vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.14. 

A gyermekvállalás támogatása kiemelt célja a kormánynak

A családi élet és a munkahelyi feladatok összeegyeztetése alapvető érdeke a munkaadóknak

A család és a munka iránti elköteleződés jellemzi a kabinet politikáját. Ennek érdekében a kormány az idén is meghirdeti a Családbarát Munkahely pályázatot. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: az alaptörvényben rögzítettük a családok védelmét, és a családok védelméről szóló 2/3-os törvény megnevezi a családok jogosultságait, így a pénzbeli támogatásokat is. Tehát a család közjogi védelme soha nem volt annyira erős, mint jelenleg.

 1982-től minden évben a születések száma kevesebb, mint a halálozásoké. Ez az egyik oka annak, hogy a kormány annak idején meghirdette a Családbarát Munkahely pályázatot, és a családi adókedvezményt bevezette és kibővítette?

 –A Családbarát Munkahely pályázati rendszert 2000-ben hozta létre az első Orbán-kormány és most 2011-ben megújítottuk és kibővítettük. Azért tartottuk lényegesnek a pályázat újbóli bevezetését, hogy azt a foglalkoztatás-támogatást, aminek rendszerében alapvetően a családbarát foglalkoztatás, a gyesről visszatérő édesanyák bevonása a kiemelkedő, próbáljuk meg a munkáltatók számára is minél jobban népszerűsíteni, s felhívni a figyelmet arra, hogy a család és a munkahelyen elvégzett munka nem áll ellentétben egymással. Tehát azt szeretnénk elérni, hogy a munkáltatók vegyék figyelembe azt, hogy a családos munkavállalóknak más kötelezettségeik is vannak, s ennek mentén próbáljanak meg rugalmas munkaidőt kialakítani, vagy adott esetben gyermekfelügyeletet szervezni a munkahelyen. Tavaly körülbelül 250 munkaadó jelentkezett erre a pályázatra, és húszan nyertek. A pályázók körén belül négy kategóriát különböztetünk meg: a kisvállatokat, a középvállalatokat, a nagyvállalatokat és a költségvetési szerveket. Nyilvánvalóan nem az elnyerhető támogatás - 1,5 millió forint - a meghatározó a pályázat beadásakor, hanem az üzenetérték, hogy segítséget kíván nyújtani a munkaadó az élet két kiemelt fontosságú területén: a családi élet és az alkotó munka minél finomabb összehangolásában. A családi adókedvezménynek pedig az a fontos üzenete: kapcsoljuk össze a családot, mint a társadalom alapegységét, és a megélhetést biztosító munkát. A munkából szerzett jövedelem kapcsán az állam azt mondja ki, hogy az adó egy részére ő maga nem is jogosult, ezért azt a családoknál hagyja. Ezzel az intézkedéssel is hozzájárul a gyermeknevelés és gyermekvállalás többletköltségeihez. Míg 2010-ben 13 milliárd forint maradt a családoknál az adókedvezménynek köszönhetően, addig a 2014-ben járulékokra is kiterjesztett kedvezmény várhatóan 240 milliárd forintot hagy a családoknál. Ennek az összegnek a nagysága akkora, mintha az összes gyermekgondozási ellátást még egyszer odaadná az állam a családos munkavállalóknak.

 Miért éri meg a munkaadónak a Családbarát Munkahely pályázaton részt vennie?  

–Egy nagyvállalatnál az összeg nem feltétlenül meghatározó, de a jelentkezők száma azt mutatja, hogy egy adott cégnek akár PR-értékben is fontos az, hogy családbarát munkahellyé váljon. Minden foglalkoztatónak érdeke, hogy a munkavállalója lehetőség szerint minél több munkaidőben dolgozzon, kevesebb ideig legyen táppénzen; tehát lehessen rá számítani. Ezért is lényeges, hogy a munkaadó ne csak a munkavállalóra, hanem annak családjára is legyen tekintettel. A családi élet és a munkahelyi feladatok összeegyeztetése alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel hatékonyabban lehet dolgozni.

 Mely grémium és miként ellenőrzi a támogatási összeg fölhasználását?

 –Programokról szóló pályázatról van szó, így aki pályázik, leírja azt, hogy miért szeretné megszerezni ezt a címet magának, s miért gondolja magáról azt, hogy családbarát foglalkoztató. Néhány példa: van olyan pályázó, aki a nyári időszakban, amikor nem üzemelnek a bölcsődék, óvodák, létrehoz egy gyermekmegőrzőt. Máshol családi tréninget, hétvégét szerveznek, ahová a családokat is elhívják, hogy jobban megismerjék egymást. Hogy ki jogosult a cím használatára, azt az EMMI, mint kiíró szerv dönti el.

Az EU több tagállamában is egyre több munkáltató vezet be úgynevezett családbarát intézkedéseket?

 –A családpolitika minden tagállam saját hatáskörébe tartozik, így egységes direktívák, irányelvek erre vonatkozóan nincsenek. Tehát minden tagország maga dönti el, hogy milyen intézkedések bevezetését tartja szükségesnek. Ahogy említette, Magyarországon a ’80-as évek óta folyamatosan csökken a népesség száma, s ebben a 30 évben körülbelül 800 ezer fővel csökkent hazánk lakossága. Szinte az összes európai országra jellemző a népesség csökkenése, így más-más módszerrel próbálkoznak ezen a tendencián változtatni. Magyarországon számos intézkedés született azért, hogy még több gyermeket vállaljanak a házaspárok. Már szó esett a családi adókedvezményről, de  az intézkedések körébe tartozik a 2014. január 1-től bevezetett gyed extra intézkedéscsomag is.

   A kisgyermekek napközbeni ellátását is segítette a kormány?

 –Természetesen lényeges a napközi ellátás fejlesztése, hiszen hiába szeretne valaki visszamenni dolgozni, amire a jogszabályok lehetőséget teremtenek, ha nem tudja megoldani a gyermek napközbeni elhelyezését. Éppen ezért több mint 6000 új és csaknem 5000 felújított bölcsődei helyet adunk át 2014 végéig. Az elmúlt 4 évben 28 milliárd forintot fordítottunk erre a célra, és a jövőben is szeretnék a bölcsődei férőhelyek növelését prioritásként kezelni.

 Az MSZP szerint az Orbán-kormány az általa meghirdetett családbarát politikával szemben a szegénységet és a kilátástalanságot erősítette kormányzása alatt, a megváltoztatott rendeletek, intézkedések mára az emberek létbiztonságát veszélyeztetik. Mi erről a véleménye?

 –Az eddig ismertetett számok is éppen az ellenkezőjét bizonyítják annak, amit a szocialisták állítanak. A családokat pontosan a jelenlegi kormányzat vette védelem alá. Alaptörvénybe foglaltuk a családok védelmét, és a családok védelméről szóló 2/3-os törvény – amiről a médiában kevesebb szó esik – megnevezi a családok jogosultságait, így a pénzbeli támogatásokat is. Tehát a család közjogi védelme soha nem volt annyira erős, mint jelenleg. Azt is meg kell említeni, hogy a gyes időszakát éppen az előző kormány csökkentette 2 évre, amit mi visszaállítottunk 3 évre. Így nagyon sok intézkedés bizonyítja, hogy a család védelme és a gyermeknevelés kiemelt célja a nemzeti ügyek kormányának.

 

Medveczky Attila