vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.07. 

Autonómia-hitegetés RMDSZ-módra

Reméljük, hogy létrejön az erdélyi magyar koalíció, és a listát Tőkés László vezeti

Az RMDSZ 2013. évi májusi kongresszusán úgy döntött, hogy törvénytervezetet nyújt be a bukaresti parlamentben a Székelyföld területi autonómiájáról. Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, székelyföldi régióelnöke elmondta: a székelyek nagy menetelése is megmutatta, milyen nagy az autonómiára a társadalmi igény. Naivan azt gondoltuk, megérti az RMDSZ vezetősége az idők szavát, és megteszi a szükséges lépéseket.

 Az RMDSZ illetékes vezetői azt ígérték, hogy a székelyföldi területi autonómia törvénytervezete széles körű konzultációra és konszenzusra épül majd. Megtörtént-e ez a konzultáció?

 – Szomorú vagyok, mert erre a konzultációra nem került sor. Ezért is hívtuk föl közleményünkben a figyelmet arra, hogy az autonómia annyira lényeges közösségi kérdés, hogy az arra irányuló törvénytervezetet velünk és a szakértőinkkel konzultálva kellene megalkotni. Hiszen az autonómiáról szóló törvénytervezet megírása, annak a jelenlegi román jogszabályokhoz igazítása nem egyszerű feladat. Mi majdnem két évtizede foglalkozunk ezzel a kérdéskörrel, így minden szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a téma legjobb szakértői vagyunk. S ezért sajnálom, hogy sem a Néppárt, sem a Székely Nemzeti Tanács szakértőit nem keresték meg az RMDSZ soraiból, holott többször felajánlottuk segítségünket.

 Tehát az RMDSZ vezetői nem tárgyaltak a többi magyar párttal, vagy nemzeti tanáccsal a Székelyföld autonómiája ügyében?

 – Sajtóhírekből tudjuk, hogy az RMDSZ vezetői megígérték a Magyar Polgári Pártnak (MPP), hogy nekik megmutatják tervezetet.

 S ha már itt tartunk, egy február eleji cikkből idézek: „Az RMDSZ és az MPP közeledéséről értesülhettünk, stratégai együttműködésről, esetleges közös európai parlamenti listáról, amely persze csakis RMDSZ színekben valósulhat meg.” Lehet, hogy ez van a háttérben?

 – Valószínűleg egy RMDSZ-MPP paktum előkészítésének a részét képezheti az, hogy az MPP-seknek megmutatnák a törvénytervezetet. Nekünk az a legnagyobb gondunk, hogy 2013 májusától eltelt kilenc hónap, s most megígérték az RMDSZ-esek, hogy idén májusban, az EP-választások idején benyújtják a törvénytervezetet. Arra gyanakszunk, hogy az RMDSZ egyik kampányfogása mindez. Maga a Néppárt nem is jött volna létre, ha a Szövetségben elvégezték volna a szükséges munkát a Székelyföld területi és a magyarság kulturális autonómiája érdekében.

 Jól tudom, hogy ön a Néppárt alelnöke, de mégis, hogy látja, az RMDSZ szavazói, főleg a Székelyföldön, nem nyugtalankodnak azért, hogy késik a tervezet benyújtása?  

– A székelység elsöprő többsége támogat minden kezdeményezést, ami a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozik. A székelyek nagy menetelése is megmutatta, hogy milyen nagy az autonómiára a társadalmi igény. Naivan azt gondoltuk, az RMDSZ vezetősége megérti az idők szavát, és megteszi a szükséges lépéseket. Viszont már sok székelyföldinek elfogyott a türelme a hitegetések miatt. Az RMDSZ-nek minden választási kampányban fontos az autonómia, de a voksolások után ezt a kérdést rövid időn belül elfelejtik.

 Az Erdélyi Magyar Néppárt milyen típusú autonómiával lenne elégedett?

 – A Székelyföld számára egyértelműen a területi-közigazgatási autonómia lenne a megfelelő, míg a vegyes népességű területeken a kulturális autonómia. Mindkettőt nagyon fontosnak tartjuk, de jelenleg a székelyföldi területi autonómia az aktuális, ez van napirenden, s emellett állunk ki minden fórumon.

 Ön szerint mi az oka, hogy az RMDSZ nem támogatta a Néppárt autonómiatüntetéseit?

 – Emögött lehet hiúság, féltékenység, s az is, hogy egy rivális párt akciójáról van szó. Mi annak idején kijelentettük, és be is tartjuk azt az ígéretünket, hogy bárki kezdeményezze a Székelyföld területi autonómiáját, azt mi támogatjuk. Tehát mi is ott leszünk Marosvásárhelyen március 10-én, a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett Székely Szabadság Napján, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt ezen a rendezvényen.

 Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi rendőrség parancsnoka szerint a nyilvános rendezvényeket véleményező bizottság február 12-én elemezte az SZNT által meghirdetett rendezvény részleteit, és csak a székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezést véleményezte kedvezően, az összegyűltek felvonulását nem. Mi ennek az oka?

– A rendőrség jelenleg ezt a határozatot hozta, tehát felvonulni nem szabad. De bízom abban, hogy azért Románia mégis csak jogállam, s a menetelésre is megkapjuk az engedélyt, hiszen semmi olyan dolog nem történne, ami nem lenne eurokonform. Az olyan a kijelentéseket pedig már megszoktuk, mint amelyek például Marius Pascan volt Maros megyei prefektus szájából hangzottak el. Ő hazaárulásnak látja, hogy a székelyek különálló közigazgatási egység létrehozását akarják. Azt veszem észre, hogy ma már egyre több román politikus megérti azt, mit szeretnének a székelyek elérni, s az nem veszélyezteti az állam egységét. S az olyan politikai kalandorok szövegét, mint amilyen Pascané, nem vesszük tudomásul.

 Engedjen meg egy másik témát: idén EP-választások lesznek Romániában. A Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) európai parlamenti képviselő-jelöltje Tőkés László. Ez azt jelenti, hogy Tőkés úr a Néppárt színeiben indul?

 – Március 26-áig kell benyújtani a jelöléséket, s mi még reménykedünk abban, hogy addig létrejön az erdélyi magyar koalíció. Tehát a három magyar politikai szervezet közös listát állít, s azt Tőkés László vezeti. Ennek nincs technikai akadálya, s abban az esetben, ha nem jön létre a koalíció, akkor más eszközt találunk annak érdekében, hogy Tőkés László folytathassa a munkáját Brüsszelben.

 

Medveczky Attila