vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.14. 

November 4.

1956-ban hazug üzenet ment Amerikába: antiszemita pogrom készülődik október 23-án Budapesten. Valaki, valahol állítólag azt hallotta másvalakitől: „Ki a zsidókkal a kormányból! Küldjék őket Izraelbe!” A kommunista kormány összeomlása esetére a szovjet megszállás hívei egyébként is antiszemitizmust jósoltak, és azt állították, hogy a zsidó körök félnek. Ez a hamis híresztelés és a Nagy Imre kormány október végi döntése, a szocialista blokkból való kilépésének szándéka ismeretében Eisenhower amerikai elnök televíziós beszédében egyértelművé tette, hogy nem szándékozik támogatni Magyarországot.

Az amerikai külügyminiszter, Dulles is kinyilvánította, sőt az ENSZ BT ülésen is elhangzott, hogy Amerika nem avatkozik be a magyarországi eseményekbe. Megpecsételődött a sorsunk. A Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolásához le kellett verni a forradalmat.

1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg inváziója Magyarország ellen. A világ felháborodva, ám tétlenül figyelte, ahogy a szovjetek páncélosaikkal felszántják Magyarországot. A szovjet csapatok rommá lőtték a fővárost, iszonyatos háborús pusztítást végeztek, közben megindították a hajtóvadászatot a forradalmárok ellen, az elfogottakat vagy agyonlőtték, vagy deportálták. Az ország elkeseredett fegyveres harcát vívta a szocialista szuperhatalom erőivel szemben. Működésbe kezdtek a szovjet statáriális bíróságok, de utcákon, tereken is végeztek ki embereket, fiatalokat hurcoltak el.

 

szerk