vissza a főoldalra

 

 

 2014.04.01. 

Egy kicsi Lengyelország született Sárváron

Ez a város menedéket adott a menekülő lengyel katonáknak és családjuknak a II. Világháború idején - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő Sárváron, a Katyn-i lepel című kiállítás megnyitóján.

Hende Csaba kiemelte: az idősek még emlékeznek az asztalos műhelyekben és a földeken dolgozó lengyel katonákra. Emlékeznek a karácsonyi szentmisére, amikor száz lengyel katona énekelte a Stile Nachtot és mindenki sírt. Eközben barátságok és szerelmek szövődtek, egy kicsi Lengyelország született Sárváron.

A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár Galeria Arcis kiállítótermében helyezték el Polgár Csaba DLA, Ferenczy Noémi-díjas képzőművész-textilművész Katyn-i lepel című alkotását. A művész az 1940-es katyn-i mészárlásnak állít emléket, amelynek során a szovjetek szabályosan lemészárolták a lengyel nép intelligenciáját: katonatiszteket, tanárokat, papokat lőttek halomra a Katyn közeli erdőben.

 A monumentális, több mint tíz négyzetméteres alkotásról  sejtelmes figurák, szellemalakok néznek vissza az érdeklődő tekintetekre. Fák sziluettjei, sírgödör, ledöntött falak tégláinak kontúrjai láthatóak. A mű egyértelműségét növeli az eredeti, korabeli katonagombok sokasága. A Katyn-i lepel fény-nyomat, amely 2013-ban a lengyelországi Lódzban megrendezett textilbiennálén elnyerte a zsűri díját. A sárvári kiállítás két napon át várja az érdeklődőket.

 

(HM)