vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.07. 

Elkezdődött a táncházmozgalom Kárpátalján

Hat kárpátaljai érték került be a Külhoni Magyar Értéktárba

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület január 23-ai kezdettel több hónapra kiterjedő táncházmozgalmat indított a HUNG-2013 program keretében, mely augusztusig a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári járások településeit igyekszik megmozgatni.

 Milyen múltra tekint vissza a kárpátaljai táncház-mozgalom? – kérdezem Kovácsné Molnár Eleonórát, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökét.

–Kárpátalján hiába is keresnénk a táncházmozgalom gyökereit. A szocialista érában működő kultúrházak vezetői a programokban szerepeltették a néptáncot, s műsoraikkal turnéztak is Magyarországon, ám amit előadtak, abban – a hajdani kultúrházak igazgatói szerint is – az akadémikus balett és a néptánc elemeit ötvözték. Ez tehát nem az a tiszta, autentikus magyar néptánc és népzene volt, amit mi most táncházmozgalom alatt értünk. Tehát teljesen eltérő mozgáskultúráról beszélhetünk. Nem mondom, hogy nem szép és tüneményes, hogy a gyerekek a színpadon előadják műsorukat, de az még nem táncház. A táncház olyan hely, ahol az ott összegyűlő fiatalok igazi, élő népzenére táncolnak olyan magyar táncokat, amelyeket helyi, vagy magyarországi néptáncosok mutatnak be. A résztvevőknek közben a táncoktató a zenékről és a táncokról különböző információkat is átadnak.

 Ma sokan arról panaszkodnak, hogy a fiatalok inkább a számítógép mellett töltik szabadidejüket, és nem igazán érdekli őket a hagyományok. Nehéz a kárpátaljai magyar ifjúságot megszólítaniuk?

 –Nem könnyű a kárpátaljai magyar fiatalokat megszólítani, hiszen már korábban nálunk is tapasztalhattuk azt, hogy az ifjúág jelentős része nem vesz kezébe komoly irodalmat, nem törődik a hagyományokkal, nem hallgat népzenét. Éppen ezért a cserkészet, az egyházi ifjúsági intézményhálózat, a beregszászi főiskola – ahol mesterképzés indult el a néptáncosok és népzenészek részére – mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalok úgy szórakozzanak, hogy közben ápolják gyökereiket is.

 Akik azt hiszik magukról, hogy botlábúak, de mégis szeretnének a programhoz kapcsolódni, azok számára tanfolyamot is hirdetnek, hogy kishitűségüket legyőzhessék?

 –Amikor elindítottuk a táncházmozgalmi programot, megnyitó beszédemben elmondtam, a táncházban az a jó, hogy „megbizonyosodhatunk arról, hogy a másiknak is két ballába van”. Nem kell magunkat rosszul érezni attól, hogy nem tudunk táncolni, hiszen nem színpadi produkcióról van szó, hanem egy közösségi térben való kulturális együttlétről. A több hónapon keresztül zajló programsorozat azért szerveztünk, hogy a népi kultúránk részét képező táncokat minél több emberrel megszerettessük, és elmondhatom, hogy a már megszervezett táncházak nagy érdeklődére tartanak számot. A teremben lévő néptáncosok igyekeznek a többiek számára az egyszerűbb lépéseket megtanítani. A képzéseket főleg a néptáncosaink, népzenészeink részére szervezzük, mert az a célunk, hogy elutazzanak a profi néptáncosokkal zajló, az autentikus magyar néptáncon alapuló Veszprém megyei Kiscsőszi Tanyafesztiválra. A közelmúltban a Hungarikum Bizottság a táncházmódszert mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét a hungarikumok listájához sorolta, éppen ezért lényeges, hogy a kárpátaljai magyarok megismerjék azt, miről szól a táncház. Ez azért fontos, mert többségüket olyan módszerrel oktatták, aminek az a Mojszejev a szülőatyja, aki koreográfiáit a különböző népek táncainak és a hagyományos balettelemeknek az ötvözésével alakította ki. Ezért is örültem különösen a Pál István „Szalonna” és csapata által beindított mesterképzésnek, mert párhuzamosan indult el a két program – a miénk és a főiskolai - egymástól függetlenül. Azok az oktatók, akik Kárpátalja magyar lakta településein megtartják a táncházakat, részt vesznek ezen a mesterképzésen is.

 A táncházmozgalom „csupán” egyike a programjuknak, hiszen bekapcsolódnak a külhoni magyar értékek gyűjtésébe is.  

–2011 őszén Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke Kárpátalján járt, és az ő ösztönzésére kapcsolódtunk be a népfőiskolai mozgalomba, s megalakítottuk egyesületünket. 2012. januárjában sikerült Ukrajnában akkreditálni magunkat, így jelenleg hivatalos jogi személyként tevékenykedünk. Mint egyesület, nem egy adott település kulturális motorja vagyunk, hanem Kárpátalja magyarok által lakott térségére terjesztjük ki tevékenységeinket. Kárpátalján nagyon jól kiépített a magyar oktatási hálózat, a politikai érdekképviseletünk is működik, így a mi feladatunk a hagyományaink megélésének elősegítése, az értékgyűjtés és az értékek átadása. Kiemelkedők a felnőttképzési programjaink, érettségi előtt álló diákoknak tudománynépszerűsítő körutat, míg pedagógusoknak továbbképzéseket szerveztünk. A paraszt-polgári életet bemutató fotókiállítást és előadást bonyolítottunk le. Nagy megtiszteltetést jelentett számunkra, hogy Balog Zoltán miniszter úr az identitást megtartó erő címet viselő konferenciánk díszvendége, előadója volt. A számos program mellett, amire legbüszkébbek lehetünk az, hogy még a hungarikum-törvény elfogadása előtt elindítottuk értékgyűjtő munkánkat. 2012-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, kezdtük meg az értékek összegyűjtését Kárpátalja négy járásában, összesen 90 településen. A kérdőívek összesítésével létrejött egy adatbázis, amely alapján 2013 márciusában a Kárpátaljai Értéktár Bizottság összeállította a Kárpátaljai Értéktárat, melyből hat értéket emelt ki, amit a megfelelő mellékletekkel, ajánlásokkal ellátva továbbított a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottságának. A szakbizottság pedig ezeket – a kárpátaljai archaikus imát, a magyar vagy Jósika-orgonát, a salánki hordót, a beregi szőttes és hímzést, a kárpátaljai Rákóczi-kultuszt és a vereckei honfoglalási emlékművet – beemelte a Külhoni Magyar Értéktárba. További indoklással, ajánlással kérni fogjuk ezen értékeknek a Magyar Értéktárba való felvételét a Hungarikum Bizottságnál, majd csak ezután születhet döntés arról, hogy a Magyar Értéktár mely kárpátaljai elemeit tartják méltónak arra, hogy hungarikummá nyilvánítsák.

 

Medveczky Attila