vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.19. 

Megjelent a Havi Magyar Fórum novemberi száma!

A tartalomból:

1919. november 16. Horthy Miklós a Nemzeti Hadsereg élén bevonul Budapestre

A Gellért térre érvén a Gellért Szálló előtt – amely a megszálló románok városparancsnokságának adott otthont, később pedig Horthy főhadiszállása lett – a kissé megilletődött Bódy Tivadar polgármester fogadta, akinek fogadóbeszédére Horthy lova nyergéből válaszolt. Az egykori ellentengernagy kertelés nélkül kimondta, hogy mindeddig gyűlölte Budapestet, amely az elmúlt évben a nemzet megrontójává lett, megtagadta ezeréves múltját, sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött. „Mikor még távol voltunk innen, és csak a remény sugara pislogott lelkünkben, akkor – kimondom – gyűlöltük és átkoztuk Budapestet, mert nem azokat láttuk benne, akik szenvedtek, akik mártírok lettek, hanem az országnak itt összefolyt piszkát” – szólt Horthy a mindössze néhány perces válaszában. Beszéde végén megbocsátott a városnak, azonban hozzátette: „ezek a kezek nyitva állanak testvéri kézszorításra, de büntetni is tudnak, ha kell.”

 Tizenhét év

Hazánk lakossága e rövid idő alatt 1.639.479 fővel növekedett. Alap- és középfokú iskoláink száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáinké 975-ről 1140-re emelkedett. Új kórházat 160-at is építettünk a kezdetekkor meglévő 187 mellé, s bennük megkétszereződött az orvosok száma. 2628 km . elsőrendű országutat építettünk, vasútvonalaink hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t villamosítottunk – magyar találmány alapján. Dieselmozdonyok gyártásában pedig világelsők lettünk. Duna-tengerjáró flottánk összeköti vízi útjainkat a világtengerekkel. Államadósságunkat az időszak felére kifizettük, sőt el tudtuk engedni a gazdák összes tartozását. Megteremtettük a mindenkire egyaránt vonatkozó szociális ellátórendszert, biztonságos működéshez szükséges vagyonnal látva el a nyugdíj- és betegségbiztosítókat. Ingyenes gyógyszert kaptak a növekvő számú cukorbetegek. Budapest(gyógy)fürdővárossá vált. Nyaralótelepeket építettünk a munkásoknak a Dunakanyarban, a Soroksári Dunaágban; a tisztviselőknek a hegyvidékeken és a Balatonnál.

 MEGHITT BESZÉLGETÉSEK NYIRŐ JÓZSEFFEL SZERKESZTETTE: MEDVIGY ENDRE

Legelőször Paál György dr., az Erdélyi Párt főtitkára gratulált a képviselőségemhez. Azzal válaszoltam neki, hogy idéztem a pápaválasztás jelmondatát: Servus servorum Dei. De – mondtam –, én ebből a mondatból csak a Servus-t választom ki. Ebben a szóban benne érzem a magyar testvériséget, és ez egyben minden politikai programom is. Örülök, hogy nem politikai kortesbeszédek révén lettem képviselő, hanem csak úgy egyik napról a másikra. „Udvarhely megye terhére” vagyok behívva a képviselőházba, s a politikai programom az, hogy hazamegyek, faluról falura járok, meghallgatom a székely sorsokat, tájékozódom, s fordítva valósítom meg a mikszáthi gondolatot. Mikszáth ugyanis bemutatta a parlamentet a népnek, én pedig a népet akarom bemutatni a parlamentnek. Mert mindazt, amit a falvakban látok majd, megírom könyvben, s azt hiszem, ez lesz legjobb munkám. Itt kezdődik az igazi magyar politika, amely maga az élet. Magam is Udvarhelyt nőttem fel, bár Székelyzsomborban születtem. Anyám csíki, apám udvarhelyi. Talán még annyit mondhatok politikai elgondolásomról, hogy nekem, mint íróembernek, az is fáj, hogy a parlamentben a pártok külön-külön ülnek.

