vissza a főoldalra

 

 

 2014.03.28. 

Az új választókerület 100 zalai település fejlesztését szeretném támogatni

A következő ciklus terveiben szerepel az ipari parkok, övezetek kialakítása

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, megyei útbiztos, a keszthelyi központú Zala megyei 2. számú választókerületben indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként az országgyűlési választáson. Képviselő úr elmondta: azon dolgozunk, hogy Hévíz is környezete Közép- Európa legnagyobb egészségturisztikai központja legyen.

 2006-tól a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Sokat kellett gondolkoznia azon, hogy a megyei önkormányzatban, vagy az országgyűlésben folytatja tovább a munkáját?

 –A megyei önkormányzat elnökeként indulok a keszthelyi központú választókerületben, s ha –reményeim szerint megválasztanak – , akkor a törvény szerint ősszel véget ér a közgyűlési mandátumom. Így azután az Országgyűlésben képviselem a választókerületemben élő polgárokat.

 2010-től milyen nagyszabású fejlesztések történtek Keszthelyen és környékén? Gondolok például a város történelmi belvárosának megújítására.

 –2010 után az Új Széchenyi Terv keretében befejeződött Keszthely belvárosának rekonstrukciója. Így a város főtere átalakult sétálóövezetté, s ezen kívül megszépült a környékbeli piac, ahogy az úthálózat is. Ez nagy jelentőségű beruházás volt egy olyan város számára, amit turisták keresnek fel. A városnak jelentős önerőt kellett vállalnia a kétütemű felújításhoz az egymilliárd forintot meghaladó pályázati támogatáson felül. 2012-ben azonban az állam a város - éppen a beruházásokra költött - adósságállományának 70 százalékát, körülbelül 750 millió forintot átvállalt. Mindezen kívül a turisztikai fejlesztések voltak a legjelentősebbek: nagyobb beruházások történek a Balaton-partján, ahol sétányok, új zöldterületek kerültek kialakításra. Ennek a beruházásnak lesz egy következő üteme is. Jelenleg a keszthelyi parton olyan hosszú sétány húzódik, ami igencsak ritka az északi parton. Az egyik mólótól a másikig hamarosan körbejárhatnak a turisták. Fontos megemlíteni a közúti fejlesztéseket; az egész választókerületet érinti a 76-os fűút teljes felújítása – új kapaszkodósávok épültek, s a főút több helyen háromsávos – Zalacsánytól egészen Zalaegerszegig. S elkészült a Keszthely-Hévíz szakaszt érintő elkerülő út, ami a két város belső területét tehermentesíti az átmenő forgalomtól. Fejlesztettük a térség múzeumait is, aminek kettős célja volt: a turisztikai, és az iskolások látogatásának növelése. Új kiállítások jöttek létre a Balaton Múzeumban, a Georgikon Majorúzeumban – mind-mind fölszerelve a mai informatikai eszközökkel. Hiszen Keszthely múzeumváros is, s a legnagyobb ilyen létesítményünk a Festetics-kastélyban lévő Helikon Kastélymúzeum, aminek parkját tavasszal teljes korhű állapotban újítjuk föl. Nagyon sok szálláshelybővítésre került sor; Hévízen, Keszthelyen, Gyenesdiáson a panziók, szállodák jelentős összegeket kaptak a magasabb színvonalú szolgáltatások érdekében. Az egészségügyi beruházások, mintegy 2 milliárd forintos értékben, a keszthelyi és a hévízi kórházban is idén veszik kezdetét.

 A különböző beruházásokkal munkahelyet is tudtak teremteni?

 –A turizmus alapvetően a térség munkahelyteremtő ágazata. És a bővítésekkel új munkahelyek jöttek létre. Számtalan turista keresi föl Keszthely városát. Ez a település a fölmérések szerint a tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont között szerepel. Viszont a vendégek általában Hévízen, vagy a környékbeli városokban szállnak meg. Keszthelyen ezért a következő időszakban szükséges a szállodák fejlesztése, építése a Balaton-parton, ahol nagy üres parti területek még kihasználhatatlanok.

