vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.21. 

Polgári öltözék és erdélyi népviselet a Füleki Vármúzeumban

A Füleki Vármúzeum megnyitotta turista szezonnyitó tárlatait. A kiállítások a polgári öltözködésbe és az erdélyi népi viseletbe enged betekintést a vár Bebek – tornyában. A Polgári női divat a 19. században elnevezésű tárlat az 1789 és 1914 közötti öltözködést mutatja be. Mint a szervezőktől megtudtuk, főcéljuk volt a női polgári öltözködés és ehhez nélkülözhetetlen korabeli kiegészítők bemutatása. A több mint száz évet felölelő időszak végig vezeti a látogatót a divatkultúra változásain.

A 19. század divatja magában foglalta a korábbi időszakok jellegzetességeit is. Így egy-egy ruhadarabon visszaköszönt a gótika, rokokó, barokk stílusjegyek is. Emellett a reformkor, a nemzeti mozgalmak időszakában megjelenik a magyar kultúrkörben a díszmagyar viselet is. Mindezt igyekeznek a Bebek – toronyban is bemutatni.

Az erdélyi népviselet kiállítás anyagát az erdélyi származású Konthur Mária előadóművész magángyűjteményéből származik, tudtuk meg Agócs Attilától, a múzeum igazgatójától. A magángyűjtemény felöleli  Erdély magyar népviseletének egészét, megtalálható benne a kalotaszegi, székelyföldi, ám moldvai csángó népviselet is. Ruházaton kívül különféle csodás kézimunkát is helyet kaptak a március idusán megnyíló tárlaton.

Éresőléseink szerint, a tárlat a Betléri Múzeum és a rozsnyói Bányászati Múzeum együttműködésével jött létre. Kurátora Kerényi Éva, a Gömör – Kishont Múzeum történésze. A kiállítás, melyet március 14-én, pénteken nyitották meg május 11-ig látogatható a füleki várban.

 

PP, Felvidék.ma