vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.21. 

Szekeres és társai folyamatosan megsértik a közmunkásokat, s most pedig az őseinket

A Jászság településeire 94 milliárd támogatás érkezett 2010-től napjainkig, ami hatalmas eredmény

Pócs János országgyűlési képviselő családjával a Jászságban él, együtt „lélegzik” a vidékkel. A választók bizalmából pedig négy éve immár a fővárosban képviselheti érdekeiket. A jászsági emberekkel és a kormánnyal kéz a kézben elérték, hogy végre valóban megújultak a településeket összekötő utak. Már nem romlik, hanem javul a közbiztonság. A jászberényi kórházban milliárdos fejlesztés zajlik.

 Képviselő úr Jász–Nagykun–Szolnok megye 2. számú, jászberényi központú választókerületében indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként. Mennyi idő alatt sikerült összegyűjteni a jogszabályban meghatározott számú aláírásokat?

 –Egy nap alatt 3200 ajánlást gyűjtöttünk össze, s azt le is adtuk a helyi bizottságnak. Tovább folytatjuk a támogató aláírások gyűjtését: jelenleg ezeket az íveket több mint 20 ezer állampolgár írta alá a választókerületben. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb számú támogatói aláírást gyűjtsük össze, és minden magyar állampolgárnak szeretnénk biztosítani a lehetőséget, hogy kifejezze támogatását a Fidesz-KDNP szövetség mellett.

 Számítottak ilyen nagy sikerre?

 –Nem számítottunk ilyen nagy sikerre, de örömmel tapasztalom, hogy akik a rezsicsökkentésre vonatkozó íveket nem írták alá, most mindkét ajánlóívet aláírták. Ők azt mondták, hogy nem igazán hittek abban, hogy valóban megvalósul a rezsicsökkentést. Ma már számláikon láthatják azt, hogy egy évben 75-100 ezer forintot tudnak megtakarítani a rezsicsökkentés következtében. A közüzemi díjak befagyasztásával és a többlépcsős rezsicsökkentéssel visszaadtuk a lakosságnak már azt az egyhavi nyugdíjat és fizetés, amit az MSZP elvett. Tehát a kormány bizonyított, s ezért aláírják a támogató ívet és az induláshoz szükséges dokumentumot is.

 Négy év alatt milyen jelentős fejlesztéseket sikerült véghezvinni Jászberényben és a környék településein?

 –A Jászság településeire 94 milliárd támogatás érkezett 2010-től napjainkig, ami kiemelkedő eredmény országos szinten is. Hiszen ez egy lakosra számítva 1 millió forint. Ennek köszönhetően jelentős infrastrukturális, munkahelyteremtő, egészségügyi intézményeket érintő fejlesztések valósultak meg. Az utóbbit illetően ki kell emelni a jászberényi kórház 1 milliárd forintos támogatását, 200 milliós adósságkonszolidációját. A térség egészségügyi és humán infrastruktúra területe pedig 1,4 milliárd plusz összegből gazdálkodhat. A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében, mintegy 3,7 milliárd forint összértékben megvalósuló kezdeményezés képezi a hazai alapellátási rendszer fejlesztésének az egyik pillérét. A program legnagyobb értékének és várt eredményének a szemléletformálást tartom, amellett, hogy ez a program új munkahelyeket teremtett. S az is lényeges szám, hogy a Jászságban 6 milliárd forintos önkormányzati adósságátvállalás történt. Mindezt azért hangsúlyozom ki, mert az előző kormányoknak az igazságtalan lépése miatt, miszerint állami feladatokat adtak át önkormányzatoknak, úgy, hogy nem biztosították ezekhez a megfelelő forrást, a települések hiteleket vettek föl. Ami szintén fontos, hogy a munkahelyteremtő cégek nem vonultak ki a Jászságból, hanem fejlesztenek, és ezzel csökken a munkanélküliek száma.

 Javult-e az infrastruktúra helyzete Jászberényben és környékén?

 –2010-től az összes térségbeli, addig kritikus állapotban lévő úthálózat megújult. Jánoshida, Jászboldogháza, Tápiógyörgye, Jászberény, Szentmártonkáta, Jászapáti, Jászszentandrás, Jászdózsa útjai és a 31-es főút mind megújultak – ezekkel az infrastrukturális fejlesztéssekkel a lakosok régi vágyait teljesítettük. Politikai elődöm, Szekeres Imre, aki nyolc évig volt az MSZP alelnöke és négy évig miniszteri posztot töltött be, nem bírt olyan politikai erővel, hogy ezeket a fejlesztéseket végigvitte volna, viszont folyamatosan hitegette az embereket. Lényeges szám, hogy az itteni cégek 30%-kal növelték a foglalkoztatást a Jászságban, és ez a folyamat nem állt meg. Jászapáti városában, ahol 2010-ig csak bezártak az üzemek, a Jász-Plasztik Kft. 1,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás keretében PET-palackokat feldolgozó üzemet és raktárt épít saját erőből. Ennek az üzemnek tavasszal lesz az átadása, s 150 új munkahely teremtődik. Ilyenre a városban régóta nem volt példa. Arra is büszkék vagyunk, hogy 24.100 munkahely megőrzése vált biztonságosabbá a fejlesztéseknek köszönhetően, s több mint 1100 új munkahely jött létre. Az erre megítélt támogatás pedig elérte a 17.9 milliárd forint.