 Kárász József: Egy régi nyár

Billogozásra készültek már az este. Vacsora közben azt számolgatták, hány üsző és tinó nyakára kell rásütni a család nevének kezdőbetűit, a nagy G és M betűt. Kint a Pusztán, a szikes Fehér tó környékén legelt tavasztól őszig a jószág. Az ott lévők megjelölése szükséges volt, mert a sok idegen állat közt így tudta megkülönböztetni és ősszel, a hazahajtáskor kiválasztani ki-ki a magáét. Ferkó szerint csak ezeket kellett volna megbillogozni, a többi fölösleges, kegyetlen állatkínzás, de kinevették, mikor ezt szóvá tette. Ősi szokás szerint cséplés után került sor erre a műveletre. A szenvedő állatok bőgése, keserves, de hasztalan tiltakozása visszhangzott az épületek között, a levegő égett szőr és pörkölt bőr orrfacsaró szagával volt teli. Ferkó utálta az esztelen és elborzasztó eljárást, öklendezett a szagától még napok múlva is, ha eszébe jutott. Mióta felkelt, azon törte a fejét, hova tűnhetne el a tanyából. Akarata ellenére Gulyás nagyapa segített rajta. A billogozás első szünetében, a konyhábanmegtöltötte kostök zacskóját dohánynyal, s mikor kijött, azt mondta neki:

– Van itt egy üsző. El kék hajtani Anna nénédékhöz.

– A Pusztára?

– Mért nem Ernőt küldi, ahogy akarta – lépett ki

az eresz alá a nagymama.

– Űrá szükség van itt. Ferkó mög úgyis szeret sétálni.

Mekkorát gyalogolt tegnap is!

– Ferkó nem ismeri a járást! Mit okoskodik?

– Majd eligazodok. Magyarok laknak itt mindönfelé.

Mikor indulhatok?

–Máris! Húzd föl a bakancsot, oszt uccu neki-vesd el magad! Nyakába akasztotta a tarisznyát, s az udvaron átvette Molnár Palitól az üsző kötelét. A nagyapa elkísérte a kapuig, s közben elmagyarázta, merre menjen, hogy éri el a keresztútat, amely az Anna néniék tanyájához vezet.

 Pósa Zoltán: KÍNJÁBAN ÉRÜNK, MINT A DINNYE

(Zoltika, te egy egy élő taposóakna vagy!)

Zoltánt irtózatosan megdöbbentette, hogy barátnője, Irén lánytársai közé menekült. Pedig csak annyit akart tőle, ami szűk három hónappal ezelőtt szokássá vált közöttük. Az obligát reggeli puszit. – Naaa – nyávogott. –hagyjál békében. Nem látod, hogy dolgom van. Nyugtalanította, hogy a szoknya alatt már nem visel hosszú nadrágot, pedig csípősre fagyasztotta fülét a szokatlan szeptemberi hideg. Copfja sincs, lebontva viseli divatosra kurtított hajzatát. És Bea, a kedves kényeskedő Szapudi Beácska, a helyi bonviván-primadonna házaspár szőke hajú kislánya sem kínálja selyemcukorral, pedig Zolti azért hozott két pirosan vigyorgó jonatán almát, hogy visszakínálja. Ennyire megváltoztak volna tavaly óta a lányok? Hisz ez a tavaly ráadásul csak az idei június eleje. Zoltán is igen csak utálta, hogy itt az ősz, de inkább hivatalból. Iskolásnak így illik... Bár most ez a nyár…

