vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.07. 

Egyre gyakoribb az identitáslopás

Szerbiában egyre gyakoribbá válik az identitáslopás, legtöbb esetben vásárlásra, árusításra vagy vállalkozással kapcsolatos ügyletekre használják mások személyi okmányait, írja a Večernje novosti.

 Szerbiában nem számít bűncselekménynek az identitáslopás, holott folyamatosan nő azoknak a személyeknek a száma, akiknek ellopják a dokumentumot vagy más módon visszaélnek személyes adataikkal.

 Az emberek általában nincsenek tisztában azzal, mennyi helyen adják ki személyi azonosító számukat, igazolványuk számát, bankkártyájuk számát, s azokat a veszélyeket sem ismerik, amelyek emiatt leselkednek rájuk. Az életük azonban akár pár perc alatt pokollá változhat az identitáslopások miatt.

 Rodoljub Šabić, a közérdekű információk és a személyes adatok védelmének biztosa közölte, hivatalánál öt identitáslopásról tettek bejelentést a polgárok. A belügyminisztérium állítása szerint nincsenek ilyen jellegű információik, mert a büntetőtörvénykönyv értelmében az identitáslopás nem bűncselekmény, az egyes esetekben pedig a hamisításra és csalásra vonatkozó rendeleteket alkalmazzák. A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 1256 bejelentés érkezett dokumentumok hamisításáról, 364 esetben a dokumentumhamisítás különleges esetéről tettek bejelentést, s több mint 2600 esetben csalást jelentettek be, azt azonban nem tudni, hogy ebből hány esetben volt szó más emberek adataival való visszaélésről. Ugyanakkor a hitelkártyák ellopásáról és az ezekkel való visszaélésről 262 bejelentést tettek a polgárok a rendőrségnél.

 

(vajma.info)