vissza a főoldalra

 

 

 2014.06.04. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 23.száma!

Tartalomból:

Nemzeti 11 (címlapon)

Orbán Viktor megnevezte kormánya, a harmadik Orbán-kormány tagjait. Éppen 11-en vannak, akárcsak egy futballcsapatban és ez a hasonlat azért is érvényes, mert tudjuk, Orbán szereti a focit. Ez a mostani csapat, vagy ha úgy tetszik válogatott egy komoly előkészítő munka, egy négyéves átszervezés eredményeként állt fel. Többnyire ugyanazokból áll, mint az előző kormány, kicsit mégis más. Ez a csapat most a látványos átszervezések után egy kevésbé látványos, de annál fontosabb időszakra készül. Most a módszeres, mindennapi, kissé talán szürke munkaidőszak következik. Most jön az a rész, hogy szembesülünk a nehézségekkel, a napi működés kínjával. Előre tudható, lesznek benne keserves részek. A nagy átszervezés híráradata, a konfliktusok, óriási, hősies harcok után ezt a részt a magyar közönség kevésbé fogja szeretni. Ez lesz a nehezebb félidő. Sok hazaadással, néha a hazai közönség füttyögetésétől kísérve.

 In memoriam Csurka István

TRIANON (II. RÉSZ) (2.oldal)

1988-ban, amikor a változások már bizonyosan bekövetkezendőek voltak, de a lefolyásuk, a módjuk még alig derengett, e sorok írója el sem tudta képzelni, hogy mindez ne egy összeurópai és szuperhatalmi értekezlet, ha kell: békekonferencia keretében történjék, amely új feltételeket, új határokat, új jogokat és kötelességeket állapít meg minden résztvevő számára. Meg kellett volna mondani, mit szabad és mit nem, mire futja és mire nem. Kell-e valamire ez a 130 millió ember, vagy sem? Ez az értekezlet elmaradt, mert ez kikerülhetetlenül a Versailles-jal való szembenézést is jelentette volna. A két világháború győzteseinek rá kellett volna döbbenniük, mennyit vesztettek. Mind a történelmi tisztánlátás, mind az erkölcsi erő, mind pedig a bátorság hiányzott ehhez a döntéshez.

 Duray Miklós: A trianoni ítélet három nemzedék távlatából (3.oldal)

Trianon után bizonyíthatóan kettévált a nemzet, mégpedig úgy, ahogyan az megterveztetett: maradékmagyarokra és elcsatoltakra. Úgy, mint a hóviharban, a menedékházban melegedőkre és a kint szorultakra. Lehet, hogy sokunkban Trianon hallatán a non, a nem visszhangzik, ami érthető, hiszen ez a tragikum – ha képesek vagyunk lelkileg újra és újra átélni –, lélektépő érzelmeket vált ki. De érzékeljük- e, mit utasítunk el és mit fogadunk be, mit felejtünk el, és mivel azonosulunk? Emlékszünk-e, emlékezhetünk-e arra, hogy a történelmi ország közepén élők, mit észlelhettek az „akkort” követően? Bizonyára mindenkinek fájt a nemzethalált jövendölő június negyedike, és a délután fél ötöt jelző harangszó. Egy épeszű magyar ember vagy egy hungarus tudatú, de más anyanyelvű ember akkor nem érezhetett mást, csak gyászt.

 Hazánk természeti adottságai a megújuló energiaforrások viszonylatában ideálisak

Az energiafelhasználás és a rezsiköltségek további csökkentése jelentősen ösztönözheti a fejlesztések elvégzését (4.oldal)

Magyarország elkötelezett mind a lakossági, mind a gazdasági szereplők energiaköltségeinek további csökkentése mellett. Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon jelentős mértékben csökkenthető az energiafogyasztás különböző korszerűsítésekkel.

