vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.07. 

A német kormány nem ismeri el a kelet-ukrajnai választást

A német kormány nem ismeri el a kelet-ukrajnai választást - közölte Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő, megjegyezve, hogy az ukrán válság további mélyülése esetén napirendre kerülhet az Oroszország elleni szankciók kiterjesztése.

A szóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött donyecki és luhanszki területen rendezett választás illegitim volt, és nemcsak az ukrán alkotmány, hanem a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai szakadárok szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodásának megsértését is jelenti.

Mindez tovább nehezíti a válság rendezését célzó erőfeszítéseket, ezért különösen érthetetlen, hogy hivatalos orosz jelzések szerint Moszkva elismeri és tiszteletben tartja a választást - mondta Steffen Seibert.

Hangsúlyozta: Oroszországnak mindent meg kell tennie a minszki megállapodásban foglaltak végrehajtásáért.

Hozzátette: amennyiben az ukrán válság tovább mélyül, szükségessé válhat annak megfontolása, hogy további büntetőintézkedéseket tegyenek Oroszország ellen.

Berlin mellett Washington és Brüsszel szerint is alkotmányellenes volt a vasárnapi szavazás, és akadályozni fogja a békés rendezést a válság sújtotta térségben.

 

MTI