetítéssel (12.oldal)

2012 júliusában teremtették meg a közvetítő törvény módosításával a bíróságon folyó közvetítői eljárás, a bírósági közvetítés végzésének jogszabályi alapját. Az ország bíróságain folyamatosan és fokozatosan alkalmazzák a jogintézményt. Dr. Tolnai Kata, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) országos mediációs koordinátora elmondta: a bírósági közvetítői eljárásban nincs bizonyítás, nem a jogilag releváns tényekről, hanem a felek érdekei mentén zajlanak az ülések. A mediátor a folyamat vezetéséért felelő független és elfogulatlan személy, aki tanult technikák alkalmazásával segít megfogalmazni, és írásba foglalni a felek megállapodását, amit a felek közös döntése nyomán a bíró perbeli egyezségként jóváhagy, s függően attól, hogy ez a per mely szakaszában történik, illetékkedvezményt kapnak a felek.

 Csorja Gergely : A szellem embere feltámad (19.oldal)

Nincs itt lényegi változás, csak a technika fejlődött. Techet csak az értelmiségnek nevezett csoport bizonyos másodlagos frissességű köreinek az erodálását látja. Heller Ágnes, mondjuk, ma már tényleg senkit sem érdekel. De a Facebook-profilok, a blogok, a fesztiválok, a tévéműsorok, a sorozatok, a flashmobok mögött legszervezettebben ugyanennek a habitusnak a leszármazottai állnak. Méghozzá ugyanazokkal a célokkal és ügyekkel. A különbség csak annyi, hogy most nem egy színész alkot véleményt a közgazdaságról – ami azért valljuk be, abszurd – mint értelmiségi, még csak nem is egy közgazdász, hanem az ismert blogger. Érvényesebb, szakszerűbb, tartalmasabb, teljesebb volt a színész, az író, vagy az operaénekes kiállása, mint mondjuk egy rocksztáré, egy bloggeré vagy egy Facebook- profilé? Dehogy. De senki se képzelje, hogy a népszerű portálokon megjelenő vélemények, kiállások és egyéb a Techet szerint az értelmiséget sírba rugdosó demokratizálódási és globális folyamatokban az átlagember, a napi megélhetéssel küszködő polgár véleménye vagy kiállása számíthat.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már május 28-án, szerdán 9 és 13 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban. Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. tavaszán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 ***

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.