vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.21. 

Szlovák elnökválasztás – Bárdos Gyula 5,1%, Fico és Kiska jutottak tovább

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Robert Fico kormányfő és Andrej Kiska vállalkozó jutott az államfőválasztás második fordulójába a szlovák elnökválasztás szombaton tartott első fordulójának nem hivatalos végeredménye szerint. A Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula, aki a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltje, 5,1 százalékkal az ötödik helyen végzett.

Bárdos az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: nagyon nagy sikernek tartja az általa elért eredményt, főként annak tükrében, hogy azt a jelölésével szembeni politikai „ellenszél" dacára sikerült elérni. „Ennek ellenére meghaladtuk az 5 százalékot, ami egy lélektani határ" – mutatott rá. A magyarok lakta régiókban tapasztalt alacsony részvételi aránnyal kapcsolatban hozzátette: ez azt mutatja, hogy a helyi magyar közösség „szellemi kondíciója nagyon rossz."

 Berényi József az MKP elnöke az eredményről elmondta: a jelöléssel sikerült elérni céljukat, azt, hogy a felvidéki magyar közösség számára fontos témák a szlovák politika színterére kerüljenek. Hozzátette: a második fordulóba jutott jelöltek egyikét sem támogatják. Közölte, erre csak akkor kerülhet sor, ha azok valamelyike konkrétumokban is felvállalja azokat a lépéseket, amelyek a felvidéki magyarság megmaradását célozzák.

 A SÚSR adatai szerint a szombati voksoláson a választásra jogosult szavazópolgárok 43,4 százaléka vett részt, azaz kevesebben mentek el szavazni, mint az eddigi államfőválasztásokon átlagban. A korábbi államfőválasztások átlagos részvételi aránya 50 százalék körüli volt. Dél-Szlovákia több régiójában, vagyis a magyarok által legsűrűbben lakott régiókban, a választási részvétel az országos átlagnál is alacsonyabb volt.

 

MTI