vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.14. 

Tovább a megkezdett úton

A kormány legújabb törvénytervezetei ismét a keresztényszociális eszme jegyében születtek, az ország továbbhalad XIII. Leó pápa útján, aki Rerum Novarum kezdetű enciklikájában alkotta meg az eszmerendszer alapjait, még 1891-ben. Az alábbi idézetek mind az ő művéből valók.

A KDNP javaslata szerint a nagyobb boltoknak vasárnap zárva kell tartaniuk, csak a családi vállalkozások üzletei, pékségek, gyógyszertárak tarthatnak nyitva. „A testi, anyagi javak védelmét illetően az állam első feladata, hogy a szegény munkásokat kimentse azoknak a telhetetlen embereknek a zsarnokságából, akik haszonéhségükben az embert élettelen tárgyként kezelik és mértéket nem ismerve kizsákmányolják. Sem az igazságosság, sem az emberiesség nem engedi meg olyan mértékű munka megkövetelését, amely a lelket és a gondolkodást eltompítja, a testet megnyomorítja. Az emberi termelőerőnek csakúgy, mint az emberi természet egészének is meghatározott korlátai vannak, és ezek áthághatatlanok.” A vasárnapi munkaszünetre tehát szükség van, hiszen kit lehetne attól megfosztani, hogy a héten egy napot pihenjen, a családjával legyen, vagy gyakorolja a vallását?

Természetesen akadnak ellenzői a törvényjavaslatnak, mondván a törvény bevételkiesést és elbocsátásokat hozhat magával. Nem tudom, hogy pontosan hány ember veszíthetné el az állását, ha eggyel kevesebb munkanap lenne a héten, de úgy gondolom, alacsony számról lehet szó, másrészt nem hiszem, hogy a nagyvállalatok az állammal összefogva nem tudnak tenni ez ellen.

A kormánynak már voltak ez irányú törekvései, 2012-ben megállapodást kötöttek a Tescóval, mely szerint állami támogatást kapnak képzéseikre, cserébe emelniük kell a foglalkoztatottak számát. Ehhez képest, nemhogy nőtt volna, jelentősen csökkent a munkavállalók száma, ráadásul a dolgozók elmondása szerint több munkát kell elvégezniük. „…módot kell keresni, hogy a munkások érdekei csorbítatlanul érvényesüljenek, ha a körülmények úgy kívánják, akár az állam gondoskodó védelmének közbelépésével is.”

A multik bevételkiesésével pedig nem hiszem, hogy foglalkoznia kell a kormánynak. „A gazdagok amúgy is körül vannak véve saját védőbástyáikkal, s így kevésbé szorulnak rá az állami védelemre, míg a szegények tömegei, akik semmilyen saját eszközzel nem rendelkeznek érdekeik megvédésére, kizárólag az államra támaszkodhatnak.” Jóval fontosabb, hogy családanyák ne kényszerüljenek arra, hogy egész vasárnap egy áruház kasszájában üljenek, vagy árufeltöltéssel foglalkozzanak.

Egyesek azt is kifogásolják, hogy a vásárlók elveszítik szabad választási jogukat, nem látogathatják a bevásárlóközpontokat vasárnap is. Véleményem szerint kizárólag jó hatással lehet egy család életére, ha a helyett, hogy áruházról áruházra jár, valóban együtt tölti a vasárnapot.

A vasárnapi zárva tartás amúgy sem elrugaszkodott ötlet, több nyugat-európai országban, köztük Németországban is létezik, az emberek és a vállalatok mégsem panaszkodnak.

A KDNP javaslata mellett a kormány családtámogatási akcióprogramot is írt. Újabb támogatásokkal ösztönzik a gyermekvállalást: az ifjú házasok havi ötezer forint adókedvezményt kapnak első gyermekük megszületéséig, legfeljebb két évig, gyermekvállalás esetén pedig még többet, továbbá a kétgyermekes családok adókedvezményét is növelik, és az egygyermekes családok is igénybe vehetik az otthonteremtési kedvezményt.

Azt is támogatják, hogy a kisgyermekes anyukák részmunkaidőben dolgozhassanak. „Noha valamenynyi polgár kivétel nélkül szükségképpen hozzátesz valamit a közjó egészéhez, és ebben minden egyénre spontán módon jut valamekkora rész, nem képes mindenki ugyanazt és egyenlő mértékben nyújtani.” Ezért adókedvezményben részesülnek a kisgyermekes anyukákat részmunkaidőben alkalmazó cégek is, az anyukák munkavállalását pedig újabb bölcsődék nyitásával segítik elő.

A gyermekvállalás ösztönzése rendkívül fontos, hiszen boldog családi élet elképzelhetetlen gyerekek nélkül, másrészt a demográfiai folyamatok megfordításának, a magyarság gyarapodásának záloga.

Konrad Adenauer a nemzetiszocializmustól és a II. világháborútól sújtott NSZK első kancellárja volt 1949 és 1963 között. A kereszténydemokrata politikus megerősítette és új alapokra helyezte hazáját, méghozzá keresztényszociális elvek szerint. Csak hogy a legfontosabbakat említsem, családügyi minisztériumot állított fel, bevezette a családi pótlékot és családbarát lakásépítési támogatásokat nyújtott.

A mai Európa talán legerősebb állama Németország, melynek alapjait Konrad Adenauer teremtette meg a keresztényszociális eszmerendszer jegyében. Nem véletlen, hogy a magyar kormány is ezen az úton halad.

 

Merle Tamás