vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.14. 

A baloldali összefogás adóemelésre, támogatás-megvonásokra, megszorításokra készül

A Gyurcsány-korszakkal szemben a mostani kabinet megvédi a nyugdíjasokat, és mindent megtesz terheik csökkentéséért

Dr. Pósán László országgyűlési képviselő az április 6-ai országgyűlési választáson a Debrecen központú Hajdú-Bihar megyei 2. választókerületben méretteti meg magát. Képviselő úr elmondta: a baloldali politikusok brutális adóemeléssel akarják büntetni mindazokat, akik a családi adórendszerrel jobban jártak.

 Február 21-én megkapta a határozatot, mely szerint a választási iroda nyilvántartásba vette. Számított arra, hogy ilyen hamar sikerül összegyűjteni az aláírásokat?

 –Természetesen bíztam benne, hogy minél korábban összegyűjtsük az aláírásokat. Úgy szerveztük meg a munkánkat, hogy a szükséges ajánlási számot jóval meghaladva adjuk le az íveket. Ezért külön köszönet illeti az önkéntes segítőinket. Azért is volt szükséges a minél hamarabbi nyilvántartásba vétel, hogy a Fidesz –KDNP pártszövetség minél korábban le tudja adni országos listáját. Még a februári aláírásgyűjtés előtt létrehoztuk a kampánycsapatunkat, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy önkéntes segítőket toborozzunk akár a rezsicsökkentő fórumokon is.  

Bizonyára több választóval, civil szervezettel is konzultált. Hogyan látja, a debreceniek mennyire szeretnék megvédeni az eddigi sikereket, és tudják-e azt, hogy a Gyurcsány-féle választási koalíció megszorításokra készül?

 –A debreceniek többsége tudja, hogy mi a választás tétje, s azt is, hogy a baloldal megszorításokra készül. Volt már olyan példa a magyar történelemben, nem is olyan régen, 1998 és 2002 között, mikor kedvező változások álltak be az ország életében, majd a nyolc éves szocialista-liberális kormányzat a szakadék szélére sodorta hazánkat. Éppen ezért a választók többsége azt gondolja, hogy erre többé ne kerüljön sor, hanem meg kell védeni az eddig kiharcolt sikereket, s folytassuk tovább a munkahelyteremtést, az ország építését. De ne legyünk naívak: a baloldalnak is vannak elkötelezett hívei, és olyanok is, akiket továbbra is meg lehet téveszteni hazugságokkal.

 Milyen következményei lehetnek annak, amit a baloldaliak szeretnének megvalósítani? Gondolok a személyi jövedelemadó 16-ról 30%-ra emelésére, a gyed-extra eltörlésére, a családtámogatás és a rezsicsökkentést leállítására?

 –A családok napi megélhetése szempontjából nagyon súlyos következményei lennének annak, ha a baloldali koalíció kerülne az ország élére. Amennyiben eltörölnék a rezsicsökkentést, akkor egyik napról a másikra körülbelül 30%-kal emelkednének a villany, a gáz, a távfűtés, a csatornadíj árai. A családtámogatási kedvezményeket tekintve: a nagycsaládosok ma a gyakorlatban nem fizetnek személyi jövedelemadót. Ha ezeket az intézkedéseket eltörlik, akkor újra kell a nagycsaládosoknak szja-t fizetni, s ha ráadásul annak mértéke növekedne, úgy még rosszabb lenne a magyar családok anyagi helyzete, és csökkenne a vásárlóerő. Azt is minden fórumon hangoztatnunk kell, hogy a rendszerváltás óta a személyi jövedelemadónak nem volt ilyen alacsony szintje. A Bajnai-kormány idején 18% volt az alsó kulcs, míg a magasabb szint a csillagos egekig ért. Csak abba gondoljunk bele, hogy egy pedagógus-házaspárt a Bajnai-érában a legmagasabb adósávba került bele, mert a szocialisták a tanárokat gazdag embernek állították be. Tehát a baloldali politikusok brutális adóemeléssel akarják büntetni mindazokat, akik a családi adórendszerrel jobban jártak. Ezért is csodálkozom azon, hogy még így is vannak olyanok, akik azt mondják, szavazzunk a baloldalra. De ha megkérdezzük tőlük: írásba adják-e, hogy ezután a gázművek nekik magasabb számlát állítsanak ki, akkor már visszakoznak. Tán magasabb árat akar fizetni a baloldali szavazó a villanyhasználatért? Hosszú évek-évtizedek szocialista agymosása után sajnos nem lehet azon csodálkozni, hogy egyesek a baloldaliakat preferálják.

 Azt a kijelentését mivel tudja alátámasztani, ami a sajtóban is megjelent, miszerint a Gyurcsány –Bajnai korszak minden idők legkorruptabb időszaka volt?

 –Talán az egész újságot meg lehetne tölteni csak azokkal a példákkal, amelyekről az elmúlt években a magyar média tisztességes része rendre hírt adott. Elég, ha csak a legutolsó eseményre, Simon Gábor vagyonnyilatkozatára gondolunk. Rejtély, honnan szerezte az osztrák bankfiókban őrzött 240 millió forintnyi devizáját, mert nem tűnik legális jövedelemből magyarázhatónak ez az összeg. Több szocialista politikus került korrupció gyanúja miatt bíróság elé. Emellett vannak jogi aspektusból rendben tűnőnek ügyek, olyanok, amelyek mögött viszont nincs érdemi munka. Mégis mi magyarázza azt, hogy az MSZP-és Józsa István cége tíz év alatt több mint 6 milliárd forintot vett föl a Paksi Atomerőműtől? Milyen szaktudás kellett ehhez?