 A beruházásokkal nőtt a lakosság száma?

 –A megyei fejlesztési koncepció megalkotását nagyon pontos helyzetelemzések előzték meg az egyes településekre vonatkoztatva. A városkörnyéki településen nő a lakosság száma, főleg Gyenesdiás és környékén. Keszthely város lakosságának száma stagnál. Aminek oka, hogy a beruházások miatt a környező települések, mintegy kertvárosként funkcionálva, lakosságszáma egyre jobban nő. Ezeken a környékbeli településeken csendes környezetben fekvő, adott esetben olcsóbb lakásokat lehet megvásárolni. Öt-tíz perc alatt autóval el lehet érni az egyik települést a másikról, így a szülők többsége keszthelyi iskolákba íratja be gyermekeit.

Mennyiben tartják lényegesnek a megújuló energia alkalmazását, illetve az ahhoz kapcsolódó háttéripar megteremtését?

 –A turizmus nagyon jól prosperál, különösen a gyógyturizmus, és a Balatont is egyre többen keresik föl. Tény, hogy Keszthely környékén szerényebb mértékű az ipar szerepe, és természetes, hogy csak környezetbarát ipart lehet csak ebben az övezetben fejleszteni. Ezért a következő ciklus terveiben szerepel az ipari parkok, övezetek kialakítása. Egyik kitörési pontunk lehet a megújuló energia alkalmazásához kapcsolódó háttéripar fejlesztése. Komoly előrelépés lesz, hogy Hévíz és Keszthely városában ledes közvilágítás kerül kialakításra. A ledes közvilágításnál alacsonyak az üzemeltetési költségek. Energiafelhasználása akár 80%-al is alacsonyabb a hagyományos fényforrásokhoz képest. Számos közintézmény, iskola is nyert el olyan pályázatot, amelynek keretében megújuló energiaforrást alkalmaznak, és sor kerül a korszerű szigetelésre is.

 Sikerült-e megismerkednie a kibővített választókerületen élők gondjaival, elvárásaival?

 –Az új terület valóban jóval nagyobb, hiszen a 2. számú választókerülethez tartozik a megye közepe, így Pacsa és környéke, másrészt az északi rész Zalaszentgróttól Egervárig. Könnyebbséget jelentett számomra, hogy közgyűlési elnökként az egész megye fejlesztési koncepciójával foglalkoztam, és ismerem a települések intézményeit. Tehát nem ismeretlenek számomra a választókerület városai, községei. 100 település tartozik a választókerületemhez, ami szervezési szempontból hátrányt jelent, de előnyt is, mert a lakosság többsége támogatja a Fidesz politikáját. Legfontosabb, hogy nem csak a gyógyturisztikai környéken, hanem a máshol aprófalvakban élők életkörülményeit is javítani tudjuk. A kisebb falvakban a mezőgazdasági programokat, vagy helyi bakancsos-kerékpáros-, vagy lovasturizmust is szeretnénk fejleszteni. Úgy látom, hogy az erdőgazdálkodásból, és a mezőgazdaságból még többen tudnának megélni, mint jelenleg.

  „A baloldal  programja szerint szeretnének a Balaton és a gyógyvizek adta lehetőséget egész évben kihasználni, nem kizárólag a nyári szezonban, ezért olyan fejlesztési programot dolgoztak ki, amely minden évszak adottságait kihasználva a foglalkoztatást is bővítené”. –olvashattuk. Mi erről a véleménye?

 –Természetesen arra oda kell figyelni, hogy a turizmus miatt Keszthelyen az átlagnál alacsonyabb a munkanélküliség, és a szezonális ingadozás is megfigyelhető. Mi azon dolgozunk, hogy Hévíz is környezete Közép- Európa legnagyobb egészségturisztikai központja legyen. Hiszen a gyógy-és egészségturizmus nem függ a szezonalitástól. Nagyon sokan járnak be dolgozni a gyógyturizmusról híres településekre. Erre egy példa, hogy a nagykanizsaiak közül 600-an dolgoznak Zalakaroson.

 

Medveczky Attila