 Ezáltal bölcsődék, óvodák is felújításra kerültek?

 –Számos iskolát és óvodát újítottak föl, és a Jászságban is több bölcsőde épült föl. Így Jászapátiban is új, több mint 40 férőhelyes bölcsőde épült közel 100%-os állami támogatásból.

 Az idősek, a szociálisan rászorultak helyzetén is könnyítettek?

 –A kormánynak az a programja, hogy támogatta a nyugdíjak vásárló értékét, magáért beszél, s a rezsicsökkentés is főleg a szépkorúak számára hatalmas segítség. A Jászságban a szociális otthonok jól működnek, s jelentős részüket felújítottuk az elmúlt négy év során. Büszke vagyok rá, hogy az intézményvezetők olyan körülményeket biztosítanak ezekben az otthonokban, hogy ottlakók nem azt tapasztalják, hogy az állam számára fölöslegesek, hanem, hogy igenis fontosak.

 2010-től javult a közbiztonság a Jászságban?

 –Ki kell emelni, hogy a Jászságban a készenléti rendőri egység Pintér Sándor miniszter úr intézkedésének köszönhetően egész nap szolgálatot teljesít. Mindez hatalmas prevenciós erővel bír. A megyében az elmúlt 5 év alatt 24%-kal csökkent a bűncselekmények száma. A Jászságban 2012-ben 4300 bűncselekményt követtek el, ami egy év alatt 2900-ra csökkent. A lopások száma 2012-ben 2262, 2013-ban 1806 volt; a gépjárműellenes bűncselekmények száma egy év alatt több mint felére csökkentettek. A közterületen elkövetett bűnesetek, a lakásbetörések száma is jelentősen visszaszorult. A nyomozati eredmény pedig 28%-ról 38%-ra emelkedett. S így az őrizetbe vett személyek száma is a bűncselekmények arányában jelentősen növekedett. Az új Btk, az új körözési szabályok meghozatala mind –mind hozzásegített ehhez az eredményhez.

 Magyar Levente, aki az SZDSZ színeiben 16 évig volt Jászberény polgármestere, azt mondta az összesereglett, liberálisokkal szimpatizáló jászoknak, hogy mivel jász családok sokszor egymás között házasodtak, ez belterjességhez vezetett, ami „genetikailag elég sok problémát okozott” nekik. Mi erről a véleménye?

 –Az egész Jászság fölháborodott Magyar Levente kijelentésén. Ám az említett politikus már a múlt embere. Ami sokkal jobban elgondolkodtató, és vért lázító, hogy Szekeres Imre, akinek a rendezvényein hangoznak el ilyen kijelentések, ezen sértések ellen nem emeli föl a szavát, nem kér bocsánatot a jászoktól. Mi ez, ha nem rasszista megnyilvánulás? Selmeczi Gabriellát pedig megsértették mint nőt, megsértették mint édesanyát és megsértették mint képviselőt, amikor Kéri László politológus az MSZP-s Szekeres Imre fórumán kócosfogú rémségnek nevezte a Fidesz szóvivőjét. Ráadásul mindez egy volt miniszter lakossági fórumán történt, és a volt miniszternek egyetlen szava nem volt erre az alpári stílusra. Ez jellemzi a magyar baloldalt. Szekeres és társai folyamatosan megsértik a közmunkásokat, s most pedig az őseinket.

 Hogyan látja, mennyire erős a jászok identitás tudata?

 –A jászok és a kunok identitás tudata a legerősebb a hazai népcsoportok között. Gondoljunk csak vissza egy jelentős XVIII. századi eseményre. A redemptio vagyis megváltás szóval jelölik a magyar történelemben a jászkun kerület önmegváltását, amelynek során 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett korábbi kiváltságaikat. A jászok büszke emberek, és a már említett sértés nagyon mélyen érinti őket.

 Bízik abban, hogy a kormány pozitív intézkedéseit értékelik a jászságiak?

 – Magyarország is, a Jászság is jó irányba halad, s hiszem, hogy a mindig bölcs jászok tudják, félúton nem állhatunk meg.

 

Medveczky Attila