vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.28. 

Krizosztom atya kelyhe ismét Újvidéken

A magyarországi Keresztény Értelmiségeik Szövetsége és a vajdasági Keresztény Értelmiségi Kör közös rendezvényként a második világháború utáni atrocitások hetvenedik évfordulója alkalmából háromnapos közös koszorúzási körutat szerveztek, melynek keretében meglátogatták és koszorút helyeztek el az ártatlanul kivégzettek több emlékhelyén – tudósít a VajdaságMa hírportál.

Március 22-én szombaton az újvidéki ferences vértanúk emlékhelyénél tették kegyeletüket. A tíz órái misét megelőzően a ferences templomban Harmath Károly, jelenlegi házfőnök ismertette röviden a két vértanú – a rendház- és templomalapító Körösztös Krizosztom és rendtársa, Kovács Kristóf – életútját és a rendház történetét, amely a különböző tevékenységeivel a vajdasági egyházi élet egyik legaktívabb intézménye – ami – emelte ki Károly atya – bizonyára is köszönhető , hogy az ősi keresztény tapasztalat szerint„vértanúk vérének a kereszténység magja”.

A szentmisét ft. dr. Osztie Zoltán atya, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének az elnöke celebrálta, s beszédében rámutatott a vértanúság értékére és többek között az újvidéki ferences vértanúk áldozatának jelentőségére a magyar nép számára is. A szentmise végén, amely alatt a Kapisztrán Ferences Ifjúági Kórus énekelt, a KÉSZ képviselői elhelyezték a koszorút a vértanúk emlékhelyén, majd Matuska Márton ihletett előadás keretében tárta a szép számú jelenlévő elé az 1944-es vérengzések és megtorlások kegyetlenségét és azok kihatását a vajdasági magyarság lelki állapotára.

Az ünnepség a ferenceseknél közös ebéddel zárult a Bonaventurianum Fiúkollégiumban, majd koszorúzással folytatódott a katolikus temetőben.

Az újvidéki ferences rendház rendezvénysorozattal emlékezik meg Krizosztom és Kristóf atya vértanúságáról. A koszorúzási ünnepség ennek a nyitánya volt. Erre az alkalomra hozták el a Budapestről az anyaországi zarándokok azt a kelyhet is, amelyet a rendház vértanúvá lett első házfőnöke használt. A kehely, mint nagy értékű ereklye húsvétig marad Újvidéken, majd Szabadkára onnan pedig azokra a helyekre folytatja vándorútját, ahol a további öt ferences vértanú élt, majd október utolsó hétvégéjére újra visszakerül Újvidékre, amikor is sor kerül a zárórendezvényre. A nyár folyamán még alkotótábort rendeznek a vértanúság témájára, s megjelenik a rendház története könyv formájában.

 

(Ferencesek.hu)