vissza a főoldalra

 

 

 2014.11.14. 

Lakossági kampány indul a helyes fűtés népszerűsítésére

Elsősorban a megfelelő fűtés ismertetésével kívánja felhívni a Földművelésügyi Minisztérium a lakosság figyelmét arra, hogy ezzel is csökkenthető a levegőben szálló kisméretű por koncentrációja - mondta V. Németh Zsolt, a tárca államtitkára.

 A helyes fűtés fontosságáról indít tájékoztató kampányt a Földművelésügyi Minisztérium. A Fűts okosan! célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a helyes fűtési gyakorlat jelentősen hozzájárul a levegőminőség megőrzéséhez, javításához, egészségünk megóvásához.

 A kampány része annak a kormány által 2011-ben elfogadott, 20 évre szóló, 700 milliárd forintos programnak, amelynek eredményeként 10-15 százalékkal csökken a 10 mikronnál kisebb szálló por koncentrációja - tette hozzá a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

 A tájékoztatón az újságírók megtekinthették azt a három, autóra szerelt mobil laboratóriumot, amelyet a légszennyezettségi adatok mérését és elemzését végző országos hálózat korszerűsítésének keretében szereztek be. Ez a projekt 3 milliárd forintba került, a forrása pedig az uniós KEOP illetve a svájci alap volt.

 Az államtitkár elmondta, hogy a 3,9 millió magyar háztartás egyharmada használ szilárd fűtőanyagot, ezek közül a száraz keményfa, valamint a szén a megfelelő, amennyiben jó hatásfokon, kevés szennyezés kibocsátásával égetik el.

 Mindannyiunk érdeke, hogy óvjuk a levegő tisztaságát, ezért is kiemelten fontos odafigyelni arra, hogy mivel fűtünk – jelentette ki V. Németh Zsolt. Az államtitkár elmondta: tilos égetni például a kezelt – festett, lakozott – fát, bútorlapot, rétegelt lemezt, építési fahulladékot, gumit, műanyagot, ruhát, cipőt, bármilyen települési hulladékot. Ha ezeket az anyagokat elégetjük, akkor a bennük vagy rajtuk található különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülve szennyezik a környezetet és közvetlenül károsítják az egészségünket.

 Olyan anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek bizonyítottan daganatkeltő hatásúak, valamint károsítják az ideg-, hormon- és immunrendszert, növelik a szívinfarktus, az agyvérzés és egyéb szív-érrendszeri megbetegedések valószínűségét. Magyarországon évente több ezer halálesetért tehető felelőssé a levegő minősége – hívta fel a figyelmet az államtitkár.  

A Fűts okosan! lakossági kampány keretében a tárca mindezekre egy 200 ezer példányban terjesztett szórólapon hívja fel a figyelmet, illetve plakátokon és a www.futsokosan.kormany.hu oldalon.

 Az említett 700 milliárd forintos program része a kazán-, valamint a nyílászárók cseréjének a támogatása is. Ebből évi 25 milliárd forint jut az autóbuszok cseréjére is, mivel a program tárcaközi jellegű - tette hozzá az államtitkár.

 

(kormany.hu)