vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.07. 

Na, most szakad meg rögtön a szívem

Tamás Gáspár Miklós mint védőszent

Miután lassan két évtizeden át tanúi lehettünk és lehetünk mindmáig annak az aljas kampánynak, melynek során Orbán Viktor és családtagjainak származására, külsejére vonatkozó elfogadhatatlan gyalázkodások adták a legfőbb kielégülést a nemzetellenes sajtó számos firkászának, TGM felszólal.

Hagyjátok békén Ráhelt – írja.

Fontosnak tartanám, hogy a baloldal (...) módszertanában, stratégiájában, modorában tartson ki az egyenlő méltóság elve mellett, amelyen mind az emberi jogok liberális, mind a társadalmi igazságosság és egyenlőség szociáldemokrata gondolata nyugszik. S ha erre a jelenlegi magyarországi balközép politikusai nem nagyon képesek, akkor az a minimum, hogy a szociálliberális irányzatú lapok szerkesztőségeiben dolgozó haladó értelmiségiek tartsák tiszteletben a történelmi baloldal – mármint a demokratikus baloldal – hagyományos, azonosságalakító alapelveit, lényegi beállítottságát. Evvel nem fér össze, hogy a legrégebbi, folyamatosan megjelenő magyar újság, a nagy hagyományú Népszava – akár csak pár sorban a „kis színeseket” közlő leghátsó oldalán – arról tájékoztassa olvasóit, hogy a miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt látták, amint (fülhallgató, azaz a „headset” használata nélkül) mobiltelefonált gépkocsijának volánja mögül, vezetés közben, ami (ha jól értem) szabálytalanság. A Népszava azt is kiemeli, hogy Orbán Ráhel a miniszterelnök úgynevezett évértékelő beszédét készült meghallgatni, a helyszínre sietett.

Álnok ének ez kedves TGM. Amellett nem tudok eltekinteni a tettenérhető történelemhamisítási szándéktól sem, hogy valamiféle létező, vagy létezett demokratikus baloldalról meg a nevezett sajtótermékről úgy beszél, mintha valaha is kitartott volna az emberi jogok, a társadalmi igazságosság, és az egyenlő méltóság elve mellett.

Talán a Népszava keménykezű bolsevik főszerkesztői Komor Imre, vagy a négyelemis kesztyűszabász Oroszi István vagy a Lakatos Ernő félék feleltek meg kényes ízlésének? A Népszava mintha nem napi rendszerességgel közölte volna az MSZMP KB Agitációs és Propaganda Osztályának és a Tájékoztatási Hivatalnak szájaíze szerint hamisított híreket. Milyen értéket is képvisel a lap mai, legendásan őszintétlen, gyűlölködő, primitív hangja, az elhallgatások és hamisítások tucatjai? És a magyaroknak jutott hazaáruló, sokszor véres kezű vezető baloldaliak (tisztelet a kevés kivételnek) mikor melyik cselekedete felelne meg az emberi jogok tisztelete kezdetű TGM-blablának, a 301-es parcella megtöltése, vagy a nemzeti gondolat 1945 óta tartó permanens üldözése, esetleg egész társadalmi osztályok kiirtása, vagy az ávón való agyonverések? Recsk? Megbocsásson, de ez a történelemhamisítási szándék ostyába burkoltan sem nyelhető le.

Orbán Ráhelt, a miniszterelnök kislányát, mint köztudott, két év óta próbálják pellengérre állítani. Hogy miért éppen őt választották célpontnak az öt gyerek közül, azt a minden idők egyik legaljasabb firkásza TWÁ böfögte fel TGM másik publikációs helyén, a HVG oldalán. És most idézem ezt a szennyet: „Akinek el kell játszania a templomi szertartást, mélyzsidó névvel, reformátusként ismert apja oldalán katolikus templomban.” Merthogy a kislány egy ószövetségi nevet kapott a keresztségben. Értik ezt? Ezek ugyanazok a szemetek, akik most se látnak, se hallanak a nagy együttérzéstől a holokauszt 70. évfordulóján. És ezek huhognak a kuruc.infora. Secko-jedno, ahogy a művelt francia mondja.

Már korábban is volt rá példa, de 2010 óta mióta a választópolgárok kétharmada a Fidesz–KDNP választási szövetséget Magyarország vezetésére felhatalmazta, Orbán és családtagjai ellen, hajtóvadászatot folytatnak. Ebben a hajtóvadászatban nem kímélik a miniszterelnököt magát sem, de ő, mint minden politikus, arra van dresszírozva, hogy ezt elviselje. A hajdanvolt MDF tanácsadó testületének titkáraként az akkori miniszterelnöktől tanultam, hogy ha egy politikus azt mondja a másikra „aljas szemét gazember” az pusztán azt jelenti nem értenek egyet. Ám ez a stílus nem vonatkozhat a nem politizáló családtagokra. Különösképpen nem a gyerekekre. S az öt gyereket felnevelő feleség, édesanya vagy az ő hozzátartozói, miért lehetnek célpontjai ezeknek a macskajancsiknak?

Ahogy mondani szokták, TGM rosszkor volt rossz helyen. Szerintem kicsiny késéssel méltóztatott megszólalni a magát nagyon fontosnak képzelő. Védőszentet játszani az alpáriság disznóóljában, a Népszavában? Madarat tolláról, publicistát orgánumáról, s ezé a filozófusé a sok közül az egyik legmocskosabb, a Népszava, állapítom meg szomorúan. Nem hiszem, hogy nem tudja, ki mindenki publikál ott, milyen színvonalon, akik társaságát elviseli, ami miatt számomra (persze sok egyéb ok miatt is), teljesen hiteltelen a megszólalása.

„Magától értetődik, hogy kíváncsi volt (Orbán Ráhelről van szó. – a szerk.) a miniszterelnök nagy jelentőségűnek vélt előadására.”

Aljaskodik még egy kicsit a kizárólag feltűnést hajhászó. Gondolom, Orbán, aki elegáns és bölcs módon kávéra invitálta nemrég ezt a szakmányban pattogó szőrmókot, mosolyog az erőlködésén. Nyilván ismeri. Bennem ambivalens érzéseket kelt irománya: miközben taszít a történelemhamisítása, örömmel tölt el a törleszkedése. S ez utóbbit jó előjelnek vélem.

 

czyla