vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.12. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 11.száma!

A tartalomból:

TUDOD, EZEK MIÉRT LOPNAK? HAGYOMÁNYTISZTELETBŐL (címoldalon)

Találomra is kibökhetünk egy pontot a térképen, vagy ha Kiskunhalason, Baján, Fóton, Pestszentlőrincen, Erzsébetvárosban, Terézvárosban, Lágymányoson, Őrmezőn, Törökbálinton, Vas megyében, Nógrádban, Szabolcsban, Borsodban, Miskolcon megkérdezzük az utca emberét, az MSZP– SZDSZ-koalícióról mi jut eszébe, rövid gondolkodás után visszakérdez: Mit loptak már megint? Panamák, ingatlanügyek, viszkis dobozok, Bajnai, Hagyó, Gyurcsány, Kuncze, Mesterházy, Magyar Bálint, Demszky, Wieszt János neve kerül szóba Simon Gáboré és Zuschlag Jánosé után. Csepelen a lakásmutyik, sikkasztások és milliárdok átjátszása off-shore cég számlájára.

 In memoriam Csurka István

A VÉRES KARD

(Elhangzott New Yorkban 1986. március 15-én) (2.oldal)

Vannak ünnepek, amelyekhez voltaképpen nem illik az ünnepi beszéd. Csillagállásuk annyira bele van rögződve a lelkünkbe, hogy elszürkült és fogalmivá csupaszodott nyelvünkkel már jóformán ki sem tudjuk fejezni az irántuk érzett vagy belőlük fakadó indulatainkat. Csak muzsikálni kellene ilyenkor, nagy tüzet rakni, és csöndben kivárni, amíg a lobogás ritmusára a lélek ellejti kultikus táncait. Március idusa is ilyen ünneppé sűrűsödött immár a mi magyar lelkünkben. Bennünk él az egész történés. Az események dokumentumfilmje bent pereg a belső látásunk varázslatos mozijában. A szereplő személyekkel még kisdiákkori álmodozásaink során azonosultunk, nemcsak az eső ver bennünket ott a Nemzeti Múzeum kertjében, hanem – híven kitartva kamaszképzeteink mellett – sokszor még azok a kihajtott ingű fiatalemberek is mi magunk merünk lenni, akik fent szavalnak a mellvéden. Még a szemünket sem kell behunyni, hogy mámoros boldogsággal osztogassuk a sajtószabadság első zsengéit. Landerer és Heckenast nyomdája előtt. Egy csörgő-zizegő szónoklat annyira otromba lehet eben a meghitt belefeledkezésünkben, mint valami elrontott képaláírás.

 Tömeges menedékjogi kérelem

A rendőrség különös figyelmet fordít a migránsokat befogadó intézményekre, rendszeresen ellenőrzi azokat (4.oldal)

Kilencszeresére nőtt tavaly a menedékjogi kérelmek száma. Tavaly júniusban egy hónap alatt kétszer annyian kértek menekültügyi védelmet, mint az előző évben összesen. Dr. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója elmondta: a menedékjogot kérők 90%-a a balkáni útvonalon keresztül érkezett illegálisan hazánkba.

 Szekeres és társai folyamatosan megsértik a közmunkásokat, s most pedig az őseinket

A Jászság településeire 94 milliárd forint támogatás érkezett 2010-től napjainkig, ami hatalmas eredmény (5.oldal)

Pócs János országgyűlési képviselő, Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú, jászberényi központú választókerületének képviselőjelöltje: A Jászság településeire 94 milliárd forint támogatás érkezett 2010-től napjainkig, ami kiemelkedő eredmény országos szinten is. Hiszen ez egy lakosra számítva 1 millió forint. Ennek köszönhetően jelentős infrastrukturális, munkahelyteremtő, egészségügyi intézményeket érintő fejlesztések valósultak meg. Az utóbbit illetően ki kell emelni a jászberényi kórház 1 milliárd forintos támogatását, 200 milliós adósságkonszolidációját.

 Chrudinák Alajos: TÖRTÉNELMI FORDULAT (a sorozat 2. része) (6.oldal)

A Közel-Keleten nem civilizációk csapnak össze, amint azt az iszlamofób, amerikai agytrösztök, és cionista történészek állították évekig, hanem Izrael, Szaúd-Arábia, Irán és Törökország hatalmi küzdelme dúl a térségben a geopolitikai uralom megszerzéséért, amelyben Washington is részt vesz katonai, gazdasági hatalmával, hogy megszilárdítsa stratégiai fennhatóságát a térségben. Netanjahu szerint Obama rendkívül gyönge, tehetetlen elnök, mert nem indít háborút a közös ellenségek, Szíria és Irán ellen. Az izraeli, szélsőjobboldali politikusok Obama új közel-keleti stratégiáját mélységesen elítélik, és mindent elkövetnek, hogy megbuktassák.

 A szocialisták 1000 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből

Sikerült úgy gazdálkodnunk, hogy idén több mint 3 milliárd forint jut fejlesztésekre (7.oldal)

A Gyurcsány-korszakban 1000 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, miközben számtalan feladatot adtak oda – forrás nélkül – a településeknek. A szocialista kormányok nem sokra becsülték a magyar vidéket, a magyar településeket. Dr. Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere, a parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának elnöke elmondta: erős országot csak úgy lehet építeni, ha a településeink is megerősödnek; ezért is volt lényeges az adósságkonszolidáció.

