vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.30. 

Városfejlesztő beruházásokra költötték az állam által átvállalt milliárdokat

Költséghatékonyan működtetjük településünket, tehát nem kell attól sem tartani, hogy új adónemek kerülnek bevezetésre

Fejlesztésekre költötte Siófok azt a több mint 4,5 milliárd forintnyi hitelösszeget, amelyet az állam teljes egészében átvállalt a város önkormányzatától. Dr. Balázs Árpád Siófok polgármestere elmondta: a banki kölcsönökre azért volt szükség, mert Siófok területe egy megyei jogú városéval vetekszik. A közművek és az önkormányzati intézmények fenntartása hatalmas összegeket emészt fel, emellett az önkormányzat a társasházak energetikai korszerűsítését is fontosnak tartottuk.

 4,5 milliárd forint adósságot vállalt át a siófoki önkormányzattól az állam. Ez az összeg mennyi év alatt keletkezett, és működési, vagy fejlesztési hitelek felvételéről van szó?

 –Működésre sosem, hanem kizárólag fejlesztésekre vettünk föl hiteleket. Kettő kötvényt bocsátottunk ki és három infrastruktúra –fejlesztési hiteleket vettünk föl a Magyar Fejlesztési Banktól, melyeket az Erste, a Volksbank és a CIB Bank közvetítette felénk. Az említett összeg hozzávetőlegesen 8-9 év alatt halmozódott föl, s a legnagyobb arányt a két kötvény kibocsátása tette ki. A fejlesztési hitelek esetében a konkrét számlához kell lehívni a hitelt. Tehát minden egyes forintot számlával igazolunk. A korábban felvett kölcsönök egytől-egyig a város gyarapodását szolgálták a különböző beruházásokon keresztül. Ezeket a fejlesztéseket támogatta utólag Magyarország kormánya.

 Azért is kellett fejlesztésre fordítani a hiteleket, mert jelentős turisztikai központról beszélhetünk a város esetében?

 –Lényegében a turizmus volt a meghatározó, de nem csak erről van szó. A város területe, infrastruktúrája nagyobb, mint több megyei jogú városé, míg a lakosság száma közel 25 ezer fő. A turizmus miatt akkora várost építettünk, ahol nyáron több mint 100 ezer embert tudunk befogadni, s igazából ez indokolja a nagyszabású infrastruktúra – beruházást. A legrégebbi hitelünket nem véletlenül olyan szennyvíz-beruházásra, csatornázásra fordítottuk, amellyel a Balaton vízminőségét is védjük, illetve lehetővé tegyük az építkezést is. Hiszen azon üdülőkörzetben, ahol nincs csatornázottság, ott nem lehet építési engedélyt kérni. Az utak és a járdák építésére, intézményeink felújítására is sok pénzt fordítottunk. A legnagyobb beruházásunk több mint 1.6 milliárd forintos összeg, amiből 1,1 milliárd forint, amit hitelként az állam átvállalt, ez a könyvtárunk építése. Hiszen a város „kinőtte” a régi könyvtárát, és ezért vadonatúj könyvtárat építettünk a víztorony közelében. Magára a víztoronyra 240 millió forintot költöttünk hitelből, s mellette 300 milliós EU-s támogatást nyertünk erre a projektre. Emellett kórházunkat is klimatizáltuk. A Galerius Élményfürdő fejlesztésére 348 millió forintot vettünk föl, de a társasházak felújítására, azok energiahatékonyságának növelésére is fordítottunk 90 millió forintot. Bölcsőde fejlesztésére 159 milliót költöttünk. Szintén az idegenforgalmi beruházáshoz tartozik a mobilszínpad beszerzése és a színpad rekonstrukció, amire 66 millió forintos hitelt vettünk fel az EU-s támogatás kiegészítéseként. Azért volt szükség a hitelek fölvételére, mert szinte megyeszékhelyként működünk; intézményhálózatunk, infrastruktúránk, úthálózatunk alapvetően megfelelnek egy megyei jogú városnak, ám a lakosság száma nem éri el a 25 ezer főt.