 Dr. Szakály Sándor: TRIANON (5.oldal)

A magyar delegáció tagjai az első napokban a szállodában várakoztak, latolgatták a lehetőségeket és egymással tárgyaltak, illetve tanulmányozták az összeállított anyagokat. Apponyi azon kérését, hogy az Amerika Egyesült Államok kormánya párizsi misszióvezetőjével, Hugh C. Wallace nagykövettel tárgyalhasson – azaz beutazhasson e célból Párizsba – elutasították. A magyar küldöttség ezen rövid idő alatt nyolc jegyzékben foglalta össze előzetes álláspontját és juttatta el azokat a békekonferencia titkárságához. Válasz egyikre sem érkezett. A magyar delegáció 1920. január 15-én a francia külügyminisztérium épületében vehette át a békefeltételeket, amelyekre az elküldött jegyzékek semminemű hatást nem gyakoroltak, és kapott lehetőséget arra, hogy a következő napon kifejtse álláspontját. Apponyi Albert 1920. január 16-án, francia nyelven elmondott beszédében – melynek lényegesebb gondolatait angolul is összefoglalta, illetve a végén olaszul is összegezte azokat – többek között elmondta, hogy amennyiben „…egykori területünk, a történelmi Magyarország érdekében felhozandó érveink az önök szemében nem lesznek eléggé döntőek (nem lettek azok! – Sz. S.), úgy azt javasoljuk, hogy kérdezzék meg az érdekelt népességet” (nem kérdezték meg – Sz. S.).

 A hagyományos családmodell védelmét kérjük a magyar EP- képviselőktől

A család érték, s éppen ezért nemzetünk érdeke, hogy minden fórumon kiálljunk mellette (7.oldal)

Dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke: Franciaország és Írország kivételével az egész kontinensen elégtelen a népszaporulat; a demográfiai mutatók kétségbeejtőek. Fölvetődik a kérdés, hogyan lehet ezen segíteni? Az optimális módszer a megfelelő családpolitika alkalmazása; tehát a gyerekes családok kiemelt támogatása. Ezt a metódust alkalmazzák hazánkon kívül a skandináv- államokban, így például Svédországban számos intézkedést vezettek be a gyermekvállalás érdekében. De Ukrajna, Románia, sőt Oroszország törvényeiben is találunk olyan elemeket, amelyeket a népességgyarapodás érdekében fogadtak el. Más európai országokban viszont abszolúte hiányzik vagy csak nagyon csekély mértékben él a családpolitika intézménye. Az utóbbiak közé tartozik Nagy-Britannia, ahol – s erről ottani látogatásom során személyesen meggyőződtem –, az újságok arról írnak, s feltehetőleg a politikusok is abban gondolkodnak, hogy minél több olyan bevándorló családot hívjanak az országba, akik hajlandók gyermeket vállalni.

 Etnocídium – a délvidéki magyarság helyzete 1918 után

A ’20-as években a magyar iskolákból kirúgták a szerbül nem beszélő pedagógusokat (8.oldal)

Nagy Tibor a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium alapító igazgatója, tanára és a bácskossuthfalvai Id. Kovács Gyula Általános Iskola történelemtanára elmondta: hozzávetőlegesen 35-40 ezer magyar értelmiségi és technokrata költözött el Délvidék területéről. Az áttelepülést az új hatalom még „támogatta is” az optálási joggal. Ha valaki föl akarta számolni a vagyonát, és át akart települni Magyarországra, azt a délszláv állam elősegítette. Olyannyira, hogy biztosított az ingatlanjára vevőt, sőt még maradék ingóságait is átjuttatta tehervonaton a határ túloldalára.

 Az elmúlt évtizedekben a magyar állam „túlprivatizálta magát”

A kormány a gazdaság fehérítése érdekében számos intézkedést hoz a jövőben is (9.oldal)

A kormány folytatja azt a stratégiáját, amelyet a MOL, a Rába és az E.ON vásárlásával megkezdett. Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2010-től a kormány a stratégiai jelentőségű területeken növeli az állami jelenlétet. Ilyen például az energia- szektor, ahol mind a lakosság, mind a gazdaság egésze szempontjából fontos a közérdek érvényesítése.

 A nagyvárosi remete-művész (10.oldal)

Bencsik János festőművész: gazdag emberek mindig is voltak és lesznek is hazánkban. Felvetődik a kérdés, hogy ők miért nem vásárolnak képeket? S ha vásárolnak is, akkor főleg – tisztelet a kivételnek – , miért a giccses alkotásokat? Ismerjük a mondást: „a halott művész a jó művész”, tehát az alkotó halála után értékelődnek föl annak alkotásai. Az én vásárlóim közül többen kijelentették, hogy meg szeretnének ismerni, s a műtermemben lévő képek közül szeretnének választani maguknak, mert azokról tudják, hogy eredetiek. Az, hogy egy képzőművésznek a mai állapotok között kialakuljon a vevőköre, az főleg a szerencsén múlik. 1989 óta élek Magyarországon, s előtte két és fél évtizedig Bukarestben alkottam, ahol nem foglalkoztam eladással, mert újságoknak rajzoltam, majd grafikákat s egy ideig reklámgrafikákat is készítettem, így meg tudtam élni. Mielőtt átköltöztem Magyarországra, kénytelen voltam megtanulni eladni a képeimet, hiszen Bukarestben mindent fel kellett számolnom. Akkor jöttem rá, hogy ha a művésznek nincs menedzsere, akkor meg kell tanulnia az önmenedzselés módszereit.