 Zalaegerszeg idén 244 millió forintot fordít gazdaságfejlesztésre

Biztonságosan üzemel a város kiterjedt intézményrendszere (8.oldal)

Zalaegerszeg pénzügyi helyzete szilárd, az intézmények működése stabilan biztosított és a városban komoly fejlesztések is megvalósulnak. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: mintegy 1,3 milliárd forint, szabadon felhasználható kormányzati támogatást kapott az elmúlt évek rentábilis gazdálkodásának köszönhetően a zalai megyeszékhely.

 A köznevelés megújítása a diákok érdekében történik

Kötelességünk gondoskodni arról, hogy a köznevelési intézményekben minden gyerek számára ugyanazokat a műveltségi tartalmakat közvetítsék (9.oldal)

Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár asszony február 18-án egy budapesti kollégiumban 18 városi diákönkormányzati vezetővel egyeztetett a köznevelés megújításáról. A jelenlévők több mint kétharmada fontos és szükséges lépésnek tartotta a pedagógusok szakmai minősítési és ellenőrző rendszerének bevezetését. Államtitkár asszony elmondta: némely felnőtt sem képes olyan kulturált hangnemben kritikus észrevételeket megfogalmazni, mint azok a diákönkormányzati vezetők, akikkel találkoztam.

 A látható és láthatatlan világ megjelenítője

Mindig új kifejezésformákat keresek a mondanivalókhoz (10.oldal)

Orient Enikő textilművész: Gondolataimat vizuális kifejezőeszközökkel: vonalakkal, színekkel, formákkal síkban vagy térben valósítom meg. Én így tudom kifejezni magamat. S ha valaki ráérez a mű mondanivalójára, annak örülök, mert az azt jelenti, hogy egyre gondolunk. Az viszont sokat jelentett számomra, hogy mikor Japánba elküldtem egyik kompozíciómat, minden magyarázat nélkül megértették a mögöttes tartalmat.

 Lényeges az Autista Segítő Központban a ferences jelenlét, s a feltétel nélküli szeretet

A gyöngyösi ferences központ az egyedüli az országban, amely több tagintézmény egymásra építő munkájával segít az autizmussal élő gyermekeken (12.oldal)

P. Szabó József, a gyöngyösi ferencesek házfőnöke, az Autista Segítő Központ (ASK) lelki igazgatója: Mindenki, aki fogyatékkal születik, azt a jelzést hordozza a világban, hogy őt sajátos módon kell szeretni. Hiszen fogyatékos embertársaink olyan módon mutatkoznak meg a társadalomban, ami eltér a szokványostól. Éppen ezért azzal a módszerrel, amivel szokásos módon fordulunk embertársainkhoz, egy fogyatékkal élő felé nem tudunk közeledni. Ez nagyon sok embert megrémiszt. Ezért is értek egyet azzal, hogy az autistákat nem sajnálni kell, hanem sajátos módon szeretni.

 Girfőy Benedek: Egy szocialista megpróbáltatásai (19.oldal)

– Azért ez marha jól néz ki – bambul ki Simon az ablakon. Utoljára hűtőládáért voltam itt. Nem is volt hülyeség magammal hozni a Köpcöst. – Eszébe jut, amikor a Guten Tag-on kívül, még a Wie viel kostet es-t tudta. Feltette a kettőnyolcvanas Gorenje előtt a nagy kérdést, de a választ már nem értette csak zavartan makogott egy Dánkesőnt és nyújtotta a Schillingeket, amit a zsebében gyűrögetett egész úton. Ma sincs sokkal előrébb, bár a pénz nyelve nemzetközi. Ezen elmosolyodik.

– Mi? Bécs? Áh, Prága az igen, vagy Párizs, de ez nem nagy szám. Szerintem – unatkozik Köpcös

– Jó, neked külkeres volt az apád, meg iskola után elrepültetek Berlinbe cipőt venni. Tudod ki vagy te? Anyegin. Unsz mindent. Ezentúl ez lesz a neved, Anyegin. – Nagyon röhögnek.

Persze a bankban megy minden, mint a karikacsapás. Egy aláírás és kész is. Nem is nagyon akarja elhinni, hogy ennyi az egész. Az ügyintéző, ha törve is, de beszél magyarul. Nagyon igyekszik, mindent lehet. Gábor félve megpróbál huszonöt Eurócentet alkudni. Azt is lehet.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu, +36-30-7545-017

A Magyar Fórum Kiadóhivatalának nyitvatartási ideje: szerda: 8.30–15.30.;csütörtök: 8.30–12.00 , címe: Budapest IX., Ráday u. 32., I. em. 3.

 

MEGHÍVÓ

Emlékműsor Csurka István 80. születésnapja alkalmából

 Időpont: március 30., vasárnap 17 óra

Helyszín: Újpesti Polgár Centrum – Újpesti Kamaraszínház

(Budapest, IV. kerület, Árpád út 66.; megközelíthető a 3-as metró Újpest-Központ megállójától)

 A rendezvényen bemutatásra kerül Pató Róza Ezüst Gerely fődíjjal kitüntetett szobrász- és éremművész Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettje.

 Közreműködnek a Magyar Állami Operaház művészei: Bazsinka Zsuzsanna Osváth Júlia-díjas, érdemes művész (szoprán), Sánta Jolán (alt), Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, Berczelly István kiváló művész (basszbariton), Gárday Gábor Bartók–Pásztory-díjas művész (bariton) és Győrffy Gergely hegedűművész.

 Emlékező beszédet mondanak: P. Reisz Pál a Pesti Ferences Templom igazgatója és Medveczky Ádám.

 A rendezvény szervezője: A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

Kedves Honfitársam!

Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

Budapesten, 2014. tavaszán

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.;

Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása.

Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.