vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.30. 

Emlékeztetni akarjuk a hatalmat a nemzeti kisebbségek számára megfogalmazott ígéretekre

Romániában nemcsak az emberi, kisebbségi jogok sérülnek, hanem még a szimbólumainkat sem tudjunk szabadon használni

Kulcsár Terza József, az Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól engedélyt kért arra, hogy december 1-jén 11 és 15 óra között a Mihai Viteazul téren tüntetést szervezzenek. Antal Árpád RMDSZ-es polgármester viszont erre a napra nem adta meg az engedélyt. Így november 29-én tart utcai nagygyűlést a Magyar Polgári Párt Sepsiszentgyörgyön.

 Eredetileg december 1-jén tüntetett volna Sepsiszentgyörgyön az autonómiáért az MPP. Ez első hallásra provokációnak is tűnhet. Először miért éppen erre a napra kértek engedélyt a tüntetés megszervezésére?

 –Nemrég értesültünk a Brassói Táblabíróság döntéséről, miszerint Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet-parkból, s emellett a megyei és a városi önkormányzat épületéről el kell távolítani Székelyföld zászlaját. Ezt az ítéletet nagy felháborodás kísérte a városban. Nem tudom, hogy miért nem veszik figyelembe azt a hatalmon lévők, hogy Románia uniós tagország, s amikor csatlakozott az EU-hoz különböző kötelességeket vállalt föl. Romániában nemcsak az emberi, kisebbségi jogok sérülnek, hanem még a szimbólumainkat sem tudjunk szabadon használni. Ez felháborító! S éppen ellenlépésként foglaltam le a Mihály Vitéz tért, a hajdani Gábor Áron teret, mert emlékeztetni szeretnénk a román hatalmat az1918 december 1-jén Gyulafehérváron elfogadott kiáltványban a nemzeti kisebbségek számára megfogalmazott ígéretekre. Tehát szó sincs provokációról. Ha ők ígértek valamit, akkor úgy illik, hogy azt tartsák is be. Mi ezért, székelyek, a Mihály Vitéz téren meg szeretnénk jelenni, hogy emlékeztessük a hatalmon lévőket a gyulafehérvári kiáltvány betartására. Antal Árpád egyetért azzal, fel kell hívni a román többség figyelmét arra, hogy 1990 után sem tartják be azokat az ígéreteket, amelyet Erdély Romániához csatolásakor tettek. Ugyanakkor úgy ítéli meg, a román nemzeti ünnep alkalmatlan egy ilyen akcióra, ezért arra jutottunk, hogy az „emlékeztető gyűlést” két nappal korábban tartjuk meg.

 Mit gondol, mekkora hozadéka lesz a november 29-ei tüntetésnek?

 –A tavalyi, október 27-ei székelyek nagy menetelése bebizonyította azt, hogyha a magyar pártok, nemzeti tanácsok, civil szervezetek, egyházak közösen lépnek föl Erdély és Székelyföld érdekében, az meghozza az eredményt. Nagyon sokan vettünk részt azon a rendezvényen, és ezért ez üzenetértékkel bírt. Ha az ilyen megmozdulások mellé nem áll oda mindenki, és a széthúzás „győzedelmeskedik”, akkor természetesen nem beszélhetünk eredményességről. Éppen ez az oka annak, hogy a Magyar Polgári Párt tárgyalóasztalhoz ült az RMDSZ-szel, és az volt a kérésünk, hogy a nemzeti ügyekben közösen lépjünk föl. A nemzeti ügyekben nem szabad különutas politikát folytatni. Aki külön-külön szeretne eredményt elérni a nemzeti ügyekben, téved. Jómagam eszközként használom föl a Magyar Polgári Pártot, hogy elérjük közös célunkat, Székelyföld területi autonómiáját. Tudni kell mindenkinek, akkor tudunk eredményt fölmutatni, ha közösen lépünk föl.

 Tehát erre a demonstrációra nemcsak az MPP tagjait, szimpatizánsait várná?

