vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.28. 

Gyurcsány kormányszóvivője

Szakértők szerint egy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy pozícióba emelése a kinevező felelőssége. Ezen a tavaszon lesz 4 éve, hogy a a Gyurcsány–Bajnai-kormány regnálásának utolsó hónapjában egy különös kegyetlenséggel megfojtott embert találtak egy másik kormánytisztviselő lakásában. Ugyanennek az MSZP–SZDSZ-kormánynak az államtitkára az akkor hivatalban lévő miniszterelnökkel való édes könnyes összeborulásban coming outolt. Vagyis feltárta homoszexuális irányultságát. Az államtitkár eltűnt a nyilvánosság elől, a kormányszóvivőt azonban zsarolták, melegbárokban készített felvételekkel, melyeken férfiakkal volt félreérthetetlen szituációban.

A kormánynak és a pártembereknek is kellemetlen volt a botrányos eset, Gyurcsány azonban ragaszkodott a szóvivőjéhez. Az MSZP-ben kissé értetlenül álltak a talányosan erős kapcsolat előtt. Hogy a szóvivő halála öngyilkosság vagy gyilkosság miatt következett be, mindegy is, ezt már nem tudjuk meg. Lehetséges indokaként felmerült a depresszió, a túl gyors szakmai siker, a szerelem és a féltékenység is. Ugyanakkor egy fővárosi melegbár alkalmazottai elmondták, hogy a kormányszóvivő a törzsvendégük volt, egy-egy éjszaka 50 ezer forintot is elköltött a bárban. A bulikra mindig nagy társasággal érkezett, szerette a jó borokat és a különleges whiskyt. Havonta akár másfélmillió forint is lehetett csak az italszámlája. Ám az egyik bulvárlap szerint, nem az italszámlái voltak a legmagasabbak a kormányszóvivőnek, mert gondolt egyet, és  barátaival „átugrott” Londonba bulizni. Egyszer egy olyan nagyszabású, exkluzív partit nézett ki magának és barátainak, ahová csak szőke hajjal lehetett belépni. A kormányszóvivő egyébként is festett fekete haját most a londoni buli kedvéért szőkére festette. Egy szalon állt a rendelkezésére, amely bármikor kinyitott, akár vasár- és ünnepnap is, hogy a kormányszóvivő kívánságait teljesítse. Ha még emlékeznek, ekkor jutott nekünk a fájdalmas megszorítás Bajnai keze által, miközben ők királyi udvartartást fizettek, és milliókat szórtak szét. Korgó gyomrú gyerekek ültek az iskolapadokban. Koldusok tömege kéregetett minden kereszteződésben, a munkanélküliséget csúcsra járatták, és az urak mulattak valahol. Kiugrottak Londonba. Fizették a zsarolókat. Szintén egy bulvárlap tájékoztatása szerint „a politikai felső vezetés kifejezett kérése volt a rendőrség felé, hogy szigorúan bizalmasan kezeljék az ügyet”. Vagyis ne csináljanak semmit. De vajon ki volt ilyen fontos, akit fedni kellet? Aki szolgálati-, vagy államtitok birtokába juthat, az adott pozícióba történő kinevezése előtt nemzetbiztonsági ellenőrzésen esik át. A kormányszóvivő esetében ez feltételezhetően a legszigorúbb, a C típusú vizsgálat volt, melyek során egy kérdőívet kellett volna kitölteni, melyen az egyik kérdés így szólt: Van-e önnek házasságon kívüli kapcsolata, akár homoszexuális is?

Amennyiben a kérdőívet kitöltő személy erre a kérdésre igennel felelt, ellenőrizték, hogy emiatt zsarolható-e? És ha hazudott?

 

czyla