 Mit jelent az önkormányzat számára az, hogy Siófok ma már hitelmentes város? Ezek után a közpénzekkel jobban el kell számolni?

 –Különösebb föltételeket nem határozott meg a kormány az adósságátvállalás fejében, de hozott olyan jogszabályokat, amelyekkel megelőzhető, hogy akár Siófok, vagy a többi település újra eladósodjon. Így a hitelfelvétel engedélyhez kötött. Mi nem kérünk ilyen engedélyt, mert pénzügyi mozgásterünket alapvetően megnövelte az a helyzet, hogy nem kell már visszafizetni a hiteleket. Ki kell emelni, hogy más önkormányzatokhoz képest, mi a hiteleket vissza is tudtuk volna fizetni, de nyilvánvaló, hogy abban a helyzetben a városfejlesztésre csak visszafogottabban lett volna lehetősünk. Tehát az adósságátvállalás számunkra pénzügyi szabadságot jelent. Nemsokára beindul az új EU-s fejlesztési ciklus, s mi képesek leszünk biztosítani a fejlesztésekhez szükséges önrészeket. További lendületes városfejlesztésben, beruházási tevékenységben reménykedem, s szerintem óriási hiba lenne, ha a lazítanánk a költségvetési fegyelmen, és működésre költenénk a meglévő pénzeket. Hiszen még egyszer az állam nem vállal át hiteleket, s nekünk kell kigazdálkodni az EU-s támogatások önrészét, s azokat a beruházásokat, amelyeket az unió nem támogat, a most felszabadult forrásokból kell megvalósítanunk. Tehát a helyi adófizetők pénzével úgy kell gazdálkodnunk, hogy a város lendületesen fejlődjön, és a működtetés is biztonságos legyen. Tehát nagyon takarékosan kell gazdálkodunk.

 Arra van-e módjuk, hogy a városi általános iskolákat továbbra is fenntartsák, üzemeltessék?

 –Önként vállaltuk az iskolák üzemeltetését, ami azt jelenti, hogy a pedagógusok bérét az állam állja, míg a város az épületek fenntartását, illetve a technikai dolgozók – karbantartók, takarítók – fizetését biztosítja. Hiszen mindezt a város gazdasági ereje lehetővé teszi. Ahogy már kifejtettem: költséghatékonyan működtetjük településünket, tehát nem kell attól sem tartani, hogy új adónemek kerülnek bevezetésre. A működtetés mellett jut elég forrás beruházásra is, úgy, hogy az adóemelés kényszerével sem kell élnünk.

 Hamarosan kezdetét veszi a nyári szezon. Akik tavaly látogattak el Siófokra, és idén is ott szeretnének üdülni, találkozhatnak szembeötlő fejlesztésekkel?

 –Mindenképpen sok újdonságot vezettünk be tavaly óta. Az egyik, hogy a városi tömegközlekedést légkondicionált autóbuszokkal látjuk el. A nyaralók komfort érzete az elsődleges, de a hajózás is olyan fejlesztéseket visz véghez, amitől érdekesebb lesz a balatoni nyaralás. Beindult a gyorshajó járat Balatonfüred és Siófok között, így egy kirándulás a magyar tengeren nem tart órákig, hanem 10-15 perc alatt. Természetesen a legnagyobb változásokat a vállalkozók vitték véghez. Szinte minden szállodában felújítások zajlanak; új szolgáltatásokkal várják a vendégeket. S ami nagyon jó hír, hogy az árak a tavalyi szinten vannak. Így a tavalyi árakon jobb szolgáltatást tudnak nyújtani a vállalkozók. Reméljük, hogy az időjárás is kedvez abban, hogy minél többen üdüljenek a nyáron városunkban.

 

Medveczky Attila