vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.14. 

A rutinos versenyzőinktől várhatjuk a jó eredményeket

Európa-bajnokságra készül a magyar birkózó-válogatott

Eseménydús időszakot élnek birkózóink, akik máris túl vannak az első megmérettetésen. A  Szombathelyen rendezett Grand Prix viadalon már az új szabályok szerint, és az újonnan kialakított súlycsoportokban küzdöttek meg egymással az indulók. A pihenésre eztán sem lesz idő, mert bő három hét múlva kerül sor az Európa-bajnokságra Finnországban.

Sportrovatunk vendége a férfi kötöttfogású birkózó-válogatott szövetségi kapitánya, Struhács György, akivel a hétvégén lezajlott Magyar Arany Nagydíj Polyák Imre Emlékversenyen szerzett tapasztalatok mellett a sportágban végbement változásokat, valamint a közelgő Európa-bajnokság esélyeit is áttekintettük és a kapitány megosztotta velünk azt is, mi a különbség egy ügyes és egy világklasszis birkózó között.

 Tavaly szeptemberben véglegessé vált, hogy mégis az olimpiák műsorán marad a birkózás. Helyreállt már azóta a birkózótársadalom lelkivilága?

 –Teljes mértékben helyreállt, sőt, akár azt is mondhatom, hogy a köreinkben tulajdonképpen már lecsengett ez az ügy. Ehhez persze azt is tudni kell, hogy mi mindvégig töretlenül hittünk abban, hogy nem törlik sportágunkat az olimpiáról. Egyszerűen nem lehet ilyet tenni egy olyan sportággal, amely a legősibb sportágak közé tartozik a világon. Azt is meg kell említeni, hogy a sportág vezetése példaértékűen reagált a helyzetre. Amellett, hogy még a korábbinál is jobban összefogott a nemzetközi birkózótársadalom, számos szabálymódosítást is bevezettünk.

 Szeretném megkérni kapitány urat, hogy röviden mondja el, melyek a legfontosabb módosítások?

 –Egyértelműen látszik, hogy a sportág látványosabbá tétele volt az egyik legfontosabb cél. A szabálymódosítások is ennek érdekében lettek bevezetve. Ezek a szabályok érzékelhető módon az akciódús birkózást helyezik előtérbe, azt ösztönzik, hogy a versenyzők támadjanak, a pontszerzésre törekedjenek. Immáron nem egy, hanem két pont jár a mögé kerülésekért és a levitelekért is, kivéve akkor, ha azt kontrából indítva hajtják végre. A megváltozott szabályok közül ki kell emelni azt, hogy az eddigi háromszor két percet kétszer három perc birkózás váltotta fel. További változás, hogy mostantól már nem önmagában a menetek megnyerése a cél, hanem az, hogy a versenyző minél több pontot szerezzen a párharcban. A birkózók által menetenként szerzett pontok természetesen összeadódnak, viszont nincs külön győztes az egyes menetek végén. Abban is változás állt be, hogy amíg korábban mindig legalább négy percig tartott egy-egy mérkőzés, mostantól már – a cselgáncshoz hasonlóan – akár nagyon hamar is véget érhet egy találkozó. A kétvállas tus mellett ugyanis további három olyan helyzet is kialakulhat, amely a mérkőzés azonnali befejezését eredményezi. A nagyívű dobás, melynél kétvállra érkezik az ellenfél, illetve a két darab hárompontos értékű dobás egyaránt azonnali győzelmet ér az azt végrehajtónak, de csak akkor, ha a dobó az akció lepontozása után vezet. Emellett akkor is lezárják a meccset, ha az egyik fél hétpontos előnyre tesz szert. Ezek a szabályok egyébként éppen itt nálunk, a tavalyi budapesti világbajnokságon debütáltak és egyelőre úgy fest, hogy beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

 Milyen módon változtak a súlycsoporti beosztások?