 Református templom épül az udvarhelyszéki Décsfalván

A helyi cigányok többsége a Hit Gyülekezetéhez és más szektákhoz csatlakozott (12.oldal)

Fosztó József agyagfalvi református lelkipásztor: Sajnos a Pünkösdhöz kötődő népszokások az utóbbi 100 évben kihaltak. Pünkösdöt mint sátoros ünnepet a jelentős egyházi alkalmakhoz sorolja a gyülekezet. Különösen az ünnep első napján vannak sokan az istentiszteleten, és úrvacsorát vesznek. Décsfalván is osztunk úrvacsorát a híveknek. Ezelőtt két évvel a fél falu ott volt a pünkösdi ünnepi istentiszteleten. Mivel alig fértünk be az osztályterembe, felvetődött a templomépítés gondolata. Azt is tudni kell, hogy hozzánk elég közel van Csíksomlyó, és a faluturizmus beindulásával egy-két autóbusznyi, a búcsúra igyekező embert is elszállásolnak Agyagfalván. S bizony a vendégfogadással elfoglalt emberek már nem figyelnek kellőképpen az ünnep lényegére.

 „A hazámnál fontosabb nincs számomra az életben!”

Kötet jelent meg Papp György andrológusprofesszorról (13.oldal)

A mindvégig személyes hangvételű beszélgetésből megismerhetjük Papp György vezetői filozófiáját és ebből fakadó munkastílusát is, amelyet azért érdemes külön is kiemelni, mert az egészségügyre jellemző, szigorúan hierarchikus működési struktúrában meglehetősen ritka az a helyzet, amikor attól válik tekintélyessé egy vezető, hogy nem csupán teljes jogú partnerként kezeli a munkatársait, de kifejezetten segíti is a vele együtt dolgozók egyéni útkeresését és személyes ambícióik megvalósítását. Márpedig az immár két évtizede osztályvezetőként tevékenykedő professzor így működteti saját osztályát – mint vallomásából kiderül, nagyon is tudatosan: „A békén hagyott ember is produkál, ez az egyik vezetői alapelvem. Éppen ezért én magam nem a feudális hierarchia szerinti „csendőrpertu” stílusában vezetek és kérek számon, hanem „elősöprögetek” a kollégáimnak. Azaz lehetőséget adok nekik ahhoz, hogy mindegyiküknek meglegyen a saját kifutása, szabadon dolgozhasson és olyan légkörbe jöhessen be dolgozni, amelyben szívesen tartózkodik.”

 Csorja Gergely: A CIGÁNYKÁRTYA (16.oldal)

Eltagadhatatlan tény, hogy bizony a létező konfliktus a cigányság és a környékbeliek között többnyire a cigányok számlájára írható, még akkor is, ha a tényleges bűncselekményeket többnyire csak néhány család tagjai követik el. Akit késsel fenyegetnek az otthonában, vagy ellopnak a kertjéből mindent, ami mozdítható, azt nem nagyon érdekli a cigányság hányatott sorsa, vagy a folyamat, ami ide vezetett. Azt csak az érdekli, hogy biztonságban és lehetőleg nyugalomban élhessen. A moszkvai pénzeken felfuttatott pártok aztán beleadtak apait-anyait, polgárháborút vizionáltak, fellépést sürgettek, azonnali megoldást követeltek, és ezzel szavazatokat szereztek. Nekünk, magyaroknak a Jobbik jutott mint Moszkva-barát párt és bizony komoly érdemeket – és ezzel együtt jelentős mennyiségű szavazatot is – szereztek a cigány–magyar konfliktus elmélyítésében. Ezeknek a pártoknak természetesen nem a megoldás az érdekük, csak a konfliktus fenntartása. Milyen megoldást tudott a Jobbik felmutatni Tiszavasváriban, a Jobbik fővárosában? Semmilyet.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már június 4-én, szerdán 9 és 17 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

 A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban. Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2014. nyarán

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 

***

 

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.