 Szokásos baloldali szlogen, hogy a kormány nem törődik a nyugdíjasokkal. Mennyivel javult 4 év alatt az idősek életminősége, ha az országos, illetve a debreceni adatokat vesszük figyelembe?

 A tények makacs dolgok, melyekkel lehet vitatkozni, de sok értelme nincsen. Az elmúlt években az inflációhoz mérten többször emelte a kormány a nyugdíjakat. S mi történt a szocialista kormányok alatt? Folyamatosan csökkent a nyugdíjak reálértéke, sőt nomináliasan el is vettek nyugdíjat az érintettektől a Bajnai-kormány idején. A második Orbán –kormány pénzügypolitikája garantálta a nyugdíjak értékállóságát, s emellett emelte is a nyugdíjak összegét. A szép korúakat a rezsicsökkentés, a gyógyszerárak csökkentése is segítette, így még több pénz marad az időseknél. Tehát az úgynevezett nyugdíjas kosár összetétele kedvezőbben alakult, s azt sokan hangsúlyozzák az érintettek köréből, hogy több pénzük maradt, mint 2010 előtt. A Gyurcsány-korszakkal szemben a mostani kabinet, ahogyan eddig is tette, megvédi a nyugdíjasokat, és mindent megtesz terheik csökkentéséért. Természetesen nem minden családban egyformán javult az életminőség, ahogyan a nyugdíjak összege sem egyforma mértékű, ám sikerült az elérni, hogy a nyugdíj megtakarításokat ne herdálják el, így nem került veszélybe a nyugdíjasok létbiztonsága, mint 2010 előtt. Azt nem tagadom, hogy a kormány pozitív lépéseit nagyon nehezen ismerik el a szocialisták, s ezért meghazudtolják a tényeket.

 Képviselő úr a 2010. évi országgyűlési választásokon az első fordulóban egyéni mandátumot szerzett. Ugyanabban a választókerületben indul, mint négy évvel ezelőtt?

 –Nem, hiszen az Országgyűlés döntött arról, hogy a 2014-ben felálló parlamentben kevesebb képviselő foglal helyet, ami azt jelenti, hogy megnőtt a választókerületek nagysága. Korábban Debrecen városát három egyéni választókerületre osztották, most már a három választókerülethez 17 környékbeli település tartozik.

 Sikerült megismerkednie a kibővített területen élők elvárásaival?

 –Természetesen! Eddig is Debrecenben éltem, és egy város gazdasága, ipara, egészségügye nem szűkíthető le egy adott választókerületre. Minden egyes fejlesztés kihat a többi választókerületre és a környékbeli településekre is. Tehát az új területek számomra csak papíron újak, de nem ismeretlenek számomra.

 Milyen fejlesztések történtek eddig a mostani 2. választókerületben, és mire van kilátás 2014 áprilisától?

 –A legjelentősebb változás a debreceni repülőtér vonatkozásában történt. Hetente öt alkalommal indulnak járatok Londonba és Nyugat-Európa más nagyvárosába. Így Debrecen felkerült Európa légi térképére. Ez azért is lényeges, mert nagyon sok külföldi diák tanul a Debreceni Egyetemen, ami nem csak az egyetemnek jelent komoly bevételt, hanem a szolgáltatások igénybevételével az egész város számára is. A külföldi diákok számára pedig sokat jelent az, hogy a városban növekedett a repülőtér forgalma, a járatok száma. A keleti és déli városrészen, ami a választókerületemhez tartozik, jelentősen javultak a piaci szolgáltatások. Több üzletközpont nyitotta meg kapuját. Ez azért jelentős, mert hosszú időn át az emberek arról panaszkodtak, hogy a város másik végére kell átmenniük, ha be szeretnének vásárolni. Folyamatos igény, hogy növekedjen az aszfaltozott utak száma; az elmúlt 4 évben több mint 30 út aszfaltozását hajtották véghez. A közeljövő legnagyobb hatású fejlesztése a debreceni intermodális közösségi közlekedési központ létrehozása. A vasútállomás átalakítása után egy helyre futnának be a vonatok, a távolsági buszok és a villamosok, továbbá több helyi busz- és trolibusz járatnak lenne itt állomása. Mindez az utasok kényelmét szolgálná. Igaz, az új debreceni stadion nem az én választókerületemben épül föl, de mégis egy egész város számára teremt munkahelyet.

 A fejlesztésekkel csökkent-e munkanélküliség Debrecen városában?

 –2013 januárjától Debrecenben az év végéig a regisztrált álláskeresők száma hozzávetőlegesen 2000 fővel csökkent. A megye egészére is igaz, hogy csökkent a regisztrált munkanélküliek száma a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően.

 A Fidesz debreceni országgyűlési képviselői az elmúlt években több mint 40 új különadót, illetve adóemelést szavaztak meg – jelentette ki Szatmári Károly, az MSZP debreceni elnöke. Mi erről a véleménye?

 –Szatmári Károly kijelentése egyszerűen félrevezető, mert olyan adókról van szó, mint amilyen a bankadó. Multi cégeket, a távközlési cégeket is megadóztattunk. Azt ne felejtsük el, hogy ezeket az adónemeket a közteherviselés igazságosabbá tétele miatt szavaztuk meg. Tehát az új adók nem a magyar családok terheit növelték.

 

Medveczky Attila