 –A súlycsoportok az olimpiai birkózó-versenyekhez lettek kialakítva. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy azonnal életbe léptek, hiszen a következő, 2016-os riói olimpián már mindhárom szakágban hat-hat súlycsoport szerepel majd a programban az eddigi hét helyett. Ez konkrétan úgy néz ki, hogy a korábbi 55, 60, 66, 74, 84, 96 és 120 kg-os súlycsoport helyett szabadfogásban 57, 65, 74, 86, 97 és 125 kilogrammban, míg a kötöttfogásban 59, 66, 75, 85, 98 és 130 kilogrammban rendeznek majd versenyeket az olimpián, illetve az egyéb, köztes világversenyeken. Nálunk van olyan, akinek ez jó, másnak kevésbé, hiszen például az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnokság Lőrincz Tamásnak ( 66 kg ), illetve a 2008-ban Eb-győztes Bácsi Péternek ( 74 kg ) jobb lett volna, ha másként módosulnak a kategóriák, mert magasabb súlycsoportba nem tudnak lépni, ugyanakkor viszont mindketten eléggé sokat fogyasztanak ahhoz, hogy a jelenlegi súlycsoportjukhoz szükséges és előírt versenysúlyt hozni tudják. Módos Péter sem kedvezményezettje a változásoknak, ám bízunk abban, hogy valamennyien alkalmazkodni tudnak majd az új helyzethez.

 – Beszéljünk az aktualitásokról is, hiszen kezdetét vette a versenyidőszak. Miként értékeli a hétvégén lezajlott Magyar Arany Nagydíjat?

 –A szombathelyi Grand Prix viadal különlegességét az adta, hogy ez most egy kísérleti verseny volt, és nemcsak számunkra, de úgy gondolom, hogy mindenki más számára is. Egyrészt élesben lehetett gyakorolni az új szabályok alkalmazását, és az új súlycsoportokban is kipróbálhatták magukat a versenyzők. Mi, szakmai vezetők pedig mindezek függvényében értékes tapasztalatokkal gazdagodhattunk.

 –Kérem, mondjon példákat is ezekre!

 –Az ilyen megmérettetések azért jók, mert megmutatják az erősségeinket és a gyengeségeinket is, így világossá válhat, hogy mely dolgokban állunk megfelelően, és melyek azok a területek, ahol előrelépés szükséges. A mi helyzetünkre vetítve azt lehet elmondani, hogy azon versenyzőink, akik már évek óta a világ élvonalába tartoznak, továbbra is képesek megbízható, jó teljesítményre. Ez mindenképpen örömteli dolog, különösen, ha a közelgő kontinensviadalra gondolunk. A negatívumok említésekor elsőnek mondanám, hogy nagyon nagy veszteség számunkra világklasszis versenyzőnk, az olimpiai bronzérmes Módos Péter súlyos sérülése. Jelen állás szerint biztosra vehető sajnos, hogy Módos Petinek ki kell hagynia az Európa-bajnokságot. Úgyszintén megsérült a 21 éves Kéri Zoltán, aki pedig közel állt ahhoz, hogy első bronzérmét megszerezze a felnőttek mezőnyében. Ugyanakkor az is látszik, hogy a közvetlen utánpótlásban sajnos komoly hiányosságaink vannak. A feltörekvő, fiatal birkózóink számára egyelőre még láthatóan magas szintet jelent a felnőtt, elit mezőny. Jó példa erre a nehézsúlyúak küzdelme, ahol a már visszavonulással kacérkodó, 40 éves Deák Bárdos Mihály és a fiatal Lám Bálint közül még mindig Deák Bárdos szerepelt jobban a Magyar Nagydíjon.

 Pedig Lám Bálint junior világbajnoki címmel büszkélkedhet, és mindenki benne látja Deák Bárdos utódját.  