 Dr. Diószegi György Antal: A középkori magyar gyepű pásztornépe

A Kárpátokon túli terület a XV. századig a magyar határvédelem szerves része volt, és ez a gyepűrendszer fogalmaként ismert a történettudományban: e világ legfőbb ereje a szabad életmódú, nagyállattartó és lovasíjász magyar pásztortársadalom volt. A lovasíjászműveltségű magyar csikósvilág adta Magyarország középkori haderejét a Kárpátok mindkét

oldalán! Évezredes lovasműveltségi gyökerekből teremtődött meg a magyar lovasnemzet különleges, a huszárhagyományokban kicsúcsosodó egyetemes értékként megjelenő, világszerte ismert hadtörténeti szerepe. Két fontos életmód határozta meg a régi Magyarországot a középkortól kezdve. Az egyik a magyar parasztság csodálatos világa, melynek napjainkighat számos értéke (pl. népművészet, népzene, néptánc). A másik az ősi magyar lovasíjász műveltségből fakadó lovasnemzet lét: a magyar lovaspásztorok, csikósok és gulyások világában gyökeredzett ez a magyar műveltségi örökségünk. A hajdúöntudat az egyik legfontosabb magyar néplelki örökségünk! Érdemes a magyar hajdúk világának gyökereit megismerni, mert ennek keretében a magyar történelem egyik legfontosabb kérdésköre tárul fel: ez volt az a magyar pásztortársadalom, melynek Szkítiától a Kárpát-medencéig számos történeti emléke őrződött meg.

 Dr. Sebestény Sándor: Honvédtisztek az 1848/49-es szabadságharcban: Lenkey János tábornok és Károly ezredes (II. rész.)

1849. április 29-én Vácon Kmetty hadosztályparancsnok kiadta a parancsot, hogy a katonák induljak el Komárom felé. A parancsnok nem árulta el Lenkeynek, hogy Budavára elfoglalása a titkolt végcél. A csapatok Szobnál keltek át a Dunán április 30-án gabonaszállító hajókon a túlpartra. Kmetty Esztergomból hirtelen azonban közölte Lenkeyvel, hogy megváltozott a parancs, s az úticél Buda. Kmetty hadosztálya május 4-én reggel 9 óra körül érkezett meg Óbuda térségébe. Ninsics hadnagy kapott parancsot három huszárral, hogy lovagoljon előre a térség felderítésére. Ők belebotlottak egy háromfős osztrák őrsbe, akiket a huszárok a külső „karózaterődítésig” kergettek, elfogniuk azonban nem sikerült. Óbudán más ellenséget nem találtak. Erre Kmetty ezredes hadrendbe állította az egységeket: az élre Dzvonkafszky százados huszárszázadát állította, őket követte a hadosztályparancsnok a 10. honvéd zászlóalj élére állva, ezután Kőnig Endre százados tüzérütegei következtek, mögöttük egy gyalogos zászlóalj katona várta a parancsot, s azután kerültek sorra Lenkey huszárjai és a hadtápalakulatok.

 Chrudinák Alajos: BŰNBAKKERESÉS

Henry Kissinger 1969-ben a következő kíméletlen szavakkal továbbította az amerikai légierőnek Richard Nixon elnök utasítását, hogy „masszívan” bombázza Kambodzsát: lőjenek „bármit, ami repül, mindent, ami mozog.” John Pilger ausztrál-brit újságíró elkeseredetten állapítja meg, hogy „amikor Barack Obama beindítja hetedik háborúját a muzulmán világ ellen azóta, hogy kitüntették a Nobel-békedíjjal, a Fehér Ház mindennapos hencegő háborús hisztériája és feneketlen hazugságai nosztalgikussá teszik az embert Kissinger gyilkos őszintesége iránt.” Az amerikai és brit kormánylapok címoldalain már hetek óta virít a nyugtalanító, izgága felhívás: „tenni kell valamit!” Ez amolyan szellemi kísértet, a tájékozott emlékezet, tények, vagy a szégyen figyelmeztetése, hogy Amerika, Nagy-Britannia és Izrael milyen otromba gaztetteket követ el szinte szünet nélkül a Közel-Keleten.