vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.28. 

Kárpátalját Magyarországnak adná az orosz Duma alelnöke

Ukrajna felosztását javasolja Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt elnöke, az orosz Állami Duma alelnöke – értesült a TVP1 lengyelországi tévé.

 A tévé híradása szerint – amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség is idézett – az orosz alsóház alelnökének erről szóló „hivatalos" levelét megkapta a lengyel, a magyar és a román külügyminisztérium is.

 A radikális megnyilvánulásairól és kirohanásairól ismert politikus azt javasolja Varsónak, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz.

 Zsirinovszkij levelét megkapta állítólag Budapest és Bukarest is: szerinte Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania. Ukrajna számára csak az ország középső része maradna, amely a lengyel tévé honlapján az ukrán zászló színeivel, kékkel és sárgával van feltüntetve.

 A TVP1 szerint a lengyel külügyminisztériumban „furcsának" találta a levelet. Közölték, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij „illedelmes" választ fog kapni felvetésére.

 Zsirinovszkij már korábban is javasolta Ukrajna felosztását. A parlamenti pulpitusnál azt hangoztatta, hogy Kijev sosem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, mert ez esetben „nem lesz mit irányítania". A TVP1 szerint Zsirinovszkij úgy fogalmazott, hogy mindig fiaskóval értek véget Ukrajna kísérletei az állam létrehozására. Azt mondta, hogy „Luck, Lemberg (Lviv) és Ternopil lengyel föld".

 

MTI