–Igen, ez igaz, a tehetsége vitathatatlan, és a junior világbajnoki címe sem a véletlen műve volt. Ám azt Bálintnak is többször elmondtam, hogy a junior és a felnőtt eredmények nincsenek egyenes arányban egymással. Attól, hogy valaki juniorként világbajnok lesz, még nem lesz automatikusan felnőtt világklasszis is. Nagyon sok munkára, alázatra és kitartásra van szükség ahhoz, hogy felnőtt korban is kijöjjenek azok az eredmények, amelyekre a képességek alapján egy versenyző predesztinált lehet. Bálintnak főleg fejben, és a hozzáállás terén kell előrelépnie. Ha ez megtörténik, akkor valóban Deák Bárdos nyomdokaiba léphet majd a jövőben.

 Bő három hét múlva Európa-bajnokságot rendeznek Finnországban. Milyen reményekkel utazik oda a válogatott?

 –Az Európa-bajnokság jó értékmérő lesz, hiszen egy komoly világversenyen lehet majd megnézni, hogy kik hogyan reagáltak a sportágban végbemenő változásokra. Biztosra veszem, hogy az új szabályok és az új súlycsoporti besorolások miatt számos meglepetés fog majd születni. Várhatóan lesznek olyan versenyzők, akik a korábbi eredményeikhez képest kimagaslóan szerepelnek, és olyanok is, akik visszafogottabb eredményt érnek majd el. A célunk nekünk, magyaroknak az lehet, hogy a bennünket inkább hátrányosan érintő változások ellenére is minél jobb eredménnyel zárjuk a kontinenstornát. Szakmailag emellett nagyon kíváncsi leszek arra is, hogy azok a fiatalok, akik lehetőséget kapnak a megmérettetésre, miként szerepelnek majd. Természetesen összességében szeretnénk a magyar birkózóhagyományokhoz méltó módon szerepelni, és erre meg is van az esélyünk.

 Kiktől várhatunk kimagasló szereplést?

 –Úgy gondolom, hogy Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Kiss Balázs és Bácsi Péter egyaránt esélyes lehet a dobogóra. Módos Peti kiesése nem csupán azért keserít el, mert egy éremesélyes versenyzővel így kevesebben utazunk Finnországba, hanem azért is, mert az ő súlycsoportja megszűnt, emiatt azt lehet mondani, hogy a magyar élversenyzők közül ő járt talán a legrosszabbul az átszervezésekkel. Ezért az Európa-bajnokság ragyogó lett volna számára tapasztalatszerzés céljából, én pedig külön is kíváncsi lettem volna arra, hogy miként szerepel az új felállásban egy világversenyen.  

Lassan elérkezünk a riói olimpiai ciklus feléig. Ha a jelenlegi helyzet alapján kicsit távolabbra tekintünk, lát-e feltörekvő tehetségeket, akik akár Rióig, akár magán az olimpián majd pozitív meglepetést okozhatnak?  

–Amint arra már korábban is utaltam, sajnos az utánpótlásban hiányoznak az igazán kimagasló tehetségek. Úgy szoktam fogalmazni, hogy aki ifjúsági vagy junior korban elér egy nagy eredményt, az nagyon ügyes birkózó, aki pedig erre felnőtt szinten is képes, az világklasszis. Ügyes birkózóink most is vannak, ám amint azt Lám Bálint kapcsán is elmondtam, az utánpótlás-szint és a felnőtt szint két külön világ és kérdéses, hogy kiből válik majd világklasszis közülük. Korántsem a véletlen műve, hogy az elmúlt évek szép eredményei döntően ugyanahhoz a négy-öt versenyzőnkhöz fűződnek. A Rióig hátralévő időben persze kapnak majd lehetőséget az arra érdemes fiatalok, és bizonyíthatják, hogy lehet velük számolni nemzetközi szinten is. Mégis: a jelenlegi helyzetben úgy vélem, elsősorban a mostani élversenyzőink szerezhetnek újabb olimpiai dicsőséget a magyar birkózósport számára Rio de Janeiróban is.

Kovács Attila