vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.28. 

Ukrán válság – Beregszászon átvilágították és megfelelőnek találták a járás vezetői posztjának várományosát

Kárpátalján tart a járásvezetői tisztségek várományosainak átvilágítása, de a magyar többségű Beregszászi járás élére jelölt Petruska Istvánt a poszt betöltésére alkalmasnak találta a múltját vizsgáló testület – írta az ungvári Kárpáti Igaz Szó. Az újság szerint a kijevi és a kárpátaljai tüntetések aktivistáiból összeállt bizottság átvilágította Petruska István, a Haza (Batykivscsina) párt színeit képviselő jelölt eddigi tevékenységét. Korábban ugyanis Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója őt javasolta a Beregszászi járás állami közigazgatási hivatalának elnöki posztjára – olvasható a cikkben, amely szerint Petruska az aktivisták általi meghallgatásán elmondta, jelenleg sem a Beregszászi, sem a többi járásnak nincs vezető apparátusa, ami tovább mélyíti a problémákat Kárpátalján. Fontosnak nevezte a helyzet mielőbbi orvoslását, kifejtve, hogy rendelkezik közigazgatási gyakorlattal, mivel 2005-től az akkori elnök, Csizsmár Béla tanácsadója volt, 2006-ban pedig a Mi Ukrajnánk (NU) párt színeiben a járási tanács (közgyűlés) képviselőjévé választották, s 2010 októberéig a testület elnökhelyettesi tisztségét is ellátta – áll az írásban.

A lap szerint Petruska képviselősége után vállalkozásba kezdett, s ott volt a kijevi Majdanon zajló békés demonstrációkon. Az átvilágító bizottságnak elmondta – így a cikk –, hogy amennyiben megbízzák a járási közigazgatási hivatal vezetésével, akkor elsősorban a májusi ukrán elnökválasztás előkészületeivel fog foglalkozni, és igyekszik létrehozni az őt támogató többségi frakciót a járási tanácsban. Közölte, hogy elsősorban az Egységes Centrum (JC) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) frakcióinak támogatására számít. Petruska hangsúlyozta, szeretné megőrizni a nyugalmat a városban és a járásban, mivel információi szerint bizonyos elemek olyasféle provokációkra készülnek, mint amilyen a vereckei emlékjel felgyújtása volt. Szerinte a békétlenséget Kárpátalján kívülről próbálják szítani, amit a Bereg-vidéken nem szabad megengedni.

Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a megye 13 járása közül eddig nyolc esetében sikerült egyértelműen egyeztetnie a vezetők személyét illetően az átvilágítást végző társadalmi aktivistákkal.

 

(kva \ kpl)