 –Így van. Nem csak a magyar pártok tagjait várjuk erre a tüntetésre, hanem a civil szervezetek, az egyházak képviselőit is. Minden magyar szervezet érdeke, hogy közösen emlékeztessük a román hatalmat arra, hogy ígéretüket nem tartották be. Tehát jogainkért küzdünk úgy, hogy nem akarjuk megsérteni a Székelyföldön élő románokat. De azt nem lehet eltűrni, hogy csúfot űzzenek belőlünk, kijátszanak bennünket. Ezért nem hallgathatunk. Minket, politikusokat azért választott meg a székely nép, hogy képviseljük őket. S ezért is választottuk a tüntetés formáját. Félre ne értsenek: nem vagyunk mi olyanok, akik örömünket leljük a demonstrációkban. Amennyiben a román kormány hajlandó tárgyalni az autonómia témájában a magyar pártok vezetővel, s az sikeres lesz, akkor nem lesz több tüntetés. Hiszen békében szeretnénk együtt élni a székelyföldi románokkal, de a jogainkért harcolunk és kiállunk.

 A maszol.ro honlapon olvasok néhány hozzászólást a tüntetés bejelentésével kapcsolatban. Fölvetik, hogy nem rossz az ötlet, de a szervezők tartsák távol a rendezvénytől azokat, akik Magyarországról provokálni érkeznek. Nehogy a nemes célért folytatott tüntetés ők bemocskolják.

 –Egyetértek a kérdés felvetőjével. De azt tudni kell, hogy amennyiben a román hatalom leült volna tárgyalni a székelyek képviselőivel az autonómiáról, akkor nem lenne megmozdulás. Március 10-ére is békés felvonulást kértünk, de nem engedélyezték. Az abszurdum, hogy nem engedélyezik a felvonulásokat, s a jogainkat eltiporják. Az sokkal súlyosabb kérdés, hogy nem lehet anyanyelvünket, szimbólumainkat használni, minthogy valaki azt veti föl, mi lesz, ha jönnek a provokátorok. Székelyföldön túlméretezett állományú csendőrség, rendőrség működik, jöjjenek oda, és emeljék ki a hangoskodókat, ha valóban szükséges. De azért azt is meg kell említeni, hogy a legtöbb esetben éppen a csendőrség és a rendőrség provokálja a tüntetőket.

 A másik téma: elkészült az RMDSZ autonómia –tervezete. Megtörtént-e már az MPP részéről a 18 oldalas dokumentum véleményezése?

 –Valóban megkaptuk az RMDSZ-től az autonómia törvénytervezetet. Viszont az EP- választási kampány miatt a program került előtérbe. S az MPP több véleménye, ötlete bekerült az RMDSZ programjába. Hamarosan tárgyalunk az RMDSZ-szel a törvénytervezetről. Tehát nincs határidő. Ennyi idő után néhány hét, vagy néhány hónap nem akadály. A célunk, hogy jól kidolgozott törvénytervezet kerüljön a bukaresti parlament elé.

 Az MPP és ön is többször kritizálta az RMDSZ politikáját. Antal Árpád is RMDSZ-es politikus. Mégis együttműködési megállapodást írt alá a két párt. Nincs ebben valami ellentmondás?

 –Nincs ebben semmi ellentmondás. A megállapodás nem azt jelenti, hogy a Magyar Polgári Párt beolvad az RMDSZ-be, hiszen pártunk megtartja saját arculatát, célkitűzésit. A nemzeti ügyekben viszont nem lehet különutas politikát folytatni. Vannak önkormányzati választások, ahol minden párt külön-külön megmérkőzik egymással. S tudni kell, hogy a román hatalomnak kedvező, hogy három magyar párt működik Erdélyben, s megosztanak bennünket, aminek a vége, hogy a románok nyernek. Figyeljük csak meg, hogy a román pártok hiába küzdenek egymással, de a magyar üggyel kapcsolatban egy a véleményük. Egyformán ítélnek el bennünket. Ha ők közösen lépnek fel ellenünk, akkor nekünk is közösen kell harcolni a jogainkért.

 El lehet mondani, hogy a megállapodás azt is jelenti, hogy egyfajta kontroll szerepet tölt be az MPP?

 –Természetesen! S öröm számunkra, hogy azt, amit én és az MPP mondott 3-4 éve, most ugyanazt mondja az RMDSZ is. Korábban, amikor az önkormányzatban kiálltam, hogy a testületben anyanyelvünkön beszéljünk, és tűzzük ki Székelyföld zászlaját, akkor a többi magyar képviselő fanyalgott, félt. Most viszont már az RMDSZ is erről beszél. S azt se felejtsük el, hogy Erdélyben nem lehet úgy politizálni, mint Magyarországon. Az természetes, hogy ezentúl is lesznek viták az MPP és az RMDSZ között néhány helyi, városfejlesztési kérdésben. De nemzetpolitika színterén csak közösen lehet fellépnünk.

 

Medveczky Attila